4 είδη τοξικών ανθρώπων που πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου - Purpose Συμβουλευτική

4 είδη τοξικών ανθρώπων που πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Η συναναστροφή με τους σωστούς ανθρώπους είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή σου. Οι σωστοί άνθρωποι φέρνουν την ευτυχία στην καθημερινότητά σου και όχι τη μιζέρια.

Οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι επηρεάζουν τη ζωή σου είτε το θέλεις είτε όχι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαλέγεις τους φίλους σου προσεκτικά, ώστε να δημιουργείς υγιείς και θετικές σχέσεις.

Έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να ζήσουμε μία ζωή που να αξίζει, γι’ αυτό και ο κύκλος μας πρέπει να αποτελείται από άτομα που αξίζουν το χρόνο μας.

Οι τοξικοί άνθρωποι σου ρουφάνε την ενέργεια. Και όσο περισσότερη ενέργεια σπαταλάς σε αυτούς, τόσο πιο αγχωμένος και άδειος νιώθεις. Κάποιοι από αυτούς εκπέμπουν τόση αρνητικότητα, που μπορεί να κάνουν και εσένα τοξικό χωρίς να το καταλάβεις.

Αυτή εισβάλλουν στη ζωή σου ύπουλα και απορροφούν τη ψυχική δύναμη, την υπομονή και την ευτυχία σου χωρίς καν να το αντιληφθείς.

Όλοι έχουμε γνωρίσει τέτοια άτομα και ίσως κάποιοι από εμάς να έχουμε υπάρξει τοξικά άτομα κάποτε στη ζωή μας. Και επειδή σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», φρόντισε οι φίλοι σου να μην ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες τοξικών ανθρώπων:

#1. Ο κουτσομπόλης

Κουτσομπόληδες υπάρχουν παντού. Ίσως τους θες κοντά σου επειδή σε κάνουν να νιώθεις ότι σε κρατάνε ενημερωμένο για ό,τι συμβαίνει. Σου φαίνεται ότι απλά συζητάνε για όσα ακούνε για τους άλλους ανθρώπους.

Όταν όμως κάποιος θέλει να σου μιλήσει για κάποιον άλλο πίσω από την πλάτη του, είναι σχεδόν πάντα μία τοξική κατάσταση. Δεν προσφέρει τίποτα στη ζωή σου και να είσαι σίγουρος πως αν λέει σε σένα για τους άλλους, λέει και στους άλλους για σένα.

Είναι το είδος του ανθρώπου που σε βρίσκει στο διάλειμμα της δουλειάς και μιλάει άσχημα για άλλους συναδέλφους. Αν νιώσει ότι μπορεί να έρχεται και να σου μιλάει για αυτά, να είσαι σίγουρος πως θα το κάνει συνέχεια. Όταν όμως οι άλλοι θα σας βλέπουν μαζί, θα θεωρούν πως είσαι και εσύ κουτσομπόλης.

Αν αναρωτιέσαι για το τι θα κερδίσεις από αυτές τις συζητήσεις, είναι σίγουρο πως δε θα σε ωφελήσουν σε τίποτα. Αντιθέτως, η επαφή με τέτοια άτομα θα σε βλάψει. Σκέψου πως θα ένιωθες εσύ αν ήξερες πως κάποιος σε σχολιάζει πίσω από την πλάτη σου. Σκέψου τώρα κάποιος να σας ακούει να σχολιάζετε. Δε θες τέτοιες καταστάσεις στη ζωή σου.

#2. Ο χειριστικός

Αυτό το είδος ανθρώπου ξέρει τι θέλει και ξέρει πως να το αποκτήσει. Δεν ενδιαφέρεται για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Όσο πιο πολύ χρόνο περνάς μαζί του, τόσο πιο αδύναμος θα νιώθεις. Δε θα μπορείς να πάρεις δικές σου αποφάσεις. Συνέχισε να περνάς χρόνο μαζί του και θα καταλήξεις να κάνεις ό,τι θέλει αυτός και όχι εσύ.

Όλοι μας έχουμε ένα στόχο στο μυαλό μας. Αυτός ο άνθρωπος όμως είναι διατεθειμένος να τον πραγματοποιήσει με κάθε κόστος.

Έχεις πέσει κι εσύ στα νύχια τοξικών ανθρώπων; Δες εδώ τι μπορείς να κάνεις

#3. Ο κριτής

Ίσως να μην είσαι σίγουρος γιατί ο κριτής περιλαμβάνεται στα είδη των τοξικών ανθρώπων, στο κάτω –κάτω φαίνεται να θέλει απλά το καλό σου.

Όμως, αν το σκεφτείς, πάντα απορροφά την ενέργειά σου. Ό,τι και αν σκεφτείς, πεις ή κάνεις, ο αυτός πάντα θα σε κρίνει. Ποτέ δε θα προσπαθήσει να μπει στη θέση σου, ποτέ δεν θα προσπαθήσει να σε καταλάβει.

Το μόνο που τον απασχολεί είναι τι έκανες (ή τι δεν έκανες σωστά). Όσο περισσότερο χρόνο περνάς μαζί του τόσο πιο πολύ θα νιώθεις κατάθλιψη. Ποτέ δε θα μπορέσεις να τον κάνεις χαρούμενο και αν σε επηρεάζουν όσα λέει, θα καταλήξεις στη μιζέρια. Όσο συναναστρέφεσαι με έναν κριτή, θα φταις πάντα εσύ. Η σκληρή αλήθεια για τις Φίλους: Θέλουν όντως το καλό σου; τοξικών ανθρώπων

#4. O μελοδραματικός

Το να συζητάς για τα συναισθήματά σου είναι σημαντικό για τις σχέσεις. Πολλές φορές όμως οι άνθρωποι το παρακάνουν.

Αυτό το είδος ανθρώπου λοιπόν λατρεύει να μιλάει για τα συναισθήματά του και για αυτά που έζησε, αλλά όχι με εποικοδομητικό τρόπο… Μιλάει συνεχώς για το πως τον κάνουν να νιώθει οι άλλοι άνθρωποι και πως τον «αδίκησαν», αλλά ποτέ δεν κάνει κάτι για να βελτιώσει τις άσχημες καταστάσεις.

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα να μιλάς μόνο και να παραπονιέσαι για όλα, αντί να κάνεις κάτι για να τα αλλάξεις. Αν κάνεις παρέα με κάποιον που αγαπά το δράμα, αργά ή γρήγορα, θα γίνεις σαν και αυτόν. Τέτοιοι άνθρωποι συζητάνε συνεχώς τα συναισθήματά τους και χάνουν την ικανότητα να λύνουν τα προβλήματά τους. Αυτός δεν είναι όμως ούτε παραγωγικός, ούτε υγιής τρόπος για να ζήσεις.

Ο μελοδραματικός έρχεται σε σένα με ένα προσωπικό πρόβλημα που πρέπει να φτιαχτεί. Θα σου πει για την άθλια σχέση του ή το κακό αφεντικό του, αλλά δεν είναι πρόθυμος να κάνει το παραμικρό για να τα λύσει. Δε θα κόψει τις επαφές με τα άτομα που τον πλήγωσαν, ούτε θα βρει νέα δουλειά.

Ό,τι και αν του προτείνεις ως λύση θα πει «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό» ή «Το έχω δοκιμάσει ήδη».

Όταν επιτρέπεις σε τοξικά άτομα να είναι μέρος της ζωής σου, είναι σα να συμφωνείς στην κατάθλιψη, τη ψυχολογική κούραση και το θυμό. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να ξεκόψεις από αυτά τα άτομα, αλλά αν σε επηρεάζουν αρνητικά, είναι σημαντικό να το κάνεις.

Θυμήσου πως έχεις πολύ λίγο χρόνο και ενέργεια για να κάνεις όλα όσα θέλεις στη ζωή σου. Μην επιτρέπεις λοιπόν σε τοξικά άτομα να σου στερήσουν όσα έχεις.

Κι αν βρίσκεις πως έχεις πολλά τοξικά άτομα στο περιβάλλον σου και δεν ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς, επικοινώνησε μαζί μας. 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!