Απόλυση: Πως να σταθείς ξανά στα πόδια σου - Purpose Συμβουλευτική

Απόλυση: Πως να σταθείς ξανά στα πόδια σου

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Το να σε απολύουν δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί. Είχες τόσο ενθουσιασμό και όρεξη για αυτή τη δουλειά και τώρα ξαφνικά ήρθε η απόλυση.

Αρχίζεις να κατηγορείς τον εαυτό σου πως δεν είσαι αρκετά καλός, γι’ αυτό έγινε αυτό που έγινε. Ίσως πάλι θυμώνεις με το αφεντικό σου και ρίχνεις όλο το φταίξιμο πάνω του.

Πριν όμως αρχίσεις να μοιράζεις ευθύνες, προσπάθησε να ηρεμήσεις και να σκεφτείς όσο πιο καθαρά μπορείς. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως το ότι σε απέλυσαν δε σημαίνει πως δεν αξίζεις, πως είσαι άχρηστος.

Δεν έκανες για αυτή τη δουλειά αλλά για κάποια άλλη είσαι ο κατάλληλος. Στην εργασιακή σου ζωή θα αντιμετωπίσεις πολλά σκαμπανεβάσματα αλλά αυτό δεν πρέπει να σε ρίχνει ψυχολογικά. Θα τα καταφέρεις!

Πρέπει να δεις την απόλυση σα μια νέα ευκαιρία να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος. Πως να σταθείς στα πόδια σου όμως μετά το άκουσμα της απόλυσης;

#1 Μην ντρέπεσαι για την απόλυση

Όποιος και αν είναι ο λόγος που απολύθηκες δε χρειάζεται να ντρέπεσαι. Δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές. Το ότι απολύθηκες δε σημαίνει πως δεν κάνεις για καμία άλλη δουλειά.

Εντάξει είναι λογικό να σε επηρεάσει αν για παράδειγμα σε έδιωξαν γιατί δεν έκανες καλά αυτό που σου είπαν ή γιατί δεν ταίριαξες με την ομάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είσαι ο χειρότερος υπάλληλος.

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι θα απολυθούν στη ζωή τους. Θα βρουν όμως άλλη δουλειά, θα μάθουν και θα εξελιχθούν.

#2 Φρόντισε τα διαδικαστικά θέματα

Μετά την απόλυση, δες αν δικαιούσαι αποζημίωση, δώρα, άδειες κτλ. Σίγουρα ξέρουν τι συνεπάγεται μια απόλυση, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργοδότες δε δίνουν στους υπαλλήλους αυτά που δικαιούνται.

Οπότε, πρέπει να ξέρεις και εσύ αν και τι δικαιούσαι σε περίπτωση απόλυσης.

Μετά μπορείς να γραφτείς στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να δεις αν δικαιούσαι και από εκεί κάποιο επίδομα.

Σιγά σιγά και όταν είσαι έτοιμος μπορείς να ψάξεις για νέα δουλειά.

#3 Ετοιμάσου για ερωτήσεις

Όλοι ανεξαιρέτως θα σε ρωτήσουν τι έγινε. Από τους φίλους σου μέχρι τη γειτόνισσα των γονιών σου. Μπορείς να δώσεις μια μικρή και σύντομη εξήγηση και όχι να αναφέρεις τι ακριβώς έγινε ή να αρχίσεις να βρίζεις το πρώην αφεντικό σου.

Αν η απόλυση ήταν λόγω περικοπών, μπορείς να πεις ότι η εταιρεία δεν τα πήγαινε καλά οικονομικά και έκανε μερικές περικοπές, αλλά είσαι έτοιμος για νέες ευκαιρίες.

Αν πάλι η απόλυση είχε να κάνει με την αποδοτικότητά σου, μπορείς να πεις πως δεν ταίριαζες σε αυτήν την εταιρεία και ήρθε η ώρα να βρεις κάτι πιο ταιριαστό.

Δε χρειάζεται να αναλύσεις παραπάνω. Θέλεις οι άνθρωποι γύρω σου να σε βοηθήσουν στα επόμενά σου βήματα και όχι να αναλωθούν σε ασήμαντες πληροφορίες.

Να θυμάσαι να μη σχολιάζεις αρνητικά πρώην εργοδότες και συναδέλφους γιατί ο κόσμος είναι πολύ μικρός και ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να γίνει.

Θέλεις να πατήσεις πάλι στα πόδια σου μετά την απόλυση και να προχωρήσεις την καριέρ σου; Είμαστε εδώ για σένα.

#4 Μετά την απόλυση ενημέρωσε το LinkedIn και τα social media σου

Μόλις τελειοποιήσεις την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, είναι ώρα για να ενημερώσεις τo LinkedIn. Τελείωσες από τη δουλειά που ήσουν και τώρα ψάχνεις για αυτή και αυτή τη θέση.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δουλειά μέσω γνωστών και φίλων. Οπότε είναι σημαντικό να ενημερώσεις και τους γνωστούς σου μέσω των social. Αν ακούσουν κάτι για κάποια δουλειά, μπορούν να σε ενημερώσουν.

#5 Φτιάξε το βιογραφικό σου

Μην αγχώνεσαι αν ήσουν στη δουλειά για μερικούς μόνο μήνες ή αν υπάρχει κάποιο κενό που δε δούλευες. Μπορείς να εξηγήσεις στη συνέντευξη τι συνέβη.

Είναι σημαντικό να φτιάξεις το βιογραφικό σου ώστε να το έχεις έτοιμο ανά πάσα στιγμή που μπορεί να χρειαστεί. Φρόντισε το βιογραφικό σου να είναι προσεγμένο και μη ξεχάσεις να συμπληρώσεις όσα έμαθες στην τελευταία σου δουλειά. Φυσικά σε αυτό μπορούμε να σε βοηθήσουμε κι εμείς.

#6 Κάνε μια ανασκόπηση μετά την απόλυση

Μπορεί να μην το βλέπεις, αλλά ίσως η απόλυση να ήταν το καλύτερο για σένα. Ίσως δεν ήσουν χαρούμενος σε αυτή τη δουλειά αλλά φοβόσουν να πάρεις την απόφαση να παραιτηθείς. Ή μπορεί να μην είχε κάτι άλλο να σου προσφέρει και σιγά σιγά να βάλτωνες.

Αν πάλι περνούσες καλά και σου άρεσε αυτό που έκανες, μπορείς να αναζητήσεις κάτι παρόμοιο. Έχεις εμπειρία πάνω στο αντικείμενο και μπορείς να βρεις μια αντίστοιχη δουλειά με καλύτερο μισθό.

Αναρωτήσου λοιπόν αν σου άρεσε η δουλειά ή όχι και τι πορεία θέλεις να ακολουθήσεις από εδώ και πέρα.

Έχεις πολλά χρόνια εργασίας μπροστά σου. Το να πάρεις μερικούς μήνες «άδεια» να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις δεν είναι κακό. Όπως δεν είναι κακό το ότι απολύθηκες. Πάρε μια βαθιά ανάσα και μόλις είσαι έτοιμος, ξεκίνα πάλι τη δουλειά!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!