Τα Προβλήματα στην πραγματικότητα είναι δώρα - Purpose Συμβουλευτική

Τα Προβλήματα στην πραγματικότητα είναι δώρα

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Αν είναι να μιλήσουμε για προβλήματα, τότε ας τα πούμε τα πράγματα σωστά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να έχεις, είναι ότι νομίζεις ότι δεν θα έπρεπε να έχεις προβλήματα. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα είναι τα δώρα που σου κάνει η ζωή αρκεί να μπορείς να τα δεις έτσι.

Αν σε μπερδεύει αυτό, θα σου πω μία ιστορία.

Ένα φίλος μου αντιμετώπισε κάποτε μία δύσκολη κατάσταση, όπου βρέθηκε μπλεγμένος σε έναν καβγά. Παρ’ όλο που δεν ήταν η πρώτη φορά που έμπλεκε σε καυγά, δεν κατάφερε να αμυνθεί και ας πούμε ότι «έφαγε» μερικές. Ενώ συνήλθε σωματικά, δεν ξεπέρασε ποτέ το ψυχολογικό κομμάτι.

Έγινε επιθετικός, άρχισε να μπλέκει πιο συχνά σε καυγάδες και κάθε φορά προσπαθούσε να αποδείξει ότι είναι καλύτερος από τους άλλους. Σαν αποτέλεσμα, βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη κατάσταση, έτρεχε με την αστυνομία και κάθε φορά έπεφτε όλο και περισσότερο μέσα στο πηγάδι. Πλέον πίνει και δεν έχει καμία διάθεση να βελτιώσει την κατάσταση του.

Αντίστοιχα, ένας άλλος φίλος μου είχε την ατυχία να είναι ο στόχος bulling, συστηματικά, πολλών συμμαθητών μας. Όταν τελείωσε το σχολείο και ξέφυγε από αυτή την κατάσταση, ορκίστηκε ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ ξανά σε κανέναν να πειράξει κάποιον άλλο. Δραστηριοποιήθηκε σε διάφορες ομάδες, διάβασε και σπούδασε ψυχολογία, και έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.Τα Προβλήματα στην πραγματικότητα είναι δώρα

Τι επιλέγεις για τη ζωή σου;

Βλέπεις λοιπόν, ότι παρ’ όλο που οι άνθρωποι μπορεί να έχουν παρόμοιες εμπειρίες, το πώς θα σκεφτούν και πως θα αντιδράσουν, έχει να κάνει με το πώς ερμηνεύουν το νόημα της κάθε κατάστασης. Για να γίνει ένα πρόβλημα, δώρο, θα πρέπει να ελέγξεις και να αποφασίσεις τι θες να σημαίνει αυτό για εσένα.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει ένα προσχέδιο για την ζωή. Μία συγκεκριμένη, βαθιά, ασυνείδητη αντίληψη που χτίζεται βάσει των πεποιθήσεων, των εμπειριών και των αξιών μας. Για να βιώσεις την ευτυχία και την ικανοποίηση, θα πρέπει η κατάσταση της ζωής σου να συμβαδίζει με το προσχέδιο που έχεις στο μυαλό σου.

Αν η κατάσταση της ζωής σου δεν συμβαδίζει, τότε θα πρέπει να την αλλάξεις, αλλιώς θα αισθάνεσαι δυστυχισμένος. Αν πάλι, η κατάσταση σου δεν συμφωνεί με το προσχέδιο σου και αισθάνεσαι και ανήμπορος να κάνεις το οτιδήποτε για να την αλλάξεις, τότε θα υποφέρεις.

Αν υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι στην δεύτερη ή την τρίτη κατάσταση, τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για αν ξεκολλήσεις ή όχι, ανάλογα με το τι έχεις αποφασίσει ότι θες. Ο πόνος και η ταλαιπωρία, σου προσφέρουν τρεις επιλογές.

Σταμάτα να κατηγορείς

Η πρώτη σου επιλογή είναι να αγνοήσεις τι προκαλεί το πρόβλημα και να εστιάσεις στο να κατηγορήσεις. Να κατηγορήσεις τον εαυτό σου, τους άλλους, τις καταστάσεις γύρω σου. Έτσι θα μπεις σε έναν ατέρμονο κύκλο κατηγορίας, ηττοπάθειας, μιζέριας και απελπισίας και με ελάχιστες ελπίδες να ξεκολλήσεις. Δεν το λες και πολύ παραγωγικό αυτό ε;

Άλλαξε τις συνθήκες της ζωής σου

Η δεύτερη επιλογή σου, είναι να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε μία δύσκολη κατάσταση και να αλλάξεις τις συνθήκες της ζωής σου.

Εργασία, σχέση, περιβάλλον, και οτιδήποτε άλλο είναι πρόκληση και σε δυσκολεύει στην καθημερινότητα σου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολη διαδικασία αλλά τουλάχιστον είναι προτιμότερο από το να αναλώνεσαι μόνιμα σε κάτι, χωρίς να το αλλάζεις.

Θες να ξεφύγεις από τα προβλήματα; Δες εδώ

Άλλαξε το προσχέδιο της ζωή σου

Η τρίτη επιλογή που έχεις, είναι να αλλάξεις το προσχέδιο σου για τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξεις την αντίληψη σου για το τι σημαίνει χαρά, ευτυχία, ικανοποίηση, επιτυχία. Θα πρέπει να αναθεωρήσεις και να βρεις την μαγεία της ζωής σε τελείως διαφορετικά πράγματα από ότι είχες στο μυαλό σου μέχρι τώρα.

Βλέπεις, η ζωή μπορεί να είναι εύκολη η δύσκολη, ανάλογα με το τι θα επιλέξεις. Μπορείς να κάθεσαι σε μία γωνία σαν το παιδάκι που δεν το παίζουν και να της κάνεις μούτρα για πάντα ή μπορείς να δεις την θετική πλευρά κάθε κατάστασης και να χαρείς αυτό το δώρο που έλαβες, όσο περισσότερο μπορείς.

Τι αποφασίζεις;

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!