Κακό Αφεντικό: Πώς να το αντιμετωπίσεις - Purpose Συμβουλευτική

Κακό Αφεντικό: Πώς να το αντιμετωπίσεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα είχαμε τις τέλειες δουλειές και τα τέλεια αφεντικά, που θα μας εκτιμούσαν και θα μας βοηθούσαν να εξελιχθούμε. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην πραγματικότητα. Εννοείται πως υπάρχουν εξαιρετικά αφεντικά, αλλά το πρόβλημα είναι όταν έχεις κακό αφεντικό.

Υπάρχουν αφεντικά που ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους όφελος, άλλα που φέρονται άσχημα στους υπαλλήλους και άλλα που δε ξέρουν τι κάνουν με αποτέλεσμα να προκαλούν χάος.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που έχεις κακό αφεντικό, εσύ πρέπει να βρεις τρόπο να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

Πως όμως θα το κάνεις αυτό;

#1 Μίλα μαζί του

Πολλές φορές τα περισσότερα θέματα λύνονται με τις συζητήσεις. Ίσως το αυστηρό αφεντικό σου δεν καταλαβαίνει ότι συμπεριφέρεται άσχημα ή η συμπεριφορά του οφείλεται σε προσωπικούς του λόγους.

Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται η άσχημη συμπεριφορά, αλλά αν έχεις τη δυνατότητα, συζήτα μαζί του. Πες του ότι δε φέρεται σωστά και πως αυτό σε ενοχλεί. Ίσως καταφέρεις να τον κάνεις να σκεφτεί καθαρά και να αλλάξει προς το καλύτερο.

#2 Μην τον αφήσεις να επηρεάσει τη δουλειά σου

Όσο κακή και αν είναι η συμπεριφορά του αφεντικού σου, μην αφήσεις να επηρεάσει τη δουλειά σου. Θέλεις να κρατήσεις καλές σχέσεις  με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά και να κρατήσεις τη δουλειά σου.

Μην αρχίσεις να εκπληρώνεις τα καθήκοντά σου με καθυστέρηση, να κάνεις μεγαλύτερα διαλείμματα ή να παίρνεις όσο πιο πολλές αναρρωτικές μπορείς. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αφήσεις μαζεμένη πολλή δουλειά και να βοηθήσεις το αφεντικό σου να συνεχίσει την άσχημη συμπεριφορά του. 6 σημάδια ότι το αφεντικό σου δεν σε συμπαθεί (και τι να κάνεις)

#3 Μάθε τι τον εκνευρίζει

Προσπάθησε να είσαι ένα βήμα μπροστά. Μάθε να προλαβαίνεις τις αντιδράσεις του.

Φέρε εις πέρας τις εργασίες που σου έχει αναθέσει στην ώρα τους. Εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις σου και μην του δίνεις πάτημα για να βγάλει τον κακό του εαυτό.

Στους ανθρώπους αρέσει η συνήθεια. Παρατήρησέ τον και προσπάθησε να καταλάβεις τι πυροδοτεί τις άσχημες αντιδράσεις του. Κάνε ότι μπορείς για να τα αποφύγεις και μην του δίνεις καμία ευκαιρία να σε κατηγορήσει  χωρίς λόγο. Πολλά αφεντικά χαίρονται να σε βλέπουν να υποφέρεις. Μην του δώσεις αυτήν τη χαρά.

#4 Θέσε όρια στο κακό αφεντικό

Το να δουλεύεις με κάποιον που δεν έχει θέσει όρια, σημαίνει πως πρέπει να το κάνεις εσύ. Το κακό αφεντικό είναι ανώτερός σου επαγγελματικά και υπάρχει μια ιεραρχία την οποία πρέπει να σεβαστείς. Είσαι όμως άνθρωπος με αξιοπρέπεια που αξίζει σεβασμό.

Τα σωστά όρια λοιπόν θα σε βοηθήσουν να υποχωρείς εκεί που πρέπει αλλά και να διεκδικείς το δίκιο σου. Μη ξεχνάς πως μπορεί να είναι το αφεντικό σου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξέρει τα πάντα.

Θες βοήθεια για να βάλεις τα όρια σου με ωραίο τρόπο; Δες εδώ

#5 Μάθε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις σου

Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που δε γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Αυτό κάνει την εκμετάλλευση από τους εργοδότες τους πιο εύκολη. Μάθε πώς να διαβάζεις τη σύμβαση εργασίας, τις άδειες, τα ένσημα, το μισθό σου. Ποια συμπεριφορά είναι ανεκτή και ποια ξεπερνάει τα όρια.

#6 Αν τίποτα από αυτά δε δουλέψει, ήρθε η ώρα να ψάξεις για άλλη δουλειά

Το μεγαλύτερο μέρος της ζώης μας θα το περάσουμε δουλεύοντας όλη μέρα. Λες και ζούμε για να δουλεύουμε και να πληρώνουμε λογαριασμούς. Είναι ανθρώπινο να φοβάσαι να αφήσεις μια δουλειά γιατί δε ξέρεις αν θα βρεις άλλη, αν θα αποκτήσεις προϋπηρεσία, αν…

Σταμάτα να σκέφτεσαι έτσι. Η ζωή είναι μικρή για να την περνάς μέσα σε μια δουλειά όπου το αφεντικό δε σε σέβεται. Αν έκανες ό,τι περνούσε από το χέρι σου για να βελτιώσεις τη μεταξύ σας σχέση αλλά βλέπεις πως αυτός δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει, ήρθε η ώρα να βρεις άλλη δουλειά. Μια δουλειά που θα σου αρέσει, με έναν εργοδότη που θα σου αρμόζει. Αξίζεις παραπάνω απ’ όσα σε κάνει να πιστεύεις!

Όπως είπαμε και στην αρχή, δεν είναι όλα τα αφεντικά κακά. Είναι όμως αρκετοί αυτοί που χαλάνε το όνομα. Μην αφήσεις κάποιον να σου φέρεται με ασέβεια και να σε μειώνει, μόνο και μόνο επειδή μπορεί.

Είναι ανώτερός σου αλλά δεν έχει δικαίωμα να φέρεται άσχημα. Προσπάθησε να βελτιώσεις την κατάσταση και να θυμάσαι πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ψυχική και σωματική σου υγεία!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!