Πριν σου εξηγήσω ποια είναι η αρχή Pareto, θα σε ρωτήσω το εξής: Έχεις ποτέ αναζητήσει συμβουλές για διατροφή και γυμναστική στο διαδίκτυο;
Εάν ναι και ειδικά αν ήταν για πρώτη φορά, πολύ πιθανό να χάθηκες ανάμεσα στα τόσα πολλά, διαφορετικά και καμιά φορά αντιφατικά άρθρα που υπάρχουν.
Προγραμματίστε έξι γεύματα τη μέρα, κάντε τη Χ άσκηση, αποφύγετε τον υδατάνθρακα το βράδυ, φάτε το Ψ superfood, ασκηθείτε με την τάδε τεχνική κλπ.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα των προτάσεων που μπορεί να αποκαλύψει μια μικρή αναζήτηση. Και αν και όλες είναι καλοπροαίρετές και βοηθητικές συμβουλές, είναι άραγε όλες το ίδιο αποτελεσματικές;
Βοηθούν όλες εξίσου το ίδιο στο να χτίσεις το σώμα που πάντα ονειρευόσουν;
Η απάντηση είναι πως όχι.
Ενώ κάποιες από αυτές τις συμβουλές συμβάλουν σημαντικά στο αποτέλεσμα που θες, κάποιες άλλες έχουν μικρότερο μερίδιο και μερικές είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.
Και φυσικά, αυτή η ανισότητα ανάμεσα στο αποτέλεσμα και στις αιτίες που το προκαλούν έχει εφαρμογή σε κάθε τομέα της ζωής μας.
Ο Ιταλός οικονομολόγος Vilfredo Pareto, διαπίστωσε αυτή την ανισότητα στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρατήρησε αρχικά πως τα φυτά στον κήπο του, δεν του έδιναν όλα την ίδια αξία.
Δηλαδή το 80% της παραγωγής προερχόταν από το 20% των φυτών. Την ίδια διαπίστωση έκανε αργότερα σε μια έρευνα για τη διανομή πλούτου, όπου βρήκε πως το 80% του πλούτου στην Ιταλία, ήταν συσσωρευμένο στο 20% του πληθυσμού.
Ο κανόνας 80/20
Η αναλογία αυτή, το λεγόμενο 80/20, έγινε γνωστή αργότερα ως αρχή pareto και εστιάζει στο γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος ενός αποτελέσματός (80%) προέρχεται από μια, ζωτική σημασίας, μειοψηφία των προσπαθειών ή αιτιών (20%).
Πρόκειται για ένα απλό εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο αποδοτικός και παραγωγικός δίνοντας προσοχή και προτεραιότητα σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία.
Υπάρχουν αναρίθμητα σημεία στην προσωπική και την επαγγελματική σου ζωή που μπορείς να εφαρμόσεις την αρχή pareto.
Μερικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:
Μια από τις κλασικές εφαρμογές της αρχής pareto είναι στην επίλυση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζεις συνεχώς θέματα στη δουλειά ή το σπίτι αντί να τα αντιμετωπίζεις ένα – ένα, εξέτασε τις αιτίες που τα προκαλούν.
Το 80% των προβλημάτων, προέρχεται από το 20% των αιτιών. Δίνοντας λοιπόν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση αυτών των αιτιών, λύνεις τα περισσότερα προβλήματα μαζί και κερδίζεις έτσι περισσότερο χρόνο.
Αν έχεις επιχείρηση θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει πως δε σου αποφέρουν όλα τα εμπορεύματα ή οι υπηρεσίες το ίδιο κέρδος. Αντιθέτως το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου σου, προέρχεται από συγκεκριμένα εμπορεύματα /υπηρεσίες.
Το ίδιο και με τους πελάτες σου. Το 80% των εσόδων συχνά αντιστοιχεί στο 20% των πελατών. Αν θες να μεγιστοποιήσεις τα κέρδη σου λοιπόν δώσε έμφαση και προτεραιότητα στα εμπορεύματα / υπηρεσίες που πουλάνε περισσότερο και τις κατηγορίες πελατών που αγοράζουν περισσότερο.
Εφαρμόζοντας την αρχή pareto στη δουλειά σου, μαθαίνεις να δίνεις προτεραιότητα στο κρίσιμο 20% των εργασιών που παράγουν τα περισσότερα αποτελέσματα.
Αντί να σπαταλάς χρόνο με ασήμαντες εργασίες που δε συνεισφέρουν πολλά, σκέψου: ποιές είναι οι ζωτικής σημασίας εργασίες που συμβάλουν περισσότερο στο αποτέλεσμα και τη παραγωγικότητα σου; Επικεντρώσου σε αυτές τις λίγες, ξόδεψε εκεί περισσότερο χρόνο και πόρους και αποκόμισε όσο περισσότερο κέρδος γίνεται.
Για να εφαρμόσεις την αρχή Pareto στη ζωή σου και να αυξήσεις τα αποτελέσματά σου, δες εδώ
Όσοι πάσχουν από τελειομανία, ασχολούνται συνεχώς με ασήμαντες λεπτομέρειες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπαταλάνε συχνά υπερβολικά πολύ χρόνο, κόπο και ενέργεια, εκεί που δεν χρειάζεται και λόγω άγχους να αναβάλουν συνεχώς.
Αν η ανάγκη να τα κάνεις όλα τέλεια σε εμποδίζει να ξεκινήσεις και να συνεχίσεις μια εργασία, τότε η αρχή pareto είναι το φάρμακό που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις.
Αντί να αγχώνεσαι να τα κάνεις όλα στο 100%, επικεντρώσου να κάνεις καλά αυτά που είναι ζωτικής σημασίας και αποφέρουν το 80% των αποτελεσμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις λιγότερα πράγματα στο μυαλό σου να σε απασχολούν. Έτσι θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις μια εργασία και αν χρειαστεί, ανησυχείς για τις λεπτομέρειες και τις τελευταίες πινελιές στο τέλος.
Η αρχή pareto δεν είναι κάποια δύσκολη και εξεζητημένη έννοια.
Είναι η απλή διαπίστωση πως τα πράγματα στη ζωή δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα και πρέπει να γνωρίζουμε ποια από αυτά μας φέρνουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Δηλαδή οι δυνάμεις μας και οτιδήποτε συμβάλλει περισσότερο στους στόχους μας.
Γι’ αυτό λοιπόν μην κάνεις τη ζωή σου πολύπλοκη. Μη χάνεις χρόνο και ενέργεια δίνοντας σημασία σε αυτά που είναι ασήμαντα και δε σε βοηθάνε. Κάνε τη ζωή σου πιο απλή και επικεντρώσου σε αυτά τα λίγα που πραγματικά μετράνε.
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Ψεύτικοι Άνθρωποι: 8 Τρόποι να τους Αποφύγεις
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Πως να πιάσεις κουβέντα με κάποιον: 6 Συμβουλές