9 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν νιώθεις Μόνος και Χαμένος - Purpose Συμβουλευτική

9 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν νιώθεις Μόνος και Χαμένος

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Νιώθεις μόνος και απομονωμένος;

Ακόμα και οι πιο χαρισματικοί άνθρωποι που γνωρίζεις, είτε προσωπικά είτε από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, περνούν μέρες που νιώθουν μόνοι και απομονωμένοι από όλους.

Ενώ ίσως ξέρεις πως δεν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που αισθάνεται μόνος, το ερώτημα παραμένει. Τι μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις μόνος και χαμένος;

Συγκεντρώσαμε 9 πράγματα που αξίζει να θυμάσαι όταν περνάς μια τέτοια φάση:

#1 Συνειδητοποίησε ότι δεν έγινε και τίποτα

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν φορές που χρειάζεται να μείνεις μόνος.

Αν είσαι μαθημένος να βρίσκεσαι συνεχώς σε επαφή με ανθρώπους, ίσως αυτό σου φανεί δύσκολο. Κι όμως, το να μάθεις πώς να είσαι μόνος και να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, χωρίς αυτό να σου φαίνεται άσχημο, θα σου δώσει αυτοπεποίθηση και μια αίσθηση σιγουριάς για τον εαυτό σου.

Στερείς στον εαυτό σου την ευκαιρία να γίνει αυτοδύναμος όταν αναζητάς τη συντροφιά άλλων σε μόνιμη βάση. Απόλαυσε το χρόνο με τον εαυτό σου!

#2 Χρησιμοποίησε τη μοναξιά σου ως οδηγό που σε κατευθύνει

Το πιθανότερο είναι πως έχεις ακούσει την έκφραση: «Πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεσαι για να ξέρεις και προς τα πού πηγαίνεις».

Ο χρόνος που περνάς μόνος είναι χρήσιμος και σαν οδηγός ζωής που καλλιεργεί την προσωπική αναζήτηση. Όταν βρίσκεσαι σε ηθελημένη απομόνωση είσαι σε θέση να ψάξεις στ’ αλήθεια στην ψυχή σου και αποκτάς τη δυνατότητα να βρεις τις απαντήσεις που αναζητάς.

#3 Αναγνώρισε ότι η μοναξιά σε βοηθά να αντιμετωπίσεις την αλήθεια

Το να είσαι μονίμως με παρέα, όσο κι αν περνάς καλά, ξεχνιέσαι από τα προβλήματά σου ή βρίσκεις παρηγοριά, αποσπά την προσοχή σου, ειδικά σε περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις με ρεαλισμό.

H απομόνωση είναι η καλύτερη επιλογή όταν καλείσαι να πάρεις δύσκολες αποφάσεις και σε αναγκάζει να χειριστείς το πρόβλημα χωρίς περιστροφές! Δες την σαν τον καταλύτη που σε κάνει να θέσεις τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Θες βοήθεια να διαχειριστείς καταστάσεις που σε δυσκολεύουν; Δες εδώ

#4 Κατάλαβε ότι έχεις μεγαλύτερο έλεγχο από όσο νομίζεις

Συνήθως όταν θεωρείς πως είσαι μόνος και χαμένος, προβάλλεις ουσιαστικά την καλύτερη δικαιολογία για να αντιμετωπίζεις ό,τι βρεθεί στο δρόμο σου με αρνητισμό. Βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του θύματος, ενώ στην πραγματικότητα από μόνος σου επιλέγεις τη στάση που θα κρατήσεις σε κάθε περίσταση.

Κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να έχεις συγκεκριμένα συναισθήματα! Εσύ ο ίδιος έχεις τον τελικό λόγο επιλέγοντας πώς θα αντιδράσεις στο εκάστοτε ζήτημα.

#5 Αγκάλιασε το αίσθημα ελευθερίας που σου προσφέρει η παροδική μοναξιά

Αντί να βουλιάζεις στη λύπηση του εαυτού σου, κάτι στο οποίο είναι επιρρεπείς όσοι νιώθουν μοναξιά, προσπάθησε να προσεγγίσεις τη ψυχική και συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι ως ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ελευθερίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνεχώς την ανάγκη αποδοχής και επιδοκιμασίας των απόψεών τους. Αντιστάσου σε αυτή την ανάγκη και απόλαυσε το γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι επιδοκιμασία και υποστήριξη για τις αποφάσεις σου από όλους εκείνους, των οποίων η γνώμη ήταν σημαντική για σένα ως τώρα.9 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν νιώθεις Μόνος και Χαμένος

#6 Αναγνώρισε το άτομο που είσαι τώρα

Ίσως νιώθεις απομονωμένος και χαμένος επειδή οι συνθήκες της ζωής σε απομάκρυναν από την προσωπικότητα που πίστευαν οι άλλοι πως έχεις.

Ίσως ο νέος σου εαυτός διαφέρει ριζικά από τον παλιό. Συνειδητοποίησε ότι στη ζωή συμβαίνουν συνεχώς αλλαγές κι εμείς καλούμαστε να αποδείξουμε το χαρακτήρα μας από τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτές τις αλλαγές και εξελισσόμαστε. Είναι απολύτως φυσιολογικό να είσαι πλέον διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν!

#7 Συνέχισε να προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό

Συχνά όσοι νιώθουν μοναχικά και κλείνονται στο εαυτό τους αναπτύσσουν ηττοπαθή συμπεριφορά. Αναλαμβάνουν δουλειές κατώτερες των δυνατοτήτων τους, διότι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, και φαίνεται να μην τους νοιάζει.

Μην αφήσεις ποτέ τέτοιου είδους συναισθήματα να σε παρασύρουν με αποτέλεσμα να χάσεις τη δυνατότητα σωστής αξιολόγησης του εαυτού σου! Δίνε κάθε φορά τον καλύτερό σου εαυτό και, όταν καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στα δύσκολα, οι άλλοι θα θαυμάζουν την αποφασιστικότητά σου που έμεινε σταθερή, παρά τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσεις.

#8 Μην ξεχνάς ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος

Όταν βουλιάζεις στη θάλασσα της μοναξιάς και της θλίψης είναι πολύ εύκολο να ανασύρεις στη μνήμη σου πράγματα και καταστάσεις που σε απογοήτευσαν στο παρελθόν ή αποφάσεις για τις οποίες έχεις μετανιώσει. Μόνο που αυτές οι σκέψεις τροφοδοτούν περαιτέρω τον αρνητισμό σου και μεγεθύνουν το αίσθημα απομόνωσης.

Αντί να πέσεις σε αυτή τη συνηθισμένη παγίδα, πάρε βαθιά ανάσα, κοίτα μπροστά και αναγνώρισε ό,τι έχεις καταφέρει και θα καταφέρεις από εδώ και πέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς στο τέλος της μέρας να είσαι χαρούμενος για τους κόπους και τις προσπάθειές σου.9 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν νιώθεις Μόνος και Χαμένος

#9 Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, αν το πρόβλημα παραμένει

Μπορεί να συμβαίνει στην πλειοψηφία των ανθρώπων να νιώθουν κατά καιρούς χαμένοι και μόνοι, όμως είναι κάτι που διαρκεί σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Είναι μια περίοδος στενοχώριας και θλίψης, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι κάποια στιγμή.

Όμως αν τελικά αυτή η περίοδος τραβήξει σε μάκρος περισσότερο από όσο θα σου φαινόταν φυσιολογικό, μην επαναπαυθείς και αγνοήσεις αυτό το σημάδι.

Αν η ικανότητα σου να σκέφτεσαι λογικά και να προβάλεις λογικά επιχειρήματα στον εαυτό σου εξασθενίσει ή χαθεί τελείως, μην κουκουλώσεις το πρόβλημα θεωρώντας το ασήμαντο. Συμβουλεύσου κάποιον από τους coach μας.

Συνοψίζοντας

Το να αισθάνεσαι μόνος και χαμένος μπορεί να είναι με πολλούς τρόπους επίπονο και δύσκολο να το διαχειριστείς αποτελεσματικά. Κι όμως, όπως δείξαμε παραπάνω, αν αναγνωρίσεις αυτά τα συναισθήματα και δε μείνεις αδρανής, αυτά θα δράσουν καταλυτικά, επιφέροντας θετικές αλλαγές στη ζωή σου.

Πάνω από όλα, φρόντισε την ψυχική σου υγεία και μην υποτιμάς την αξία της. Αναζήτησε την υποστήριξη κάποιου επαγγελματία, αν δεν είσαι σε θέση να βιώσεις την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η παροδική απομόνωση και αντ’ αυτού βρίσκεσαι σε απόγνωση.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!