Καθώς έχω καλές κοινωνικές δεξιότητες, γνωρίζω πώς να κάνω τους άλλους να ενδιαφέρονται αλλά και να νιώθουν ότι συνδεόμαστε ψυχικά. Δεν ανησυχώ ποτέ ότι δεν θα έχω φίλους. Όμως καθώς μεγαλώνω, σταδιακά βρίσκω ότι έχω όλο και λιγότερους.
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εμένα.
Είναι ένα συχνό φαινόμενο για πολλούς. Η αιτία του προβλήματος είναι στον τρόπο που κάναμε αυτούς τους φίλους εξαρχής όταν είμαστε νέοι, αυθόρμητοι και ίσως κάπως επιφανειακοί.
Φέρε κατά νου τους φίλους σου από το σχολείο. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να γίνετε φίλοι; Και πως ξεκίνησε;
Ίσως ήταν επειδή καθίσατε δίπλα δίπλα την πρώτη μέρα στο σχολείο, ξεκινήσατε να μιλάτε και αποφασίσατε ότι, ναι, τα πάτε πολύ καλά οι δυο σας. Οπότε γίνατε φίλοι, αρχίσατε να περνάτε μαζί χρόνο στα διαλείμματα αλλά και εκτός σχολείου.
Ή ίσως ήσασταν μαζί σε κάποια ομάδα, μάθημα ή χόμπι και αυτή η κοινή ενασχόληση σας ένωσε. Είχατε παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά και προκλήσεις, και ήρθατε κοντά γιατί καταλάβαινες πως ένιωθε ο άλλος, καθώς ένιωθες και εσύ με τον ίδιο τρόπο.
Αυτό λοιπόν που σας έφερε κοντά και σας έδεσε ήταν οι κοινές εμπειρίες. Ήσασταν στην ίδια κατάσταση μαζί. Καταλαβαίνατε ο ένας τον άλλο. Χαιρόσασταν με τις επιτυχίες του άλλου και λυπόσασταν με τις αποτυχίες του. Και αυτό σταδιακά δημιούργησε έναν ισχυρό δεσμό.
Όμως τώρα, χρόνια μετά, όταν αυτά τα κοινά πια έχουν εξαφανιστεί, αυτός ο δεσμός αρχίζει να χαλαρώνει. Τα ενδιαφέροντά σας έχουν διαφοροποιηθεί και αλλάξει και αυτός ο κοινός δρόμος που σας κρατούσε μαζί δεν υπάρχει πια.
Συναντάς αυτούς τους παλιούς φίλους τώρα και αρχικά συζητάς για το παρελθόν και αναπολείτε όσα περάσετε μαζί, τις «παλιές καλές μέρες», αλλά λίγο μετά η συζήτηση ξεφτίζει και πεθαίνει. Γιατί;
Μάλλον επειδή αυτά τα κοινά πια είναι λίγα και μακριά. Τραβήξατε διαφορετικούς δρόμους στη ζωή και αντιμετωπίζετε διαφορετικές προκλήσεις, φόβους και όνειρα. Και απλά απομακρύνθηκες από αυτή τη φιλία.
Πολλοί από εμάς έχουμε χάσει πολλούς παιδικούς φίλους επειδή άλλαξε η ζωή μας και τα ενδιαφέροντά μας, αλλά ακόμη έχουμε κάποιους καλούς φίλους κοντά μας.
Ίσως μάλιστα με αυτούς τους καλούς φίλους να μην βλέπεστε και πολύ συχνά ή ίσως να μιλάτε και σπάνια, αλλά ξέρεις ότι θα βρίσκονται πάντα εκεί για εσένα. Αυτό συμβαίνει επειδή εσύ κι εκείνοι οι φίλοι μοιράζεστε τις ίδιες βασικές αξίες που αποτελούν τη βάση για μια βαθιά και μακροχρόνια φιλία.
Οπότε, τώρα το καταλαβαίνεις: Εσύ και αυτοί οι καλοί φίλοι είστε πολύ παρόμοιοι βαθιά μέσα σας. Αν «ξεφλουδίσεις» τα εξωτερικά στρώματα του επαγγέλματος, των χόμπι, αυτών που σας αρέσουν (και δεν σας αρέσουν), θα διαπιστώσεις ότι από κάτω εσύ και οι φίλοι σου αυτοί είστε πολύ παρόμοιοι, στα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής.
Τα ίδια πράγματα στον κόσμο σας ενοχλούν και σας προβληματίζουν. Έχετε παρόμοια οπτική ζωής. Δίνετε κίνητρο και ενθάρρυνση ο ένας στον άλλο, ενώ ταυτόχρονα δεν διστάζεις να αποτελείς και τον «δικηγόρο του διαβόλου» κόντρα στο φίλο σου ακριβώς επειδή θέλεις καλά πράγματα για αυτόν.
Τώρα σκέψου το ακόλουθο: από τη μια μεριά έχεις ένα φίλο που είναι πολύ παρόμοιος με εσένα στην επιφάνεια, αλλά όταν τον γνωρίσεις καλύτερα, αποδεικνύεται ότι έχει διαφορετικά ιδανικά από εσένα (πχ στη ζωή του τον οδηγεί το χρήμα, ενώ εσύ ψάχνεις κάτι βαθύτερο). Πιστεύεις θα κρατήσει αυτή η φιλία;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η απάντηση είναι όχι. Αλλά ίσως έχεις και ένα φίλο που είναι εντελώς διαφορετικός στα εξωτερικά γνωρίσματα. Κάνει εντελώς άσχετο επάγγελμα, έχει διαφορετικό χαρακτήρα, και άσχετα ενδιαφέροντα από τα δικά σου. Όμως μοιράζεται την ίδια οπτική του κόσμου με αυτήν που έχεις κι εσύ. Άρα έχεις ένα φίλο για όλη σου τη ζωή.
Θες να αλλάξεις τον τρόπο που κάνεις φίλους; Δες εδώ
Το κλειδί για να κάνεις, ως ενήλικος, φιλίες που θα διαρκέσουν είναι να μάθεις καλά τους άλλους και τις σκέψεις τους. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι ακολουθώντας το ένστικτό σου, αλλά κάνοντας ερωτήσεις.
Ρώτα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις σε τι πιστεύουν, σε τι είναι αντίθετοι, ποιος είναι ο ιδανικός κόσμος για εκείνους, η ιδανική ζωή, οι προτεραιότητές τους στη ζωή.
Φυσικά επειδή θα είναι κάπως περίεργο να αρχίσεις να κάνεις συνέχεια ερωτήσεις (δεν τους περνάς συνέντευξη), ρώτα με πλάγιο τρόπο και σταδιακά.
Και πάλι όμως αυτός ο τρόπος δεν σου εγγυάται ότι θα σε βοηθήσει να κάνεις φίλους πιο εύκολα. Αντίθετα μπορεί να το δυσκολέψει το πράγμα. Γιατί η βασική ιδέα δεν είναι να κάνεις πολλούς φίλους, αλλά σωστούς φίλους.
Οπότε χρειάζεται να έχεις υψηλά στάνταρ και να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν, σε στηρίζουν και σε κάνουν πιο χαρούμενο. Γιατί όταν μιλάμε για φιλίες δεν είναι η ποσότητα που πρέπει να σε νοιάζει, αλλά η ποιότητα.
Αποτυχία στη Δουλειά; Να γιατί είναι Σημαντική
Καλοκαιρινή Άδεια: Γιατί είναι σημαντικό να την παίρνεις
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Η Σημασία της Σιωπής στη Δουλειά
Τρόποι για να Επικοινωνείς Καλύτερα με όλους
Zoom Meeting: Πώς να ξεχωρίσεις σε ένα επαγγελματικό Zoom Call