Όλοι το έχουμε πάθει. Είτε στη δουλειά, είτε στη σχολή, είτε σε κάποια οικογενειακή συγκέντρωση, έχουμε βρεθεί υποχρεωμένοι να συναναστραφούμε ανθρώπους που είναι δύσκολοι άνθρωποι.
Πολλοί από εμάς θα προτιμούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο παρά να χρειαστεί να συνυπάρξουμε με αυτούς, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Πέραν αυτού δύσκολοι άνθρωποι πάντα θα υπάρχουν στη ζωή μας και αν μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε σωστά, θα έχουμε το προβάδισμα τόσο στην καριέρα, όσο και στη ζωή μας.
Οι δύσκολοι άνθρωποι έχουν πολλές μορφές. Η «δυσκολία» τους μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, περιλαμβάνοντας ανθρώπους που διασπείρουν φήμες, άλλους που βρίσκουν στα πάντα κάτι άσχημο, αυτούς που δεν είναι συνεργάσιμοι ή κάποιους που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η άποψη των άλλων. Όπως και να έχει, με κάθε ευκαιρία δημιουργούν προβλήματα σε ότι κι αν τους πεις ή κάνεις.
Τελικά, το να ορίσουμε ποιος είναι «δύσκολος» και ποιος όχι είναι μάλλον κάτι προσωπικό για τον καθένα μας. Αυτό που για εμένα αποτελεί πρόκληση, μπορεί να είναι πανεύκολο για εσένα. Αν έχεις καλή κατανόηση της προσωπικότητάς σου, των προτιμήσεων αλλά και των «κουμπιών» σου θα βοηθηθείς να αναγνωρίζεις τους τύπους ανθρώπων και τις καταστάσεις που σε ενοχλούν.
Κοιτάζοντας μέσα σου και αναλύοντας τις αντιδράσεις σου σε τέτοιες καταστάσεις, θα βοηθηθείς ώστε να είσαι πιο προετοιμασμένος και έτοιμος όταν προκύψουν κι άλλες τέτοιες προκλήσεις.
Το πρώτο και πιο βασικό είναι να σκεφτείς για ποιο λόγο τα συγκεκριμένα άτομα σε τρελαίνουν:
Αν οι δύσκολοι άνθρωποι που υπάρχουν στη ζωή σου σε παρασύρουν στον δικό τους κόσμο, τότε θα μπεις σε έναν φαύλο κύκλο. Γιατί όλοι μας τείνουμε να βλέπουμε ή να ακούμε τι γίνεται και μετά να ερμηνεύουμε αυτό που έγινε, όχι με τα γεγονότα, αλλά με τις υποθέσεις μας. Και μετά αντιδρούμε.
Δυστυχώς, συνήθως δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες για το πώς κάθε άτομο φέρεται όπως φέρεται και υπό την απουσία πληροφοριών, τείνουμε να γεμίζουμε τα κενά με δικές μας θεωρίες για το τι γίνεται.
Για να αποφύγεις αυτό το φαινόμενο, είναι εξαιρετικά βοηθητικό να ξεχωρίσεις τα γεγονότα από τις υποθέσεις. Όπως επωφελές είναι και το να μπορέσεις να δεις καθαρά την κατάσταση μακριά από τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχεις εκείνη τη στιγμή.
Αυτό βέβαια εύκολα λέγεται, αλλά δύσκολα γίνεται. Αν όμως το καταφέρεις, τότε έχεις κάνει πολλά βήματα μπροστά στο να μπορείς να μην αφήνεις να γίνονται οι δύσκολοι άνθρωποι εμπόδιο στη ζωή σου. Μπορείς να το κατορθώσεις, αν αλλάζεις την οπτική σου, για να δεις το θέμα από όλες τις γωνίες.
Για να δεις με ρεαλισμό αυτό που γίνεται, χρειάζεσαι απλά, όποτε νιώθεις ότι σου φέρονται άσχημα ή άδικα, να κάνεις δύο ερωτήσεις στον εαυτό σου.
Αυτή η οπτική απαιτεί να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του ατόμου που σε προκάλεσε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσεις τη δική σου άποψη, όσο το να διευρύνεις την οπτική σου. Ρώτα τον εαυτό σου:
Μπορεί να φαίνεται κάπως αντίθετο, αλλά ένας από τους πιο δυνατούς τρόπους να επανακτήσεις την αξία σου, όταν τη νιώθεις να απειλείται είναι να βρεις έναν τρόπο να καταλάβεις την οπτική του ατόμου το οποίο την απειλεί. Ή πιο απλά να «μπεις στη θέση του».
Μερικές φορές οι χειρότεροι φόβοι σου για κάποιο άτομο αποδεικνύονται αληθείς. Πρόκειται για κάποιον άνθρωπο, ο οποίος τελικά κάνει ένα συνεχές και άδικα bullying και το να το δεις από την οπτική του, δεν σε βοηθάει και τόσο. Όταν συμβαίνει αυτό, ξεκίνα με την ακόλουθη ερώτηση:
Οι δύσκολοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως τύπου, αποτελούν και μια ευκαιρία να βελτιωθούμε και να δουλέψουμε για να βρούμε μια καλή λύση.
Δώσε λίγο χρόνο να κατανοήσεις πως νιώθεις. Ρώτα τον εαυτό σου πως μπορείς να απαντήσεις στο δύσκολο άτομο ή πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα καλό αποτέλεσμα από την όλη κατάσταση.
Μπορεί να σου φαίνεται κάπως υπερβολικό, όμως είναι βασικό βήμα για να κάνεις τον εγκέφαλό σου να αφήσει πίσω τις ενστικτώδεις συμπεριφορές (αρνητικότητα, ένταση, αμυντικότητα) και να τον οδηγήσεις σε πιο παραγωγικό τρόπο σκέψης.
Γνώθι σ’αυτόν. Το να έχεις μια καθαρή αίσθηση του εαυτού σου, του τι σου προκαλεί ένταση και που βρίσκονται τα όρια σου, θα σε βοηθήσει όταν οι δύσκολοι άνθρωποι κάνουν την εμφάνισή τους γύρω σου.
Αν μπορείς να παραμείνεις ψύχραιμος και να αναπτύξεις αυτοσυνειδησία και συναισθηματική ευφυΐα, θα καταφέρεις να διαχειριστείς τον εαυτό σου ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Προσπάθησε να αποκτήσεις περισσότερη διαύγεια για την κατάσταση κάνοντας διευκρινιστικές ερωτήσεις. Ταυτόχρονα, έχε κατά νου τι αποτέλεσμα θες εσύ να αποκομίσεις από αυτή την κατάσταση και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό.
Όσο δύσκολοι άνθρωποι κι αν είναι οι γύρω σου, μπορείς να τους διαχειριστείς. Δες εδώ
Χρησιμοποίησε γεγονότα και παραδείγματα και όχι ερμηνείες, ώστε να κρατήσεις τους δύσκολους ανθρώπους στην πραγματικότητα.
Επιπλέον, αν εκφράσεις το πώς νιώθεις ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς τους, αν το κάνεις με ωραίο τρόπο, μπορείς να τους βοηθήσεις να καταλάβουν ότι φέρονται με λάθος τρόπο.
Δεν χρειάζεται να είσαι μόνος σε αυτό. Δεν είσαι ο μοναδικός που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δύσκολους ανθρώπους στη ζωή του. Το να ζητήσεις βοήθεια για να το ξεπεράσεις αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα σε βοηθήσει. Μερικές φορές, ακόμα και η συζήτηση με κάποιον πιο ειδικό θα σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και να δεις καθαρά ποιος είναι ο δόκιμος τρόπος δράσης.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινής μας ζωής μπορούν να προσθέσουν πολύ άγχος τόσο σε εμάς, όσο και στους άλλους κοντινούς μας ανθρώπους. Δυστυχώς, όλοι χειριζόμαστε το στρες διαφορετικά και έτσι συχνά «πληρώνουμε» τον μη παραγωγικό τρόπο που βγάζουν το άγχος οι γύρω μας.
Όταν αντιμετωπίζεις τέτοιους ανθρώπους, χρειάζεται να έχεις ξεκάθαρη κατανόηση τους πως αντιδράς και τι εργαλεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην προσπάθειά σου να μείνεις ψύχραιμος και παραγωγικός.
Κι αν θες να δεις πως εφαρμόζονται όλα αυτά στη ζωή σου, είμαι στη διάθεσή σου.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Πώς να Πετύχεις Επαγγελματικά: Οι 6 Top Συμβουλές