Εκτίμησε τα μικρά πράγματα στη ζωή σου - Purpose Συμβουλευτική

Εκτίμησε τα μικρά πράγματα στη ζωή σου

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Ούτε ακριβά αυτοκίνητα, ούτε ταξίδια στον Άρη, λέει ένα τραγούδι. Οι υπερβολές δεν φέρνουν την ευτυχία και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά. Μεγιστάνες με λογαριασμούς εκατομμυρίων, μεγάλοι ηθοποιοί, φήμη, δόξα, υπερβολικά έξοδα. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Οι υπερβολές είναι ευχάριστες για λίγο και αυτό ήταν όλο. Εφήμερες καταστάσεις που προσφέρουν εξίσου εφήμερη ικανοποίηση και τίποτα περισσότερο.

Ζώντας σε μία υπερκαταναλωτική κοινωνία, μαθαίνουμε από μικροί ότι τα πολλά έξοδα μπορούν να φέρουν την χαρά. Εκπαιδευόμαστε να περνάμε την χαρά, την ικανοποίηση, την ευτυχία και την επιτυχία μέσα από υλικά αγαθά. Ξοδεύουμε για να αγοράσουμε συναισθήματα και εμπειρίες και κάθε φορά συνειδητοποιούμε ότι το κενό μέσα μας δεν υποχωρεί, δεν μικραίνει αλλά αντίθετα μεγαλώνει, θεριεύει.

Οι μικρές χαρές στη ζωή

Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι τα μικρά πράγματα στη ζωή μπορούν να σε κάνουν χαρούμενο και μάλιστα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ότι δεν μπορούν να σου προσφέρουν μερικές χιλιάδες ευρώ ή ένα ακριβό αυτοκίνητο, μπορεί να στο προσφέρει ένα άγγιγμα, ένα κοίταγμα στα μάτια μαζί με ένα ζεστό χαμόγελο.

Συνήθως αυτά τα μικρά πράγματα είναι αναπάντεχα. Δεν προγραμματίζονται. Είναι σαν κάτι Πέμπτες που βγαίνεις να πιεις ένα ποτό, ενώ βαριέσαι και κάνεις αγγαρεία και τελικά καταλήγεις να περνάς απίστευτά με μία παρέα ανθρώπων που δεν το περίμενες καν.  

Είναι αναπάντεχα και πάντα έχουν να κάνουν με ανθρώπους και με την ζεστασιά που μπορεί να πάρεις από αυτούς, ακόμα κι αν είναι άγνωστοι. Ένα αναπάντεχο κέρασμα, μία φιλική χειρονομία ή ακόμα κι ένα χαμόγελο από εκεί που δεν το περιμένεις.

Ένα κομμάτι μουσικής μπορεί να σου προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση. Να σου ανεβάσει τη διάθεση και να σε κάνει να χαμογελάσεις μέσα σε μερικά λεπτά. Ένα τηλέφωνο σε έναν φίλη ή φίλη που έχεις πολύ καιρό να μιλήσεις ή η παρέα και το παιχνίδι με το κατοικίδιο σου. Ακόμα και ένας γρήγορος ύπνος, αγκαλιά με τη σύντροφό σου, μπορεί να σου προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά.

Τα υλικά αγαθά είναι συμπληρώματα

Ας πούμε ότι κέρδισες το λαχείο και έχεις μπροστά σου, πραγματικά, κουβάδες με χρήματα. Θα είχε κανένα νόημα αν δεν είχες κάποιον να τα μοιραστείς; Τι θα μπορούσαν να σου προσφέρουν αν έπρεπε να τα ξοδέψεις μόνος σου; Αν δεν είχες έναν άνθρωπο να μοιραστείς τις εμπειρίες σου, τις αναμνήσεις σου, κάποιον ή κάποια να σε καταλάβει;

Κανείς ποτέ δεν πήρε ικανοποίηση από μία νέα, τεράστια τηλεόραση. Ίσως πήρε ικανοποίηση που κατάφερε να μαζέψει αρκετά χρήματα για να την αγοράσει. Από την στιγμή που την αγόρασε όμως, αυτό το συναίσθημα είναι τόσο προσωρινό, που δεν κρατάει ούτε μερικές ώρες.  Ρούχα, παπούτσια κι οτιδήποτε άλλο υλικό που καταλήγουμε να το συσσωρεύουμε στο χώρο μας και αντί να μας βοηθάει, μας πνίγει και μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη μιζέριαΕκτίμησε τα μικρά πράγματα στη ζωή σου

Μπορείς να βρεις την ικανοποίηση στη φύση

Ακόμα και η φύση μπορεί να σου προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι νομίζεις. Μεγαλώνοντας σε πόλεις, έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει φύση. Έχουμε χάσει την επαφή μαζί της και πολλοί την αποφεύγουν ενεργά. Σκέψου το όμως…

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανέβηκες σε ένα βουνό; Να περπατήσεις στα μονοπάτια του, να ακούσεις τα νερά να κυλάνε στα ρυάκια. Να αφήσεις τη μυρωδιά από τα δέντρα να σε περιβάλει; Πότε απόλαυσες ένα ηλιοβασίλεμα, έστω και για μερικές στιγμές;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που περπάτησες ξυπόλητος πάνω σε γρασίδι; Να το αισθανθείς κάτω από τα πόδια σου και να συνδεθείς με τη γη; Ακόμα και ένα λουλούδι που ανοίγει στην πρωινό ήλιο, μπορεί να σου προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τα νέα ακουστικά που αγόρασες τις προάλλες. Εξάλλου, χωρίς μπαταρίες δεν μπορούν να σου προσφέρουν και πολλά.

Για να μάθεις να εκτιμάς τα μικρά πράγματα στη ζωή δες εδώ 

Πρόσφερε το

Να το θυμάσαι αυτό όταν συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους. Να προσφέρεις αυτή την ζεστασιά απλόχερα.

Δεν σου κοστίζει τίποτα και  μπορείς να προσφέρεις αναπάντεχη χαρά σε κάποιον άλλο, από εκεί που δεν το περιμένει. Αυτά τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά για όλους.

Είτε είναι η ταμίας του σούπερ μάρκετ, είτε ένας άγνωστος στο δρόμο, όλοι θέλουμε αυτές τις μικρές στιγμές. Ξεκίνα να προσφέρεις και θα δεις ότι θα εισπράξεις πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από ότι νομίζεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!