Clutter Effect: Ξεπέρασε το με τη Λίστα Αποτελεσματικότητας - Purpose Συμβουλευτική

Clutter Effect: Ξεπέρασε το με τη Λίστα Αποτελεσματικότητας

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Πολλές φορές αναρωτιέμαι τί οδηγεί τους ανθρώπους στο να τα παρατάνε. Συναντώ καθημερινά κόσμο, που δεν μπορεί να βάλει σε μία σειρά τη ζωή του και που δυσκολεύεται ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Ο ρυθμός ζωής, οι πληροφορίες, η ροή δεδομένων, μας κατακλύζουν και μας φτάνουν στα όρια μας.

Πλημμυρίζουμε από πληροφορίες και πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις καταστάσεις, φτάνουμε στο αποτέλεσμα να γινόμαστε παρατηρητές της ίδιας μας της ζωής.

Ίσως έχεις προσέξει ότι όταν χαλαρώσεις λιγάκι τον έλεγχο που ασκείς σε κάποια πράγματα, τότε αυτά τείνουν να ξεφεύγουν και μέρα με τη μέρα να γίνονται δυσκολότερα να τα διαχειριστείς.

Το φαινόμενο Συσσώρευσης

Για παράδειγμα, ίσως έχεις προσέξει ότι όταν φύγεις για διακοπές, αφήνεις την ηλεκτρονική αλληλογραφία σου απείραχτη και όταν επιστρέφεις γίνεται ένας χαμός. Αυτό σημαίνει ότι αν θες να καθαρίσεις τον υπολογιστή σου, θα πρέπει να αφιερώσεις ακόμα και μία ολόκληρη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και με τα βιβλία σου ή τα ρούχα σου και πάει λέγοντας. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι αν θες να υπάρχει μία τάξη γύρω σου, τότε θα πρέπει να οργανώσεις το χώρο σου και γενικά το περιβάλλον σου.

Αυτό είναι το λεγόμενο Clutter Effect ή στα ελληνικά το Φαινόμενο συσσώρευσης. Πολύς κόσμος μαζεύει πράγματα γιατί τα συλλέγει. Άλλοι πάλι κρατάνε εφημερίδες δεκαετιών για κάποιο δικό τους προσωπικό λόγο. Πολλές φορές επίσης, κρατάμε πράγματα για να θυμόμαστε ιδιαιτέρες στιγμές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Άραγε, πόσο παρελθόν μπορείς να έχεις συσσωρευμένο στο γραφείο σου;

Άλλοι πάλι, κρατάνε πράγματα γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να τα χρειαστούν κάποια στιγμή. Πραγματικά, αν έχεις κρατήσει κάτι και δεν το έχεις χρειαστεί εδώ και ένα με δύο μήνες, καλύτερα να το πετάξεις.

Η θεωρία λέει πως, ότι είναι μισοτελειωμένο, μας αδειάζει από ενέργεια και μας εξαντλεί. Το μυαλό μας είναι συνεχώς εκεί και όχι σε αυτό που κάνουμε, οπότε γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί.

Οπότε τί μπορώ να κάνω;

Πολύ απλά τα πράγματα. Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να ξεμπλοκάρεις, να αφήσεις πίσω σου το Clutter Effect, και να διοχετεύσεις την ενέργεια σου σε πιο παραγωγικά πράγματα.

Προτείνω να τυπώσεις τη λίστα και να τσεκάρεις κάθε τι που ολοκληρώνεις, για να έχεις και το συναίσθημα της ικανοποίησης. Εξάλλου, είναι πραγματικό κατόρθωμα να τα κάνεις όλα, οπότε γιατί να μην καμαρώσεις κιόλας; Εσύ έχεις Λίστα Αποτελεσματικότητας;

Λίστα

  1. Κάνε μία λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις και έλεγχέ την καθημερινά
  2. Φτιάξε ένα ημερολόγιο με τα ραντεβού σου. Βάλε όλα τα ραντεβού σου εκεί και έλεγχέ την καθημερινά. Οργάνωσε το χρόνο σου και τήρησε το πλάνο σου.
  3. Καθάρισε το σπίτι και/ ή το γραφείο σου.
  4. Καθάρισε το αυτοκίνητο σου… Μέσα κι έξω. Κάνε του και ένα service.
  5. Πέταξε ό,τι δε χρησιμοποιείς ή ό,τι δεν έχεις χρησιμοποιήσει εδώ και έξι μήνες. (Κράτα ό,τι αποδείξεις χρειάζεσαι. Η εφορία καραδοκεί.)
  6. Οργάνωσε όλα τα χαρτιά σου. (Λογαριασμούς, αρχεία, σημειώσεις)
  7. Ό,τι χαρτιά δε χρησιμοποιείς, πέρνα τα από το μηχάνημα που τα τεμαχίζει (για έξτρα ικανοποίηση) και πέτα τα.
  8. Καθάρισε τα συρτάρια σου και πέτα ότι δε χρησιμοποιείς.
  9. Καθάρισε την επιφάνεια του γραφείου σου. Πέτα οτιδήποτε δε χρησιμοποιείς.
  10. Δες τα υπόλοιπα των λογαριασμών σου. Υπολόγισε τα έσοδα και τα έξοδα σου και κάνε ένα πλάνο.
  11. Πλήρωσε ό,τι λογαριασμούς έχεις σε εκκρεμότητα ή κάνε διακανονισμούς. Τήρησε τους διακανονισμούς.
  12. Κάνε μία λίστα με τα άτομα στα οποία έχεις δανείσει χρήματα ή πράγματα. Στείλε τους μήνυμα ή πάρε τους τηλέφωνο για να σου επιστρέψουν τα χρήματα ή τα αντικείμενα ή ξέγραψε τους από τη λίστα και θεώρησε το θέμα λήξαν.
  13. Κάνε μία λίστα με οτιδήποτε έχεις ξεκινήσει και δεν έχεις τελειώσει. Ένα – ένα ολοκλήρωσε τα ή ξέγραψε τα από τη λίστα και αποφάσισε ότι δε θα τα κάνεις χωρίς μεταμέλεια.
  14. Κάνε μία λίστα με οτιδήποτε ασχολείσαι εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ολοκλήρωσε το ή σβήσε το από τη λίστα και πάρε συνειδητή απόφαση ότι δε θα το κάνεις.
  15. Κάνε μία λίστα με συμφωνίες που έχεις κάνει. Φρόντισε να τις τηρήσεις. Επαναδιαπραγματεύσου όποια βλέπεις ότι δεν μπορείς να τηρήσεις.
  16. Ανάλαβε την ευθύνη της επιχείρησης σου ή της καριέρας σου. Κάνε μόνο αυτά που μπορείς και όρισε αντιπροσώπους ή κάνε ανάθεση ευθυνών σε άλλους. Μη δεσμευτείς ποτέ για κάτι που δεν μπορείς να εκπληρώσεις. Μη δεσμευτείς ποτέ για κάτι που είναι πάνω από τις δυνατότητές σου.
  17. Φρόντισε το σώμα σου. Φάε σωστά, εξασκήσου, κοιμήσου σωστά και ζήσε σωστά.

Εύκολα πράγματα έτσι;

Αν είσαι αρκετά αναλυτικός, ορίστε και ένα app που θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις την λίστα ευκολότερα. Ψάξε στο κέντρο εφαρμογών για το “KonMari” και καλή τύχη.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!