Όλα στη ζωή είναι αναπάντεχα. Πες μας και κάτι νέο. Ξυπνάς, δουλεύεις, κοιμάσαι, τρως, διασκεδάζεις, κοιμάσαι. Πιστεύεις ότι οτιδήποτε κάνεις μέσα στην ημέρα είναι βάσει σχεδίου και αισθάνεσαι την σιγουριά ότι έχεις τον έλεγχο και ότι όλα είναι προγραμματισμένα.
Όσο κι αν νομίζουμε ότι έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων, πέφτουμε αρκετά έξω. Στην πραγματικότητα απλά πιστεύουμε ότι έχουμε τον έλεγχο, ενώ αυτό που συμβαίνει είναι απλά να έχουμε βρει έναν ρυθμό που να μας δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου.
Βγαίνεις από το σπίτι και στο δρόμο μένεις από λάστιχο. Αργεί το λεωφορείο πέντε λεπτά και ξαφνικά έχασες το αεροπλάνο. Βγαίνεις στα ανοιχτά της θάλασσας και μένεις από μπαταρία στο σκάφος. Τι κάνεις;
Πόσο έλεγχο έχεις σε τέτοιες καταστάσεις και πόσο μπορείς να προσαρμοστείς; Όσο κι αν θεωρούμε ότι η ζωή μας είναι μία διαδικασία ρουτίνας, τα αναπάντεχα που μας συμβαίνουν είναι πολύ περισσότερα από ότι νομίζουμε.
Απλά επειδή ζούμε αρκετά προστατευμένες ζωές και αυτά που προκύπτουν είναι μικρά, η προσαρμογή στις νέες καταστάσεις είναι εύκολη. Πέτυχες λαϊκή στο δρόμο, αλλάζεις δρόμο. Σου έσκασε το λάστιχο, φωνάζεις οδική ή το αλλάζεις. Απλά πράγματα.
Φαντάσου όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ακόμη και σε τόσο απλές καταστάσεις υπερφορτώνονται συναισθηματικά και χάνουν κάθε έλεγχο.
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου. Ξέρω, περίεργο. Σκέψου το όμως λίγο.
Όποτε μας προκύπτει κάτι αναπάντεχο, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε; «Μα καλά, σε εμένα έπρεπε να συμβεί αυτό;» Λες και θα έπρεπε να σε ρωτήσει πρώτα ή να συμβεί κάτι βάσει προγράμματος. «Μην ξεχάσω, σήμερα στις 15:00 έχω να με πιάσει λάστιχο.» Νομίζω συμφωνούμε ότι δεν πάει κάπως έτσι.
Κάθε φορά που βγαίνουμε από τα συνηθισμένα όμως, μας πιάνει άγχος και αποπροσανατολιζόμαστε. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε για να επιβληθούμε της κατάστασης. Εκεί λοιπόν πρέπει να προσαρμοστούμε σε κάθε τι αναπάντεχο.
Άσχετα με το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό που σου συνέβη, είναι σημαντικό να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Χωρίς πανικό, εντάσεις και άγχος, μπορείς πολύ πιο εύκολα να βρεις μία λύση σε ότι σου έχει προκύψει.
Αν επιτρέψεις στο άγχος να μετατραπείς σε φόβο, τότε το έχασες εντελώς το παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, το λιγότερο που θες είναι να σου προκύψει μία συναισθηματική κατάρρευση.
Θες να μάθεις να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τα αναπάντεχα που προκύπτουν στη ζωή; Αν ναι, δες εδώ.
Από την στιγμή που σου προκύπτει κάτι αναπάντεχο, οτιδήποτε, είναι απαραίτητο να κρατήσεις το μυαλό σου σε εγρήγορση. Ξεκίνα να σκέφτεσαι εναλλακτικές λύσεις. Όχι μόνο μία, αλλά όσες περισσότερες μπορεί να «κατεβάσει» το μυαλό σου.
Από την στιγμή που επεξεργάζεσαι τα δεδομένα και παραμένεις σε εγρήγορση, δεν αφήνεις περιθώρια στον εαυτό σου να διστάσει. Μπορείς να εφαρμόσεις κατευθείαν την πρώτη πιο απλή εναλλακτική που θα περάσει από το μυαλό σου.
Αν δεν μπορεί να πετύχει αυτή, τότε δοκιμάζεις την επόμενη, και την επόμενη, και ούτω καθεξής. Σύντομα, μία από τις λύσεις που έχεις σκεφτεί θα είναι αυτή που θα σε βγάλει από την δύσκολη κατάσταση.
Εντάξει, πιστεύω ότι αυτό το έχουν εμπεδώσει όλοι πλέον, καθώς το αναφέρουμε σε κάθε άρθρο μας. Δεν μπορείς να περιμένεις να λυθούν τα προβλήματα που σου προκύπτουν αν δεν κρατάς θετική στάση προς ότι σου συμβαίνει.
Δεν λέμε να χαμογελάς σαν χαζός με ότι προκύπτει αλλά να μπορείς να «προγραμματίσεις» το μυαλό σου να μην κολλάει στα αρνητικά.
Αν δεν μπορείς να σκεφτείς θετικά, τότε δεν θα μπορείς καν να βρεις λύσεις που θα σε απαλλάξουν από το πρόβλημα σου. βλέπεις, από τη φύση του, το ανθρώπινο μυαλό τείνει να επικεντρωθεί στα αρνητικά. Η γκρίνια και η απογοήτευση απλά θα ενισχύσουν αυτές τις σκέψεις και δεν θα σε οδηγήσουν πουθενά. Κρατώντας θετική σκέψη, θα βρεις την κατάλληλη ώθηση για να δοκιμάσεις λύσεις που θα σε βγάλουν από την δύσκολη θέση.
Συνεπώς, ψυχραιμία, θετική σκέψη και όρεξη γιατί για κάθε νέα λύση που θα θες να δοκιμάσεις, θα πρέπει να καταναλώσεις ενέργεια. Όμως θα πρέπει να έχεις τη διάθεση να το κάνεις αυτό.