Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή των άλλων - Purpose Συμβουλευτική

Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή των άλλων

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

«Κάθε λεπτό που ξοδεύεις ευχόμενος να είχες τη ζωή κάποιου άλλου» λέει ένα ρητό, « είναι ένα λεπτό που σπαταλάς από τη δική σου ζωή.»

Φαντάσου για λίγο το εξής: Είναι αργά το βράδυ και έχεις πέσει στο κρεβάτι. Για κάποιο λόγο ο ύπνος δε σε παίρνει, έτσι αποφασίζεις να πάρεις το κινητό σου στα χέρια σου και να τσεκάρεις για λίγο το Facebook ή το Instagram.

Από τη στιγμή που ανοίγεις την εφαρμογή, το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι χαμόγελα. Φωτογραφίες παλιών συμφοιτητών, παλιών συμμαθητών ή ακόμα και εντελώς αγνώστων, αρχίζουν να παρελαύνουν μπροστά σου. Είναι φωτογραφίες από ξέφρενα πάρτι, από ταξίδια σε εξωτικές τοποθεσίες, από ερωτευμένα ζευγάρια σε τρυφερές στιγμές και πάει λέγοντας.

Και καθώς τα αντικρίζεις αυτά, αντί να είσαι χαρούμενος για εκείνους, γεμίζεις από στεναχώρια και από ολίγη ζήλια. Γιατί αυτή τη στιγμή νιώθεις μόνος και ελλιπής. Δεν είσαι σε κάποια σχέση, δεν έχεις ταξιδέψει σε εξωτικά μέρη και δεν παρτάρεις τόσο συχνά και τόσο ξέφρενα όσο φαίνεται να διασκεδάζουν οι διαδικτυακοί σου φίλοι.

Συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή των άλλων και ξεκινάς να σκέφτεσαι πως δεν είσαι τόσο επιτυχημένος, τόσο εμφανίσιμος και γενικά τόσο καταρτισμένος όσο εκείνοι. Οι φωτογραφίες που βλέπεις στα social media είναι η απόδειξη πως σε σύγκριση με τους άλλους, η ζωή σου είναι πληκτική, βαρετή και αδιάφορη.

Οκ, το παραπάνω σενάριο ίσως να μην περιγράφει ακριβώς το πως βιώνεις τη σύγκριση της δικής σου ζωής με τη ζωή που παρουσιάζουν άλλοι στα social media. Είναι όμως ένα άριστο παράδειγμα του τι συμβαίνει με τους περισσότερους από εμάς όταν σερφάρουμε στην πλατφόρμα των διάφορων κοινωνικών δικτύων.

Στην εποχή των social media όπου ο καθένας διαφημίζει δημόσια τα επιτεύγματα του, είτε μας αρέσει είτε όχι, το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους είναι αναπόφευκτο.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αντιληφθείς πως η σύγκριση της δική σου ζωής με τη ζωή των άλλων είναι άτοπη και πως περισσότερο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, παρά την αντικατοπτρίζει.Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή των άλλων

Δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία

Πρώτα απ’ όλα, στον αγώνα της ζωής δεν ξεκινάμε όλοι από το ίδιο σημείο. Κάποιοι έχουν γεννηθεί σε πιο εύπορες οικογένειες, άλλοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που τους προσέφερε περισσότερες ευκαιρίες, άλλοι είχαν περισσότερη βοήθεια από άλλους.

Η αφετηρία δεν είναι μια οριζόντια γραμμή, όλοι μας ξεκινήσαμε από διαφορετικό σημείο, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά εμπόδια και δε θα φτάσουμε στον τερματισμό την ίδια στιγμή.

Όταν λοιπόν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους και τη ζωή σου με τη ζωή των άλλων, αγνοείς όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες και διαφορές. Διαπράττεις ουσιαστικά μια αδικία. Και το μόνο που καταφέρνεις είναι να ρίξεις τη δική σου διάθεση.

Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικός

Ένα ακόμα πράγμα που πολλές φορές ξεχνάμε, είναι πως είμαστε μοναδικοί. Όλοι μας. Δεν υπάρχει άλλος ακριβώς σαν κι εμάς. Ακόμα και αν είχες ένα μονοζυγωτικό δίδυμο αδερφό που μοιάζει ακριβώς όπως εσύ, δε θα ήταν ποτέ εσύ.

Ο τρόπος σκέψης σου, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι, οι ιδέες σου, τα ταλέντα σου, οι αδυναμίες σου, όλα πάνω σου είναι μοναδικά. Θα έκανες λοιπόν στον εαυτό σου μεγάλο κακό αν εγκατέλειπες αυτή την ατομικότητα για να μοιάσεις σε κάποιον άλλο.

Ακόμα και αν αποκτούσες όλα όσα έχει ένας άλλος άνθρωπος τον οποίο θαυμάζεις – ζηλεύεις, όλες δηλαδή τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, το μόνο που θα κατάφερνες θα ήταν να γίνεις μια κάλπικη αντιγραφή του.

Όμως δεν μπορείς να γίνεις η καλύτερη αντιγραφή κάποιου. Αυτό που μπορείς είναι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Μη σε ξεγελούν οι φωτογραφίες

Μην ξεγελιέσαι. Ακόμα και εκείνοι με τους οποίους συγκρίνεις τον εαυτό σου δεν μπορούν να συγκριθούν με την τέλεια και ατσαλάκωτη εικόνα τους που έχεις στο μυαλό σου. Όταν κοιτάς τα προφίλ των άλλων στα social media, βλέπεις αυτά που εκείνοι σου επιτρέπουν να βλέπεις. Δε βλέπεις όλη την εικόνα, αλλά ένα μέρος της.

Έτσι, εύκολα ξεχνάς πως όλοι έχουν προβλήματα, δυσκολίες και αγώνες που έχουν να δώσουν. Όλοι είναι ατελείς και έχουν ψεγάδια. Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος στον κόσμο.

Ξέρω πως σου ακούγεται λογικό και το γνωρίζεις ήδη, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό και από την καρδιά. Γιατί ακόμα και όταν το ξέρεις, βλέποντας τη ζωή των άλλων μέσα από το πρίσμα των social media, συνεχίζεις να «πέφτεις».

Όμως όλα αυτά που βλέπεις, και σου επιτρέπουν οι άλλοι να δεις, είναι οι επιτυχίες τους. Τα κατορθώματα τους. Δε σου δείχνουν πως έφτασαν ως εκεί, πως τσαλακώθηκαν, πως δυσκολεύτηκαν και κυρίως πως απέτυχαν.

Το μόνο που βλέπεις είναι μια καλογυαλισμένη βιτρίνα.Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή των άλλων

Η αυτοαξία σου δεν εξαρτάται από τα επιτεύγματα των άλλων

Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους σε αναγκάζει να έχεις την αυτοαξία σου όμηρο των επιτευγμάτων που έχουν οι άλλοι. Αν εσύ τα πας καλύτερα από εκείνους νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Αν πάλι τα πάνε εκείνοι καλύτερα από εσένα, τότε νιώθεις πως δεν είσαι αρκετός.

Αξίζει όμως να εξαρτάσαι από την απόδοση των άλλων για το πώς θα νιώθεις εσύ με τον εαυτό σου; Αξίζει η αυτοαξία και η αυτοεκτίμηση σου να εξαρτώνται από το τι κάνουν οι άλλοι;

Με μια λέξη η απάντηση είναι όχι.

Η σύγκριση είναι χάσιμο χρόνου. Και δυστυχώς είναι χάσιμο του δικού σου χρόνου. Ο χρόνος που ξοδεύεις σκεπτόμενος τι κάνουν οι άλλοι, είναι χρόνος που μπορείς να επενδύσεις στον εαυτό σου.

Κάθε μέρα έχει για όλους μονάχα 24 ώρες και ο χρόνος όπως ξέρεις δε γυρνάει ποτέ πίσω. Κάθε λεπτό που χάνεις συγκρίνοντας τον εαυτό σου με τους άλλους είναι ένα λεπτό το οποίο χάνεται για πάντα.

Για αυτό το λόγο λοιπόν η μάχη της σύγκρισης είναι μια μάχη που πάντα θα χάνεις. Ποτέ δε θα φτάσεις σε ένα σημείο που θα είσαι καλύτερος από τους άλλους σε όλους τους τομείς. Πάντα κάτι θα υπολείπεται.

Για αυτό το λόγο μη συγκρίνεις τα επιτεύγματα των άλλων με τα δικά σου. Επικεντρώσου στον εαυτό σου. Στρέψε την προσοχή σου και την ενέργεια σου σε όλα εκείνα που μπορείς να ασκήσεις τον έλεγχο σου και γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Μάθε νέα πράγματα, ζήσε νέες εμπειρίες και εξέλιξε τον εαυτό σου όπως του αξίζει.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!