Πολλές φορές αναρωτιέμαι τί οδηγεί τους ανθρώπους στο να τα παρατάνε. Συναντώ καθημερινά κόσμο, που δεν μπορεί να βάλει σε μία σειρά τη ζωή του και που δυσκολεύεται ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Ο ρυθμός ζωής, οι πληροφορίες, η ροή δεδομένων, μας κατακλύζουν και μας φτάνουν στα όρια μας.
Πλημμυρίζουμε από πληροφορίες και πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις καταστάσεις, φτάνουμε στο αποτέλεσμα να γινόμαστε παρατηρητές της ίδιας μας της ζωής.
Ίσως έχεις προσέξει ότι όταν χαλαρώσεις λιγάκι τον έλεγχο που ασκείς σε κάποια πράγματα, τότε αυτά τείνουν να ξεφεύγουν και μέρα με τη μέρα να γίνονται δυσκολότερα να τα διαχειριστείς.
Για παράδειγμα, ίσως έχεις προσέξει ότι όταν φύγεις για διακοπές, αφήνεις την ηλεκτρονική αλληλογραφία σου απείραχτη και όταν επιστρέφεις γίνεται ένας χαμός. Αυτό σημαίνει ότι αν θες να καθαρίσεις τον υπολογιστή σου, θα πρέπει να αφιερώσεις ακόμα και μία ολόκληρη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και με τα βιβλία σου ή τα ρούχα σου και πάει λέγοντας. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι αν θες να υπάρχει μία τάξη γύρω σου, τότε θα πρέπει να οργανώσεις το χώρο σου και γενικά το περιβάλλον σου.
Αυτό είναι το λεγόμενο Clutter Effect ή στα ελληνικά το Φαινόμενο συσσώρευσης. Πολύς κόσμος μαζεύει πράγματα γιατί τα συλλέγει. Άλλοι πάλι κρατάνε εφημερίδες δεκαετιών για κάποιο δικό τους προσωπικό λόγο. Πολλές φορές επίσης, κρατάμε πράγματα για να θυμόμαστε ιδιαιτέρες στιγμές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Άραγε, πόσο παρελθόν μπορείς να έχεις συσσωρευμένο στο γραφείο σου;
Άλλοι πάλι, κρατάνε πράγματα γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να τα χρειαστούν κάποια στιγμή. Πραγματικά, αν έχεις κρατήσει κάτι και δεν το έχεις χρειαστεί εδώ και ένα με δύο μήνες, καλύτερα να το πετάξεις.
Η θεωρία λέει πως, ότι είναι μισοτελειωμένο, μας αδειάζει από ενέργεια και μας εξαντλεί. Το μυαλό μας είναι συνεχώς εκεί και όχι σε αυτό που κάνουμε, οπότε γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί.
Πολύ απλά τα πράγματα. Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να ξεμπλοκάρεις, να αφήσεις πίσω σου το Clutter Effect, και να διοχετεύσεις την ενέργεια σου σε πιο παραγωγικά πράγματα.
Προτείνω να τυπώσεις τη λίστα και να τσεκάρεις κάθε τι που ολοκληρώνεις, για να έχεις και το συναίσθημα της ικανοποίησης. Εξάλλου, είναι πραγματικό κατόρθωμα να τα κάνεις όλα, οπότε γιατί να μην καμαρώσεις κιόλας;
Αν είσαι αρκετά αναλυτικός, ορίστε και ένα app που θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις την λίστα ευκολότερα. Ψάξε στο κέντρο εφαρμογών για το “KonMari” και καλή τύχη.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Πώς να φέρεσαι με Επαγγελματισμό στην Εργασία σου
Βγες από τη Μονοτονία της Καθημερινότητας σε 4 Βήματα
Άγχος: 5 Τρόποι να το Αντιμετωπίσεις