Τοξικοί Άνθρωποι: Πώς να τους αντιμετωπίσεις - Purpose Συμβουλευτική

Τοξικοί Άνθρωποι: Πώς να τους αντιμετωπίσεις

By Μαρία Σκαμπαρδώνη | Προσωπική Ανάπτυξη

Ακούμε διαρκώς ότι υπάρχουν οι περίφημοι τοξικοί άνθρωποι.

Συνεχώς διαβάζουμε άρθρα τα οποία μας νουθετούν να απομακρυνόμαστε από τους ανθρώπους που εκπέμπουν έντονη αρνητικότητα και μας προκαλούν άγχος.

Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι τοξικοί άνθρωποι και πόσο μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας; Και αν την επηρεάζουν αρνητικά, με ποιες ενέργειες θα μπορούσαμε να προστατευτούμε;Πώς να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους

Πως αναγνωρίζω τους τοξικούς ανθρώπους;

Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί πως δίνουμε τα πάντα σε κάποιον και αυτό δεν του είναι αρκετό; Πόσες φορές δεν έχουμε δει ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας σαν αστραπή και μετά εξαφανίζονται;

Οι τοξικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται από αρνητική ενέργεια την οποία μεταδίδουν –είτε ηθελημένα, είτε άθελά τους – στους ανθρώπους του κοντινού τους περιβάλλοντος.

Είναι άνθρωποι οι οποίοι παραπονιούνται διαρκώς για τον τρόπο ζωής τους και πάντοτε επιθυμούν να μειώνουν την προσπάθεια, τα επιτεύγματα και τις δύσκολες καταστάσεις των άλλων θέλοντας να αναδειχθούν εκείνοι ως οι πιο αδικημένοι και πετυχημένοι.

Συνήθως τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενέργεια και επιθυμούν να μειώνουν τους άλλους σε μία ύστατη προσπάθεια να εξυψωθούν εκείνοι- όσο και αν δεν θέλουν να το δείχνουν, διακατέχονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Παρουσιάζονται ως φίλοι και κάτω από το υποτιθέμενο ενδιαφέρον, επιθυμούν να ρουφάνε και να απομυζούν την καλή ψυχολογία των άλλων.

Για τους τοξικούς ανθρώπους ο βασικός στόχος, είναι να μειώσουν την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου τον οποίο συναναστρέφονται. Τις περισσότερες φορές δε σέβονται την προσωπικότητα του άλλου και διαρκώς μειώνουν τη χαρά και την επιτυχία του.

Αν τους το επιτρέψουμε, οι τοξικοί άνθρωποι δηλητηριάζουν τη ζωή και την ευτυχία μας. Μας οδηγούν να αισθανόμαστε λίγοι απέναντι στις προκλήσεις της ζωής και μας κάνουν να θεωρούμε πως είμαστε ανάξιοι.

Είναι σημαντικό να μάθουμε να επιλέγουμε με προσοχή τους ανθρώπους της ζωής μας και να μην ανοίγουμε την καρδιά μας σαν τριαντάφυλλο, επειδή μπορεί να έχουμε ανάγκη την αγάπη και τη φιλία. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν εκτιμούν την προσπάθειά μας και επιθυμούν να μας μειώνουν ώστε να αισθάνονται εκείνοι ανώτεροι.

Θες να μάθεις να βάζεις τα όρια σου και να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σου; Δες εδώ

Αν διαπιστώσουμε πως στο κοντινό μας περιβάλλον υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι, πώς μπορούμε να φερθούμε;

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την αυτοεκτίμηση και την ψυχική μας υγεία.

Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανένα να μας πληγώνει και να μας οδηγεί να αισθανόμαστε αρνητικά για τον εαυτό μας. Κάθε φορά που αισθανόμαστε πως βαλλόμαστε από αρνητικά άτομα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από τον άνθρωπο που μας επηρεάζει αρνητικά.

Αν το πρόσωπο αυτό είναι ένας στενός συγγενής ή συνεργάτης και δεν μπορούμε να διακόψουμε εντελώς την επικοινωνία, τότε είναι καλό να περιοριστούμε στην απολύτως απαραίτητη επικοινωνία και να μην είμαστε διαχυτικοί σε πληροφορίες που αφορούν τη ζωή μας.

Είναι σύνηθες φαινόμενο το άτομο που συναναστρέφεται με τοξικά άτομα, να αισθάνεται ενοχές επειδή μπορεί λανθασμένα να πιστέψει πως αξίζει της άσχημης μεταχείρισης. Είναι σημαντικό να αποδεσμευτούμε από τα αρνητικά συναισθήματα και να αντιληφθούμε πως όταν ένας άνθρωπος μας συμπεριφέρεται άσχημα ή φτωχά, αυτό αφορά πρωτίστως τον ίδιο και όχι εμάς.

Ο σκοπός των τοξικών ανθρώπων είναι να μας κατευθύνουν συναισθηματικά, και όταν βλέπουν πως εμείς αισθανόμαστε άσχημα τότε χαροποιούνται ακριβώς επειδή αισθάνονται πως πετυχαίνουν το σκοπό τους.

Οφείλουμε να κρατήσουμε την αυτοεκτίμησή μας αλώβητη απέναντι στην κακή διάθεση των άλλων. Το γεγονός ότι εμείς έχουμε καλές προθέσεις και αγνά αισθήματα, δε σημαίνει πως το ίδιο ισχύει και για αυτούς.

Οι άλλοι μπορεί όντως να διέπονται από φθόνο, κακία και να θέλουν να μας βλάπτουν. Ο σκοπός αυτών των ανθρώπων είναι μας οδηγήσουν να γίνουμε κοινωνοί της δικής τους κακής ενέργειας.

Μια προσωπική εμπειρία

Όταν αισθανόμουν και εγώ να βάλλομαι από αρνητικά άτομα με μεγάλη τοξικότητα, βίωνα έναν κυκεώνα αρνητικών συναισθημάτων που αφορούσαν την προσωπική μου αξία και προσφορά.

Στη συνέχεια, αποδεσμεύτηκα από αυτό το βάρος επειδή αντιλήφθηκα ότι η αδυναμία κάποιου να με εκτιμήσει ή η διαρκής προσπάθειά του να με μειώνει είναι απόρροια του δικού του χαρακτήρα που δεν έχει σχέση με εμένα. Οι τοξικοί άνθρωποι και εκείνοι που δεν εκτιμούν βρίσκονται ήδη σε σύγχυση με τον εαυτό τους, δεν έχει σχέση η συμπεριφορά τους με εμάς.

Κρατώντας απόσταση από τους τοξικούς ανθρώπους, δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να είναι περισσότερο ευτυχισμένος και να βιώνει ημέρες ευδοκίμησης και εσωτερικής αναγέννησης. Ας μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας αντιμετωπίζει ως κάτι υποδεέστερο, να μη μας σέβεται και να μας πληγώνει.

Έχουμε μία ζωή, ας τη ζήσουμε όμορφα και γαλήνια!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!