Ανεργία και διαχείριση της Ψυχολογίας σου σε αυτή την δύσκολη περίοδο - Purpose Συμβουλευτική

Ανεργία και διαχείριση της Ψυχολογίας σου σε αυτή την δύσκολη περίοδο

By Μαρία Σκαμπαρδώνη | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ανεργία. Μία λέξη, εκατομμύρια οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν.

Η οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα του σήμερα, έχουν επιφέρει μεγάλα προβλήματα στον εργασιακό τομέα επηρεάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Είναι αδύνατον ένας άνθρωπος να αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, να βιώνει οικονομικές δυσκολίες και να είναι ψυχολογικά ευδιάθετος και χαρούμενος. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου (Abraham Harold Maslow), είχε ταξινομήσει τα επίπεδα των βασικών αναγκών του ανθρώπου σε πέντε κατηγορίες.

Η περίφημη πυραμίδα των αναγκών, τοποθετεί στην πρώτη κατηγορία τη βιολογική ανάγκη του ανθρώπου, δηλαδή την κάλυψη των απαραίτητων βιοτικών του αναγκών. Ένας άνθρωπος που έχει οικονομικά προβλήματα και στερείται τα απαραίτητα, δεν μπορεί να χαρεί απερίσπαστα και να διατηρήσει φυσιολογική και ανεπηρέαστη την ψυχική του υγεία.

Η ψυχολογία του ανέργου

Ο άνεργος άνθρωπος βάλλεται από δυσάρεστα και ποικίλα αρνητικά συναισθήματα. Αισθάνεται αδύναμος να καλύψει τις ανάγκες του και να στηρίξει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, νοιώθει διαρκώς την ανάγκη να εξηγεί στους άλλους πόσο προσπαθεί, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία που δίνει η οικογένεια και η κοινωνία στην εργασία για την καταξίωση του ανθρώπου.

Δεν είναι απίθανο να βάλλεται και από έντονα αισθήματα ενοχής, επειδή μπορεί να αισθάνεται πως δεν προσπαθεί αρκετά για την εύρεση εργασίας ή να πιστεύει πως θα έπρεπε να προσπαθεί περισσότερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ψυχικές παθήσεις «χτυπάνε» κυρίως τα άνεργα άτομα και τα οδηγούν να χάνουν την αυτοεκτίμηση και την αισιοδοξία τους. Η ανεργία ωθεί έναν άνθρωπο να αισθάνεται αδύναμος και άχρηστος, τον πλημμυρίζει με έντονη αγωνία για το αύριο.Ανεργία και διαχείριση της ψυχολογίας σου σε αυτή την δύσκολη περίοδο

Ανεργία και αντιμετώπιση

Τι θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος που βάλλεται από την ανεργία; Υπάρχουν άραγε τρόποι που θα μπορούσαν να απαλύνουν τον πληγωμένο του εγωισμό, να τον καθησυχάσουν και να μπορέσει να σκεφτεί πιο δομημένα και αισιόδοξα;

Είναι σημαντικό για τον κάθε άνεργο άνθρωπο να έχει δίπλα του ανθρώπους που τον αγαπούν και τον ενθαρρύνουν ψυχικά χωρίς να τον φορτώνουν με ενοχή.

Και ο ίδιος όμως πρέπει να ανοίγεται και να μιλάει ελεύθερα για όλα τα άσχημα συναισθήματα που κατακλύζουν την ψυχή του και να δείχνει πως έχει ανάγκη από κατανόηση. Ακόμα και αν το περιβάλλουν του δεν του δίνει την κατανόηση και την αγάπη που τόσο έχει ανάγκη, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχολόγο και να συζητήσει μαζί του τα προβλήματα που έχει επιφέρει η ανεργία στη ζωή του.

Ακόμα και αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για συνεδρίες, μπορεί να απευθυνθεί στο δήμο της περιοχής του και να ζητήσει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη.

Η οριοθέτηση του χρόνου που κάποιος ψάχνει για εργασία, θα τον βοηθήσει να διατηρήσει το μέτρο και να σκέφτεται περισσότερο συνετά και ψύχραιμα. Καλό είναι άμα κάποιος έχει μεγάλη ανάγκη για εργασία να καταπιάνεται και με δουλειές που δεν είναι της αρεσκείας του και να οριοθετεί μία συγκεκριμένη ώρα/ώρες την ημέρα που θα αφιερώνει για αυτό το σκοπό.

Διαχείριση της ψυχολογίας σου

Ο άνεργος άνθρωπος μπορεί να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του για να εξερευνήσει περισσότερο τον εαυτό του, να μάθει περισσότερα πράγματα για εκείνον και να έρθει πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους. Εκμεταλλεύσου το χρόνο που σου δίνει η έλλειψη εργασίας για να δημιουργήσεις φιλίες ή για να έρθεις πιο κοντά στην οικογένεια και τους συγγενείς

Η ενασχόληση με την τέχνη, τον αθλητισμό, κάποια δραστηριότητα οποιασδήποτε μορφής, βοηθάει τον άνθρωπο να απεγκλωβίζεται από αρνητικά συναισθήματα, να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να ξεσκάει.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει κάποιος να «πυροβολεί» τον εαυτό του και να του καταλογίζει ευθύνες για την ανεργία του. Δεν είναι μόνο αυτός που αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη θέση.

Η στήριξη από την οικογένεια, η έρευνα και η αισιοδοξία θα κρατήσουν το φρόνιμα του άνεργου ανθρώπου ακμαίο και δημιουργικό. Όλα θα πάνε καλά!

Θες να είσαι είσαι έτοιμος για μια συνέντευξη εργασίας; Δες εδώ

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!