Μου Αρέσει η Δουλειά μου αλλά με Κουράζει - Purpose Συμβουλευτική

Μου Αρέσει η Δουλειά μου αλλά με Κουράζει

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Τι κάνω όταν μου αρέσει η δουλειά μου αληθινά, όμως ταυτόχρονα με κουράζει ψυχικά;

«Κάνε αυτό που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου».

Όλοι έχουμε ακούσει αυτή τη φράση έστω και μια φορά στη ζωή μας. Δίνεται σα συμβουλή, λες και είναι αυτό το μόνο που θα χρειαστούμε στην επαγγελματική μας ζωή. Τυπώνεται σε αυτοκόλλητα, βγαίνει σε memes και χρησιμοποιείται για να δώσει θάρρος, κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους.

Είναι όμως αυτή η συμβουλή σωστή; Το να κάνεις επάγγελμα αυτό με το οποίο είσαι παθιασμένος μπορεί να γίνει; Αν γίνει, θα νιώσεις πως έφτασες στην κορυφή του κόσμου και πως η υπόλοιπη ζωή σου θα είναι ανέμελη και ευτυχισμένη;

Δε νομίζω πως αυτό είναι εφικτό. Πιστεύω πως μπορείς να κάνεις μια δουλειά που σου αρέσει, αλλά ταυτόχρονα να τη νιώθεις σα δουλειά. Σα δουλειά που χρειάζεται κόπο και προσπάθεια να την φέρεις εις πέρας.

Το γεγονός πως πολλές φορές έχεις άγχος, κούραση ή νεύρα εξαιτίας της δουλειάς, δε σημαίνει πως είσαι σε λάθος δουλειά.

Υπάρχουν ορισμένες παρεξηγήσεις όσον αφορά αυτό το θέμα, που οδηγούν τους ανθρώπους σε λάθος συμπεράσματα και πολλές φορές, σε λάθος επιλογές. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

#1 Μου αρέσει η δουλειά μου αλλά είναι …δουλειά

Μπορεί να λατρεύεις τη δουλειά σου και αυτή να σου επιτρέπει να ζεις όπως θέλεις. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε θα προτιμούσες να πίνεις κοκτέιλ με φίλους στην παραλία από το να βρίσκεσαι σε ένα meeting.

Η δουλειά και το παιχνίδι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο απαιτεί αφοσίωση, προσπάθεια και κούραση για να μπορέσεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου, ενώ το δεύτερο είναι μόνο χαρά και διασκέδαση. Αν είσαι τυχερός, μπορείς να βρίσκεις χαρά και μέσα στη δουλειά. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ολόκληρη η καριέρα σου θα είναι γεμάτη χαρά και ξεγνοιασιά.

Κάτι ακόμα που ξεχωρίζει την εργασία από όλα τα άλλα είναι ο μισθός. Σε αντίθεση με τη διασκέδαση, η δουλειά δεν είναι κάτι που πάντα θέλεις να κάνεις. Είναι κάτι που πρέπει να κάνεις. Οι πιθανότητες όταν κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς, είναι να μην το αγαπάς τόσο πολύ πλέον. Μήπως σε Εκμεταλλεύονται στη Δουλειά σου; Μου Αρέσει η Δουλειά μου αλλά με Κουράζει

#2 Η καριέρα των ονείρων σου δεν είναι πάντα ρεαλιστικός στόχος

Σκέψου την παιδική σου ηλικία. Τότε που όλοι σε ρωτούσαν «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις». Εσύ έλεγες σούπερ ήρωας, αστροναύτης, πριγκίπισσα, πουλί και διάφορα άλλα περίεργα. Εννοείται πως κάποια από αυτά είναι εφικτό να τα κάνεις, αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν μπορείς να γίνεις σούπερ ήρωας.

Είναι σημαντικό να ονειρευόμαστε και να κυνηγάμε τους στόχους μας, αλλά το να βρεις τι επάγγελμα θέλεις να ακολουθήσεις είναι το ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο είναι να μπορείς να ζήσεις κάνοντας αυτό που αγαπάς. Τα λεφτά δεν είναι το παν στη ζωή, αλλά καλό είναι να μπορείς να πληρώσεις για τα απαραίτητα και γιατί όχι, να ζήσεις μια κάπως άνετη ζωή.

Δυστυχώς η αγάπη δεν πληρώνει πάντα τους λογαριασμούς μας.

#3 Μου αρέσει η δουλειά μου αλλά υπάρχουν και πολλές φορές που δεν μου αρέσει

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που λατρεύουν τη δουλειά τους. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως είναι όλα τέλεια.

Κάθε δουλειά πάει παρέα με άγχος και ευθύνες, κάτι που την αποτρέπει από το να είναι διασκεδαστική. Μπορεί να λατρεύεις αυτό που κάνεις το 95% της μέρας, αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποιες αρμοδιότητες που δε θα σου αρέσουν και δε θα θες με τίποτα να τις αναλάβεις.

Μπορεί να μη σου αρέσει το πρωινό ξύπνημα, τα τηλέφωνα, οι συναντήσεις. Ό,τι και αν είναι αυτό που δε σου αρέσει, υπάρχει και κάθε φορά που πρέπει να το κάνεις, αγανακτείς.

Θέλεις να βρεις καλύτερη ισορροπία στην καριέρα σου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

#4 Όσο πιο πολύ αγαπάς τη δουλειά σου, τόσο πιο σκληρά θα δουλεύεις

Το να αγαπάς τη δουλειά σου είναι καταπληκτικό. Όχι μόνο σου δίνει τη δυνατότητα να καλύπτεις τα έξοδά σου, αλλά σε κάνει να νιώθεις ολοκλήρωση, χαρά, επιτυχία και ικανοποίηση κάθε φορά που πας στο γραφείο.

Δε νιώθεις όμως έτσι επειδή πας στο γραφείο και κάθεσαι 8 ώρες, έτσι δεν είναι; Αυτό που κάνεις μπορεί να το αγαπάς αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά. Για να είσαι καλός σε αυτό που αγαπάς, πρέπει να προσπαθείς συνεχώς.

Πολλές φορές η δουλειά δεν είναι το μόνο που μας αρέσει. Μας αρέσει ο έπαινος και η ικανοποίηση που παίρνουμε κάθε φορά που την κάνουμε καλά. Αυτό όλοι ξέρουμε πως οδηγεί στο να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερη δουλειά. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Η φράση «κάνε αυτό που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου» είναι κάπως αποθαρρυντική και γεμίζει τύψεις όσους ναι μεν κάνουν τη δουλειά που αγαπούν, αλλά νιώθουν εξαντλημένοι στο τέλος της μέρας.

Μην ανησυχείς λοιπόν αν ενώ λες ότι «μου αρέσει η δουλειά μου» και όντως κάνεις τη δουλειά των ονείρων σου, κουράζεσαι και ώρες ώρες προτιμάς να βρίσκεσαι οπουδήποτε πέρα από το γραφείο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και να είσαι σίγουρος πως δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!