Τοξικός Συνάδελφος: Πώς να τον αναγνωρίσεις - Purpose Συμβουλευτική

Τοξικός Συνάδελφος: Πώς να τον αναγνωρίσεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Υπάρχει κάποιο άτομο στη δουλειά που όλοι αποφεύγουν; Είναι τοξικός συνάδελφος ή απλά δεν είναι τόσο κοινωνικός;

Σχεδόν κάθε γραφείο έχει κάποιον που κάνει τη ζωή των άλλων δύσκολη.

Όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να μην έχουν πολλά πολλά μαζί του, αποφεύγουν να συναντιούνται τα βλέμματά τους, εξαφανίζονται όταν τον πετύχουν στον διάδρομο.

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι αυτό συμβαίνει με τον Μάκη από τις πωλήσεις και τη Δέσποινα από το λογιστήριο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι τόσο προφανείς.

Οι τοξικοί συνάδελφοι δεν επηρεάζουν μόνο το με ποιους κάθεσαι για μεσημεριανό. Επηρεάζουν επίσης την συνεργασία και την απόδοσή σου, κάτι που σημαίνει ότι έχουν πραγματική επίδραση στην καθημερινότητά σου.

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business School (2015) ο τοξικός εργαζόμενος ορίζεται ως κάποιος του οποίου η συμπεριφορά είναι επιβλαβής για την εταιρεία και τους συναδέλφους. Μάλιστα υπολόγισαν ότι κοστίζει σε πραγματικό χρήμα. Και το υπολόγισαν περίπου στις 12.000$ . Μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε ακόμα μακριά από τέτοιες έρευνες, είναι όμως βέβαιο ότι οι τοξικοί συνάδελφοι είναι πολλοί.

Κι αν θες να καταλάβεις αν κάποιος είναι τοξικός συνάδελφος, τότε δώσε λίγο χρόνο να κατανοήσεις τη συμπεριφορά του. Αυτά είναι τα κυριότερα 3 σημάδια.

#1 Είναι εγωιστής

Ο τοξικός συνάδελφος τείνει να είναι εγωιστής και οπορτουνιστής. Δίνει έμφαση στο πως οι συνθήκες θα τον ωφελήσουν. Σου θυμίζει κάτι αυτό;

Ο εκτυπωτής την ώρα που τύπωνε κόλλησε, αλλά επειδή επείγεται για κάτι, τον αφήνει να τον φτιάξει άλλος. Θέλει πάντα να προλαβαίνει την καλύτερη περίοδο για τις διακοπές του. Όταν υπάρχει κάποια δουλειά που είναι αγγαρεία κάνει τον πολυάσχολο. Βοηθάει για λίγο σε κάποιο πρότζεκτ και μετά φέρεται λες και όλο ήταν δική του ιδέα και κόπος.

Προτού όμως καταλήξεις σε κάποιο συμπέρασμα, δείξε του λίγη κατανόηση. Δες αν είναι έτσι τα πράγματα ή μήπως όντως χρειάζεται κάποια βοήθεια. Κι αν καταλήξεις ότι όντως είναι εγωιστής, τότε ναι, είναι τοξικός συνάδελφος.

#2 Είναι επικριτικός

Πετάγεται αμέσως να καταδείξει ποιος έκανε το τυπογραφικό λάθος στο 14ο slide του powerpoint. Γνωρίζει ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να σχεδιαστεί το νέο φυλλάδιο με τις προσφορές, ακόμα κι αν αυτός απλά δουλεύει στο λογιστήριο.

Οκ, κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι γινόμαστε κάπως επικριτικοί από καιρό σε καιρό, αλλά αν το να κάνει διορθώσεις σε όλους είναι το σήμα κατατεθέν του, τότε έχει όντως τοξική συμπεριφορά.

Οι τοξικοί συνάδελφοι τείνουν να βρίσκουν όλα τα στραβά στους άλλους ενώ θεωρούν τους εαυτούς τους άμεμπτους. Δεν φαίνεται να γνωρίζουν τον κανόνα του «αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, τότε μην πεις τίποτα». Φυσικά όλη αυτή η επικριτική τους στάση προέρχεται από δική τους ανασφάλεια να δείξουν ότι οι ίδιοι είναι «καλοί» εργαζόμενοι και ότι αξίζουν.

Ωστόσο είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και συνάδελφοι που θα έχουν ωραίες ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικά και θα προσφερθούν ευγενικά να βοηθήσουν. Εκεί το πράγμα αλλάζει.

#3 Ο τοξικός συνάδελφος είναι κουτσομπόλης

Ανυπομονεί να σου πει «εμπιστευτικά» τα τελευταία νέα για τον συνάδελφο και την εν διαστάσει σύζυγο του. Διαφωνεί με κάποιον από το τμήμα του και αρχίζει να διαδίδει χαρακτηρισμούς και κακίες για εκείνον.

Πρακτικά είναι ανακατωσούρης και θέλει να ξέρει τα πάντα για όλους στο γραφείο. Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στον φόβο ότι οι άλλοι θα δείχνουν καλύτεροι από εκείνον.

Αν παρατηρήσεις ότι γίνεσαι ο «έμπιστος» του προσπάθησε όσο γίνεται διακριτικά να τον κόψεις, γιατί οποιοδήποτε σχόλιο κάνεις πάνω σε κάτι που θα σου πει, να είσαι βέβαιος πως θα χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο. Και έτσι θα αμαυρώσει και το όνομά σου.

Χρειάζεσαι βοήθεια στις εργασιακές δυναμικές του γραφείου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε

Επιδίωξε να εστιάζεις στη δουλειά σου και να κρατάς ένα επαγγελματικό προφίλ μαζί του (και όχι υπέρμετρα φιλικό) προκειμένου να μην του δίνεις θάρρος. Το «από μακριά και αγαπημένοι» που λένε, ισχύει στο ακέραιο εδώ.

Κι αν τα πράγματα συνολικά χειροτερεύσουν τότε μίλα στον προϊστάμενο ή το αφεντικό με επαγγελματισμό, εξηγώντας ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα άτομα που κάνουν τη ζωή σου δύσκολη.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!