Ξοδεύεις τόση ενέργεια προκειμένου να βρεις το πάθος σου, που έχεις εξαντληθεί. Και ενώ έχεις επενδύσει αμέτρητες ώρες για να βρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, νιώθεις ότι έχεις κάνει πολύ μικρή πρόοδο.
Μήπως είναι πιθανό να το κάνεις πιο δύσκολο απ’ ότι χρειάζεται να είναι;
Το έχω ήδη δει πολλές φορές να γίνεται αυτό. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν το πάθος τους και αγχώνονται με αυτό. Και δίνουν όλο και μεγαλύτερη ενέργεια και χρόνο στη διαδικασία, μέχρι που «κολλάνε» εντελώς.
Το κατανοώ: Είμαι ο πρώτος που σου είπα ότι πρέπει να βρεις το πάθος σου. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα πιο απογοητευτικά από το να μην γνωρίζεις τι θέλεις να κάνεις ή τι θα σε εκπληρώσει. Ας δούμε πρώτα όμως πιο ψύχραιμα όμως την κατάσταση.
Ναι, καλά διάβασες. Σταμάτα να αναζητάς το πάθος σου, τουλάχιστον προς το παρόν.
Χρησιμοποίησε την ενέργεια σου και επένδυσέ την στο να γίνεις καλός με ότι ασχολείσαι τώρα, είτε είναι οι σπουδές σου, είτε ένα χόμπι κλπ.
Ακόμα και αν βρίσκεσαι σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει, δώσε έμφαση σε αυτή. Όπως γράφει και ο C. Newport συγγραφέας του βιβλίου «So Good They Can’t Ignore You», η απόκτηση ικανοτήτων πολλές φορές στην πράξη αποδεικνύεται πιο σημαντική από την εύρεση του πάθους μας.
Γινόμενος καλύτερος σε ότι κάνεις, σταδιακά θα αποκτήσεις και καλύτερη ορατότητα των μελλοντικών πιθανοτήτων, της μεγαλύτερης εικόνας και θα αντιληφθείς τι και κατά πόσο θέλεις να κάνεις.
Φυσικά η δουλειά σου μπορεί να μην είναι το πάθος σου. Όπως και το πάθος μπορεί να μην γίνει τελικά η δουλειά σου. Αλλά και πάλι μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πηγή χαράς και εκπλήρωσης της ζωή σου και όταν γίνει σωστά, να αποτελέσει και πηγή σημαντικού εισοδήματος.
Ο Tim Feriss στο πρόσφατο βιβλίο του «Titans:The Tactics, Routines, and Habits of Billionaires, Icons, and World-Class Performers» διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχουν δύο τρόποι να φτάσεις στην επιτυχία:
Κατά την οπτική του, η πρώτη στρατηγική είναι όντως πολύ δύσκολη, αλλά η δεύτερη είναι σχετικά εύκολη. Όλοι έχουμε τομείς όπου -με προσπάθεια φυσικά- μπορούμε να είμαστε στους κορυφαίους 25%.
Ο ίδιος ο Feriss στην πραγματικότητα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αυτού. Είναι καλός στη συγγραφή αλλά και την επιχειρηματικότητα (έχει ξεκινήσει πολλές εταιρίες). Ο συνδυασμός αυτών των δύο ικανοτήτων τον έκανε έναν απίστευτα επιτυχημένο influencer.
Όταν ένας πελάτης μας έκανε την κάπως μη συμβατική αλλαγή καριέρας από το Finance στο HR, ήταν προβληματισμένος ότι τα καλές του υπολογιστικές δεξιότητες θα πήγαιναν κάπως χαμένες στο νέο τομέα όπου τα soft skills επικρατούσαν.
Τελικά όμως διαπίστωσε ότι αυτό δεν ίσχυε. Το ότι ήταν καλός με τους αριθμούς τον βοήθησε να μπορεί να διαβάζει τα δεδομένα, κάτι στο οποίο άλλοι επαγγελματίες του HR υστερούσαν. Οπότε με αυτό τον τρόπο τελικά ξεχώριζε από τους άλλους συναδέλφους του.
Άρα δεν χρειάζεται να έχεις ένα μόνο πάθος. Ανάπτυξε περισσότερες δυνατές περιοχές. Κάθε εμπειρία μετράει και ακόμη και να δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις τώρα, οι ικανότητες που λίγο –λίγο μαζεύεις μπορούν κάποια μέρα να οδηγήσουν σε ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στο μέλλον.
Αν έχεις βρει το πάθος σου, τέλεια. Κυνήγησέ το και κάνε το πραγματικότητα. Αλλά υποθέτω ότι πιθανότατα ψάχνεις κι εσύ ακόμα να το βρεις όπως και πολλοί άλλοι.
Μπορείς να συνεχίσεις να «ψάχνεις» αόριστα ή μπορείς να δοκιμάσεις κάτι καινούριο.
Άσε λοιπόν την προσπάθεια για να βρεις τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις (τουλάχιστον προς το παρόν) προς όφελος της επένδυσης της ενέργειάς σου στο τρέχον πεδίο σου. Επιπλέον ανάπτυξε τις ικανότητές σου σε διάφορες περιοχές.
Με αυτούς τους τρόπους μπορεί να μην βρεις σε ένα βράδυ το πάθος σου, αλλά θα μπεις στο δρόμο για μια καριέρα που θα έχει και νόημα για εσένα και επιτυχία.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Πώς να είσαι Διαφορετικός όταν όλοι Προσπαθούν να Ταιριάζουν στο Σύνολο
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)