Ανώφελες εργασίες: 3 σημάδια που μαρτυρούν ότι σπαταλάς το χρόνο σου άδικα - Purpose Συμβουλευτική

Ανώφελες εργασίες: 3 σημάδια που μαρτυρούν ότι σπαταλάς το χρόνο σου άδικα

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όλοι πέφτουμε στην παγίδα του να σπαταλάμε χρόνο άσκοπα σε ανώφελες εργασίες.

Όμως δε θα ήταν προτιμότερο εκείνες τις στιγμές που ξοδεύαμε ανώφελα, να τις αφιερώναμε έστω κάπου πιο απολαυστικά; Όπως για παράδειγμα στην ανάγνωση ενός βιβλίου ή σε έναν ήρεμο περίπατο.

Η πραγματικότητα είναι πως είναι καλύτερο να επενδύσεις και να ξοδέψεις το χρόνο σου σε τέτοιες ασχολίες από το να βασανίζεσαι με ανώφελες εργασίες που ντύνονται ως σημαντικές.

Προφανώς δεν τα λέω όλα αυτά για να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να φύγεις από τη δουλειά σου για να πας για περπάτημα. Ωστόσο, στο χώρο εργασίας πολλές φορές καταπιάνεσαι με διάφορες ανώφελες εργασίες. Δραστηριότητες που μοιάζουν με μια μαύρη τρύπα που ρουφάνε χρόνο και ενέργεια ενώ ταυτόχρονα δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.

Είναι, λοιπόν, δύσκολο πολλές φόρες να ξεχωρίσεις τι είναι αυτό που αξίζει το χρόνο σου στη δουλειά και τι όχι. Για αυτό λοιπόν κράτα τα μάτια σου ανοιχτά και έχε το νου σου για τα παρακάτω τρία σημάδια που μαρτυρούν πως αυτά που κάνεις είναι απλά ανώφελες εργασίες.Ανώφελες εργασίες: 3 σημάδια που μαρτυρούν ότι σπαταλάς το χρόνο σου άδικα

#1 Δεν μπορείς να κατονομάσεις άμεσα το όφελος της δραστηριότητας

Σταμάτα για λίγο και αναρωτήσου. Ποιος ο λόγος να ασχοληθείς με τη συγκεκριμένη εργασία που ασχολείσαι τώρα; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί και υπάρχει κάποιο όφελος από αυτή;

Κανείς δε θέλει να επενδύει την ενέργεια του και τον χρόνο του σε κάτι που τελικώς δεν αξίζει. Όμως, οι ανώφελες εργασίες είναι συχνά απατηλές. Μεταμφιέζονται σε πρότζεκτ ιδιαίτερης σημασίας ή σε δραστηριότητες και παίζουν ρόλο στην απόδοση σου.

Άλλες φορές πρόκειται για μικροπράγματα που ανέκαθεν γινόντουσαν και κανείς δεν στάθηκε για μια στιγμή να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα τους.

Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, οι άνθρωποι εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν διαδικασίες, συμπεριφορές, δραστηριότητες που ενώ στο παρελθόν είχαν κάποιο νόημα πλέον είναι ανούσιες.

Έτσι, μπορεί μια εργασία να ξεκίνησε ως ανάγκη στο παρελθόν και να εδραιώθηκε ως κάτι απαραίτητο που πρέπει να γίνεται, όμως με το πέρασμα του χρόνου η αρχική ανάγκη έπαψε να υφίσταται. Έτσι, εσύ και οι συνάδελφοι σου συνεχίζετε να ασχολείστε μαζί της χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος.

Είναι μια παγίδα στην οποία είναι πολύ εύκολο να πέσεις. Και αν αναρωτιέσαι αν αυτό που κάνεις δικαιούται το χρόνο σου, το καλύτερο σημείο για να το κρίνεις είναι να προκαλέσεις τον εαυτό σου να βρει άμεσα ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη.

Και αν κοιτάς το ταβάνι μη μπορώντας να σκεφτείς τίποτα θετικό που να προκύπτει από τους κόπους σου, τότε μάλλον κάνεις κάτι απλά για να είσαι απασχολημένος. Πράγμα το οποίο θα συμφωνήσεις κι εσύ πως δεν είναι μια καλή και παραγωγική χρήση του χρόνου σου.

Θες να δουλεύεις πιο αποδοτικά; Δες εδώ

#2 Δεν μπορείς να βρεις ποιοι εταιρικοί στόχοι σχετίζονται με αυτό που κάνεις

Σε έναν ιδανικό κόσμο, ακόμα και το πιο μικρό πράγμα με το οποίο ασχολείσαι στη δουλειά, έχει άμεση σχέση με κάποιο κυρίαρχο εταιρικό στόχο.

Φυσικά, αυτό δε σημάνει πως το κάθε τι που κάνεις, φέρνει την επανάσταση και παράγει τρομερά αποτελέσματα. Αρκεί να μπορείς να συσχετίσεις ό,τιδήποτε κάνεις με την μεγάλη εικόνα. Με την γενική κατεύθυνση στην οποία θέλει να πάει η εταιρία για την οποία δουλεύεις.

Για παράδειγμα, το να καταχωρείς συνεχώς αμέτρητα δεδομένα, μοιάζει με μια αδιάφορη και πληκτική εργασία. Όμως, βοηθάει στο να κρατάς πιο εύκολα τους συναδέλφους αλλά και τους πελάτες ενημερωμένους. Κάτι που με τη σειρά του σχετίζεται και συνεισφέρει στο στόχο που έχει η εταιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους πελάτες.

Αν, λοιπόν, το να ενώσεις τις κουκίδες ανάμεσα σε αυτό που κάνεις με τους στόχους της εταιρίας και την ευρύτερη εικόνα μοιάζει αδύνατο, τότε μάλλον ασχολείσαι με κάτι που δεν αξίζει καν να κάνεις.

#3 Κάνεις κάτι για κάποιον ο οποίος ποτέ δε λέει ευχαριστώ

Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι, ήμουν περήφανος για την τάση που είχα να θέλω να ξεπερνάω τις προσδοκίες των άλλων. Έτσι ήμουν πάντα διαθέσιμος να βοηθήσω τους άλλους πέρα από το δικό μου πόστο. Πίστευα πως ακόμα και αν δεν ανέφεραν κάτι, κάποιο ευχαριστώ ή μια αναφορά στη βοήθεια που προσφέρω, η προθυμία μου δε θα περνούσε απαρατήρητη.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Δεν υπήρχε κάποιο ευχαριστώ, κάτι που με στεναχωρούσε. Με τον καιρό όμως αντιλήφθηκα πως όλα εκείνα τα οποία έκανα ήταν στην πραγματικότητα ανώφελες εργασίες. Πράγματα τα οποία δεν είχαν και τόση σημασία για την ενέργεια και τον χρόνο που ξόδευα και στην πραγματικότητα απλά σπαταλούσα το χρόνο μου άδικα.

Αν λοιπόν κάνεις κάνεις κάτι για κάποιον που δεν αναγνωρίζει την προσπάθεια σου, μήπως να το ξανασκεφτείς και να εξετάσεις αν αυτό που κάνεις έχει και τόση σημασία; Μήπως να ξοδέψεις το χρόνο αυτό αλλού; Κάπου που να έχει περισσότερη αξία και νόημα.

Αυτά τα σημάδια μαρτυρούν πολλά για τη φύση της εργασίας με την οποία ασχολείσαι και το πόση αξία έχει. Γι’ αυτό λοιπόν σιγουρέψου πως έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Για να έχεις περισσότερο έλεγχο στο φόρτο εργασίας σου και να είσαι σίγουρος πως αξιοποιείς το χρόνο σου όσο πιο αποδοτικά γίνεται.

Προσοχή όμως, αυτές οι ενδείξεις δεν εφαρμόζονται αν κάποιος (και ειδικά το αφεντικό) σου αναθέσει συγκεκριμένα μια εργασία. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να αναφέρεις τους ενδοιασμούς σου αλλά από τη στιγμή που σου ανατέθηκε απλά το κάνεις. Βάλε στην άκρη την περηφάνια και την προσωπική σου άποψη σχετικά με το τι αξίζει ή όχι.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!