Όλοι μας είχαμε ή έχουμε ήρωες που θα θέλαμε να τους μοιάσουμε.
Μεγαλώνοντας λατρέψαμε και θεοποιήσαμε πρότυπα που θεωρούσαμε ιδανικά, ανθρώπους ή θεούς που έκαναν φανταστικά κατορθώματα και που κατά βάθος θα θέλαμε να τα κάνουμε κι εμείς.
Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι θα ήθελα να είμαι ήρωας η ακόμα καλύτερα σούπερ ήρωας. Φαντάσου να ήσουν ο κεντρικός ήρωας μίας ιστορίας! Αυτός που καλείται να ξεπεράσει μία κατάσταση, να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερος για να υπερισχύσει των κακών. Κάπως έτσι δεν γίνεται στις ταινίες;
Και αν σου έλεγα ότι κάπως έτσι είναι και η πραγματικότητα; Αν το καλοσκεφτείς, τι διαφέρει μία ιστορία του κινηματογράφου από την ζωή σου; Εντάξει, ίσως δεν πολεμάς εξωγήινους, ούτε με τις γειτονικές φυλές των βαρβάρων και πιθανότατα να μην είσαι στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία κυνηγώντας τρομοκράτες (αν και το τελευταίο δεν είναι κι απίθανο). Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που σου λείπει, είναι μία κάπα!
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν ήρωα από τους υπόλοιπους ανθρώπους;
Ίσως βιαστείς να πεις ότι είναι η ανάγκη του για μεγαλεία αλλά θα διαφωνήσω. Το κυριότερο συστατικό ενός ήρωα είναι η επιθυμία του. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη του, που τον ωθεί να παλέψει για αυτά που πιστεύει ή για αυτά που δεν έχει. Έτσι και η δική σου επιθυμία σε ωθεί να κάνεις πράγματα, να παλέψεις και να εξελιχθείς.
Αυτό οδηγεί στο επόμενο στάδιο, που είναι η δύσκολη κατάσταση που πρέπει να ξεπεράσεις.
Το πρόβλημα που μπορεί να έχει ο κάθε ένας από εμάς είναι κάποια ανάγκη που δεν την έχουμε καλύψει. Το εσωτερικό σου σύστημα ξέρει τι χρειάζεται για να έχεις την τέλεια πνευματική, σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Συνεπώς, κατά βάθος ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεσαι για να το πετύχει.
Οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο, κάνει το σύστημα σου να αντιδρά και αυτό προκαλεί εντάσεις και αναταραχή, ειδικά όταν δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί την αναταραχή. Συνήθως, σε αυτές τις καταστάσεις, αντί να εστιάζουμε στις πραγματικές μας ανάγκες, εστιάζουμε στις επιθυμίες μας, που πολλές φορές δεν είναι απαραίτητα αυτό που χρειαζόμαστε.
Για να πετύχει ο ήρωας λοιπόν, θα πρέπει να διαμορφώσει τις αξίες και τα πιστεύω του για να καταφέρει να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους του.
Σε κάθε κατάσταση που συναντάει ο ήρωας και που πρέπει να υπερισχύσει, υπάρχει κάποιος αντίπαλος. Κάποιος ή κάτι που τον εμποδίζει να πληρώσει το πεπρωμένο του.
Υπάρχουν τρία είδη αντιπάλου. Ο εξωτερικός, δηλαδή οτιδήποτε έξω από το άτομο. Ο προσκείμενος, δηλαδή κάποιος στο κοντινό περιβάλλον του ήρωα. Τέλος, ο εσωτερικός, που έχει να κάνει με την εσωτερική πάλη του ήρωα.
Ενώ στις ταινίες, τις περισσότερες φορές ο αντίπαλος είναι εξωτερικός ή προσκείμενος, στην καθημερινότητα μας, ο κυριότερος αντίπαλος μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.
Ο ήρωας, λοιπόν, για να ανταπεξέλθει στις καταστάσεις, πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο μάχης. Αντίστοιχα, είτε αφορά την δουλειά σου, είτε τα προσωπικά σου, θα πρέπει να καταστρώσεις ένα πλάνο δράσης, που εκτελώντας το, θα σε οδηγήσει στον στόχο σου. Αυτό οδηγεί στο επόμενο στάδιο.
Εντάξει, φαντάζομαι ότι δεν θα μπεις με οπλοπολυβόλο στο γραφείο για να ζητήσεις αύξηση ή μετακίνηση αλλά σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση, είτε είναι εσωτερική, είτε εξωτερική, είτε απλή αντιπαράθεση, είναι αναπόφευκτη.
Εκεί είναι που συνήθως συνειδητοποιούμε και την θνησιμότητα μας. Η μάχη δεν είναι πάντα νικηφόρα και πολλές φορές καλούμαστε να βρούμε νόημα μέσα από αυτή και να μάθουμε έτσι ώστε να μην κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος.
Δεν εννοούμε την αποκάλυψη του Ιωάννη αλλά την εσωτερική αποκάλυψη ή αλλιώς συνειδητοποίηση ή φώτιση. Η μάχη οδηγεί στην πλήρωση της ανάγκης σου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω αλλαγής στις αξίες σου ή στην απόκτηση νέων χαρακτηριστικών ή στην ενίσχυση υπαρχόντων χαρακτηριστικών. Με λίγα λόγια, στη φλόγα της μάχης σφυρηλατείσαι και γίνεσαι καλύτερος. Μόνο έτσι έρχεται η εξέλιξη και η ανέλιξη.
Με την ολοκλήρωση της δοκιμασίας, έρχεται η ηρεμία. Η εμπειρία και η γνώση που μαζεύει ο ήρωας τον οδηγεί σε ένα νέο σύστημα πεποιθήσεων και αξιών και αφαιρεί περιοριστικές πεποιθήσεις. Η ισορροπία επέρχεται και μαζί της και η κανονικότητα. Μία νέα κανονικότητα όμως, εξελιγμένη και πιο κοντά στις ανάγκες του ήρωα.
Άσχετα με το αν βλέπεις ταινία ή ζεις μία κατάσταση, τα στοιχεία που θα σε κάνουν ήρωα είναι εκεί. Θες ή δεν θες, είσαι ο ήρωας της προσωπικής σου ταινίας και αυτό σε κάνει σημαντικό.
Και αν θες να μάθεις να εκμεταλλεύεσαι σωστά τις δυνάμεις σου, δες εδώ
Η Σημασία της Σιωπής στη Δουλειά
Βγες από τη Μονοτονία της Καθημερινότητας σε 4 Βήματα
Πώς να Ξεφύγεις από τη Βαρετή Ρουτίνα της Καθημερινότητας
Γίνε Επιτυχημένος: 8 Εμπόδια που Πρέπει να Ξεπεράσεις στη Ζωή
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές