Ποιο είναι το Πρότυπο που επιθυμείς για την Οικογένειά σου; - Purpose Συμβουλευτική

Ποιο είναι το Πρότυπο που επιθυμείς για την Οικογένειά σου;

By Πελαγία Ψαλτοπούλου | Προσωπική Ανάπτυξη

Το οικογενειακό πρότυπο είναι η πυξίδα που σε κατευθύνει ως γονιό.

Όταν καλείσαι να πάρεις αποφάσεις ως γονιός για την οικογένεια και τα παιδιά σου, το πιο εύκολο είναι να διαλέξεις ό,τι βολεύει περισσότερο και επιφέρει τη μικρότερη δυνατή ένταση την παρούσα στιγμή. Όμως σημαντικότερη από αυτή την ευκολία είναι η συνέπεια στον τρόπο λήψης αποφάσεων που αφορούν στην οικογένεια.

Το κριτήριο για να μπορέσεις να κρατήσεις μια συγκεκριμένη γραμμή για την οικογένειά σου είναι να αναρωτηθείς ποια είναι τα πρότυπα τα οποία θα επιθυμούσες να ακολουθείτε ως οικογένεια.

Είναι πιο απλό να εξηγήσουμε αυτή τη σκέψη φέρνοντας μερικά παραδείγματα.

Παράδειγμα Νο.1

Αν έχεις πάει ποτέ για κάμπινγκ με μικρά παιδιά, θα ξέρεις πολύ καλά πως η όλη υπόθεση είναι μεγάλος μπελάς. Δεν είναι μόνο η προετοιμασία, το πακετάρισμα και το στήσιμο του εξοπλισμού, είναι και το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κάνουν ακόμα όλα εκείνα που θα έκαναν την εμπειρία του κάμπινγκ διασκεδαστική: δεν αντέχουν τις μεγάλες πεζοπορίες, δεν μπορούν να κολυμπήσουν αρκετά καλά ούτε ξέρουν να ψαρεύουν κοκ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στριφογυρνάνε στη σκηνή κάνοντας τον ύπνο, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι και τόσο ευχάριστος, ακόμα πιο δυσάρεστο.

Ένα τέτοιο ταξίδι με μικρά παιδιά είναι για τους γονείς περισσότερο δουλειά παρά διασκέδαση.

Κι όμως, αν ανήκεις στον τύπο ανθρώπου που του αρέσουν οι εξωτερικές δραστηριότητες, αξίζει να πηγαίνεις για κάμπινγκ με την οικογένειά σου τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, γιατί έτσι θεμελιώνεται από την αρχή ένα πρότυπο για την οικογένεια. Η οικογένεια που περνά τον ελεύθερό της χρόνο στη φύση.

Παράδειγμα Νο.2

Αν έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο που δε θέλεις να το αντικαταστήσεις, γιατί πιστεύεις ότι ακόμα δεν έχει φάει τα ψωμιά του, ίσως αυτή είναι μια άποψη που χαρακτηρίζει την οικογένειά σου: δεν αγοράζετε καινούρια πράγματα προς αντικατάσταση των παλιών, εφόσον τα παλιά ακόμα λειτουργούν.

Πρότυπο και Οικογενειακές Αξίες

Τα πρότυπα που θέτεις εξαρτώνται φυσικά από τις αξίες που θέλεις να καλλιεργήσεις και να διατηρήσεις στην οικογένειά σου.

Ξέρω ανθρώπους που έχουν πάρει τα παιδιά τους όταν ακόμα ήταν μώρα ή νήπια σε υπερατλαντικά ταξίδια όσο κι αν ήξεραν ότι θα τους δυσκολέψει αυτό το εγχείρημα. Ήθελαν από την αρχή να αποτελούν το πρότυπο μιας οικογένειας που ταξιδεύει.

Άλλοι γονείς πηγαίνουν με τα παιδιά τους κάθε Κυριακή στην εκκλησία, ακόμα και στις διακοπές, όσο περίπλοκο κι αν είναι να βρουν μια εκκλησία στην περιοχή. Θεωρούν πως η Κυριακή είναι μέρα θρησκευτικής λατρείας κι αυτό είναι ουσιώδες για την οικογένειά τους.

Έχω ακούσει για οικογένειες που τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πηγαίνουν για τρέξιμο ή κάνουν κάποιο άθλημα όλοι μαζί πριν ανταλλάξουν τα καθιερωμένα δώρα, διότι πιστεύουν ότι η καλή σωματική υγεία είναι ένα μεγάλο δώρο.Ποιο είναι το Πρότυπο που επιθυμείς για την Οικογένειά σου;

Πρότυπο σε βάθος χρόνου

Αναζητώντας ποια είναι τα πρότυπα που θέλεις να ακολουθεί η οικογένειά σου πρέπει καταρχήν να σκεφτείς μακροπρόθεσμα και όχι μόνο για το επόμενο χρονικό διάστημα. Μια άμεση απόφαση μπορεί να είναι βολική και πραγματικά να έχει νόημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά ίσως τελικά να μη συνεισφέρει στο συνολικό πρότυπο που θα ήθελες να χτίσεις για την οικογένειά σου.

Την πρώτη φορά που το παιδί σου στη νηπιακή ηλικία ξέσπασε σε κρίση θυμού στο εστιατόριο, το να του δώσεις το κινητό σου για να δει κινούμενα σχέδια και να ξεχαστεί είναι πράγματι μια απλή λύση με άμεσα αποτελέσματα και ίσως φαίνεται πως η απόφαση που παίρνεις εκείνη τη στιγμή είναι ασήμαντη.

Συλλογίσου όμως πρώτα; Είναι στ’ αλήθεια αυτό το πρότυπο που θέλεις να ακολουθείς; Η χρήση του κινητού ως αντίδοτο για τη βαρεμάρα και για κατευνασμό των αρνητικών συναισθημάτων; Ή μήπως σε εκφράζει περισσότερο το να μην επιτρέπονται τα κινητά τηλέφωνα την ώρα του οικογενειακού δείπνου;

Αντίστοιχα όταν τα παιδιά σου υποτίθεται ότι σε βοηθούν με τις δουλειές του σπιτιού ή το μαγείρεμα κάνοντας τα πάντα πολύ αργά και απρόσεκτα, πολλές φορές αναγκάζεσαι τελικά να κάνεις ακόμα περισσότερα πράγματα από όσα θα έκανες αν αναλάμβανες μόνος σου τη συγκεκριμένη δουλειά. Έτσι είναι σίγουρα δελεαστικό να τα «απαλλάξεις» από τα καθήκοντά τους και να τελειώσεις μόνος σου τα υπόλοιπα.

Είναι όμως αυτό που θα ήθελες για τα παιδιά σου; Μπορεί τη δεδομένη στιγμή να σε βολεύει, και δυστυχώς είναι αρκετές αυτές οι στιγμές, αλλά με αυτό τον τρόπο τα παιδιά δε θα μάθουν πώς να ολοκληρώνουν μια δουλειά.

Αντιθέτως θα πιστέψουν πως αν δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά και γρήγορα, πως αν δεν τα καταφέρνουν με κάτι ή ακόμα πώς όταν βαριούνται να κάνουν αυτά που τους ανατίθενται και τα κάνουν πρόχειρα και τσαπατσούλικα, τότε θα γλυτώσουν από την υποχρέωση, επειδή θα την αναλάβει κάποιος άλλος.

Αφήνοντάς τα να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν και όπως το μπορούν μέχρι την ολοκλήρωση της δουλειάς, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και αποτελεσματικά και καλλιεργούν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Δεν είναι αυτό πιο σημαντικό από το να γίνονται οι δουλειές γρήγορα και τα παιδιά να τα βρίσκουν όλα έτοιμα, χωρίς να έχουν αίσθηση πόσο χρόνο και κόπο χρειάζεται το νοικοκυριό;

Αντίστοιχο θέμα με τη χρήση του κινητού είναι και η τηλεόραση. Τα πρωινά του Σαββάτου ειδικά, τα παιδιά μένουν αποχαυνωμένα μπροστά στην τηλεόραση, ενώ οι γονείς αναλαμβάνουν να τακτοποιήσουν ένα σωρό θέματα. Είναι αυτό το πρότυπο που εύχεσαι για την οικογένειά σου;

Εκτός του ότι τα παιδιά είναι σωστό να συμμετέχουν σε κάποιες από τις δουλειές, όπως αναφέραμε παραπάνω, μια αλλαγή που μπορείς να κάνεις σε αυτό το μοτίβο είναι να συμφωνήσεις μαζί τους ότι η τηλεόραση θα μένει κλειστή και θα αντικατασταθεί με την ανάγνωση βιβλίων. Είναι πραγματικά σπουδαίο το να καθιερώσεις για την οικογένειά σου πρωινά φιλαναγνωσίας κάθε Σάββατο!

Θες να βελτιωθείς ως γονιός; Δες εδώ

Συμπέρασμα

Διερωτώμενος κάθε φορά που καλείσαι να πάρεις μια απόφαση για την οικογένειά σου, ποιο πρότυπο θα ήθελες να ακολουθήσεις, δεν είναι απλώς ιδιαίτερα χρήσιμο για τις επιλογές που πρέπει να κάνεις, αλλά ταυτόχρονα καθιστά την οικογένειά σου πιο ισχυρή, με σταθερές αξίες και σωστή παιδεία. Δημιουργείς ουσιαστικά την οικογενειακή σας «κουλτούρα» με τους κανόνες και τα «έθιμά» της.

Αυτή η σταθερότητα θα επηρεάσει τη ζωή των παιδιών σου και τη δική σου ικανοποίηση ως γονιό μόνο θετικά. Θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να πασχίζεις να διδάξεις κάποια πράγματα στα παιδιά σου στη θεωρία ή να τα νουθετείς προληπτικά.

Μπορεί να είναι πρόκληση για μυαλό σου να πρέπει κάθε φορά να ζυγίζεις τις αποφάσεις σου, αλλά κάτι που φαντάζει μικρή και μεμονωμένη απόφαση αποκτά σημασία και σίγουρα σου δίνει μεγαλύτερο κίνητρο, αν σκεφτείς ότι είναι μέρος μιας σειράς βημάτων, ενός προτύπου σε εξέλιξη ή κομμάτι του οικοδομήματος που αποτελεί την οικογενειακή σας κουλτούρα.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!