Στην πορεία για να πιάσεις τους νέους σου στόχους ή να φέρεις εις πέρας ένα νέο project που μόλις προέκυψε, πολύ πιθανό να χρειαστεί να μάθεις καινούρια πράγματα. Και όταν λέω να μάθεις, δε μιλάω μόνο για στείρες γνώσεις, αλλά και μια νέα δεξιότητα, που μπορεί να απαιτεί τεχνικές γνώσεις.
Αν για παράδειγμα έχεις μια φοβερή ιδέα για ένα πρωτότυπο app για κινητό, αλλά δεν έχεις καμία επαφή με το αντικείμενο, θα χρειαστεί να μάθεις ένα σωρό πράγματα που πριν δεν ήξερες, ώστε να καταφέρεις να το κάνεις πραγματικότητά.
Δεξιότητες όπως, προγραμματισμό σε συγκεκριμένη γλώσσα, πως να διαφημίσεις αποτελεσματικά την εφαρμογή σου και πώς να ελίσσεσαι στα διάφορα stores της google και της apple.
Όλα αυτά προφανώς δε θα τα μάθεις ως δια μαγείας. Χρειάζεται χρόνος και κόπος και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων συχνά εναλλάσσεται ανάμεσα στον ενθουσιασμό (όταν βλέπεις πως βελτιώνεσαι) και στην αγανάκτηση (όταν τα πράγματα στραβώνουν).
Μάλιστα όταν ξεκινάς εκ του μηδενός και συνεπώς δε γνωρίζεις τίποτα, η αγανάκτηση και η απογοήτευση πιθανόν να είναι πολύ πιο συχνές. Και δυστυχώς αυτή η ανισότητα ανάμεσα σε επιτυχία και αποτυχία, οδηγεί πολύ εύκολα στην αποθάρρυνση και υστέρα από λίγο, στην παραίτηση.
Πώς λοιπόν μπορείς να μάθεις αποτελεσματικά μια νέα δεξιότητα αποφεύγοντας παράλληλα την παγίδα του αρχάριου;
Ακολουθούν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν.
Βασικό στοιχείο για να κάνεις πραγματικότητά ένα project, είναι να χτίσεις πρώτα ένα όραμα. Μια εικόνα του πως θα είναι το τέλος της προσπάθειας σου. Ο λόγος που χρειάζεσαι κάτι τέτοιο είναι αφ’ ενός για να σε βοηθήσει να φτιάξεις ένα πρόγραμμά που θα τηρείς τακτικά και αφετέρου, για να μην τα παρατήσεις.
Το να φαντάζεσαι ένα project ολοκληρωμένο και πετυχημένο τη στιγμή που κάτι έχει πάει λάθος, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Όμως ένα τέτοιο όραμα εκείνη τη στιγμή, είναι ικανό να αλλάξει τη συναισθηματική σου κατάσταση, περνώντας από την απογοήτευση στο πείσμα και την ελπίδα. Με αυτόν τον τρόπο, εμπνέεσαι να συνεχίσεις ακάθεκτος πάρα τις δυσκολίες που συναντάς.
Σε αποθαρρύνουν οι δυσκολίες και απογοητεύεσαι στη ζωή σου; Δες εδώ
Όταν κάτι απαιτεί επένδυση χρόνου και κόπου, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια άμεση επιβράβευση, δεν μπορείς να πηγαίνεις στα τυφλά. Χρειάζεται σχέδιο και προσοχή για να μη ξεφύγεις και να κρατήσεις τον εαυτό σου και τις πράξεις σου σε μια ευθεία. Γι’ αυτό λοιπόν θα χρειαστεί να βάλεις στόχους.
Σκέψου ξεκάθαρα ποια είναι τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνεις. Μέχρι πότε θα έχεις πετύχει τι και πώς. Έτσι θα μπορείς να θέτεις ανάλογα τις προτεραιότητες σου και να μην παρεκκλίνεις από το πρόγραμμά σου. Οι στόχοι αυτοί θα είναι ένας χάρτης που θα σε καθοδηγεί σε κάθε σου βήμα.
Με τόση πληροφορία διαθέσιμη τριγύρω μας, πολλές φορές είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι να κάνει. Να ξεκινήσει να πειραματίζεται μόνος του, να αρχίσει κάποιο online course, να βρει κάποιο δάσκαλό ή να μάθει από βιβλία; Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και αυτό πολλές φορές οδηγεί στην παράλυση.
Όμως αυτό που έχει σημασία, είναι να μάθει κανείς και για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινήσει να εξασκείται. Όπως λέει και ένα ρητό, ένα γραμμάριο πρακτικής, ισούται μ’ ένα τόνο θεωρίας.
Γι’ αυτό μη χάνεις χρόνο. Άρχισε με μια εύκολα διαθέσιμη πηγή, όπως διδακτικά βίντεο ή ένα βιβλίο και ξεκίνα να πειραματίζεσαι. Παράλληλα, βρες τους καλύτερους στον τομέα που σε απασχολεί, δες τι προτείνουν, τι κάνουν καλά οι ίδιοι και μάθε από αυτούς.
Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές, κάποια λάθη είναι ανεπανόρθωτα. Όμως όταν μιλάμε για το πώς να αναπτύξεις μια νέα δεξιότητα, τα λάθη είναι η ραχοκοκαλιά της μάθησης. Θα κάνεις λάθη, αυτό είναι αναπόφευκτο.
Για αυτό αντί να προσπαθείς να τα αποφύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι και να μένεις στάσιμος, αγκάλιασε τα. Αποδέξου πως τα λάθη και τα σφάλματα είναι μέσα στη ζωή και αντί να τα δεις ως εμπόδια, δες τα σα μια μοναδική ευκαιρία να μάθεις κάτι ακόμα.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν αναπτύσσεις μια νέα δεξιότητα. Κάποια στιγμή θα νιώσεις ότι πέφτεις πάνω σε έναν τοίχο και πως ό,τι και να κάνεις, όσο και αν προσπαθείς, το μόνο που καταφέρνεις είναι να συνεχίζεις να πέφτεις πάνω του. Οπότε τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;
Αν σταματήσεις να προσπαθείς έχεις χάσει το παιχνίδι.
Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να επιβραδύνεις λίγο και να δεις αποστασιοποιημένα την τεχνική σου, το πρόγραμμα που ακολουθείς και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο εξασκείσαι. Ανάλυσέ τα εξονυχιστικά, με σκοπό να βρεις τι πήγε στραβά και που και σκέψου πως μπορείς να λύσεις ή να παρακάμψεις το πρόβλημα.
Τις περισσότερες φορές η λύση κρύβεται μπροστά στα μάτια μας…
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Πώς να Πετύχεις Επαγγελματικά: Οι 6 Top Συμβουλές