Τοξικός Άνθρωπος: Βγάλε τον απ’ τη Zωή σου - Purpose Συμβουλευτική

Τοξικός Άνθρωπος: Βγάλε τον απ’ τη Zωή σου

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Πως ένας τοξικός άνθρωπος σε επηρεάζει

Αν και σπάνια ένας τοξικός άνθρωπος σαμποτάρει εντελώς τη προσπάθεια σου για ανέλιξη και βελτίωση, σίγουρα σου βάζει πολλά εμπόδια, κλονίζει την πίστη σου στον εαυτό σου και στην καλύτερη περίπτωση επιβραδύνει σημαντικά την πρόοδο σου.

Θα ήθελες λοιπόν έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου; Κάποιον που αντιτίθεται στην προσπάθεια σου να την κάνεις καλύτερη;

Η απάντηση ξέρω καλά πως είναι ένα βροντερό «όχι».

Ωστόσο, το να αφαιρέσεις ένα τέτοιο άτομο απ’ τη ζωή σου, ή έστω να περιορίσεις την επαφή μαζί του, παραμένει μια απόφαση δύσκολη. Πόσο μάλλον αν ο τοξικός άνθρωπος είναι συνοδοιπόρος σου στη ζωή και σε συνοδεύει για μεγάλο διάστημα.

Κάθε φορά που η σκέψη της αποστασιοποίησης σχηματίζεται δειλά στο νου σου, η αμφιβολία και οι ενοχές γρήγορα τη γκρεμίζουν. Μέχρι τουλάχιστον να αναγνωρίσεις πάνω σου τα αποτελέσματα της τοξικότητας του.

Κάτω από την επιρροή ενός τοξικού ανθρώπου, αρχίζεις να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου. Αμφιβάλεις για τις αποφάσεις που παίρνεις, για την πρόοδο σου και την ευημερία σου. Νιώθεις συχνά θλίψη, αμηχανία και ντροπή, ενώ αρχίζεις να πιστεύεις πως δεν είσαι αρκετός.Τοξικός Άνθρωπος: Βγάλε τον απ’ τη ζωή σου

Ίσως μάλιστα και να δανειστείς κάποιες από τις τοξικές συμπεριφορές που απεχθάνεσαι. Αν μη τι άλλο οι τοξικοί άνθρωποι έχουν έναν δικό τους αλλόκοτο τρόπο να σε μολύνουν με την τοξικότητα τους.

Αν είχες κάποιον τοξικό προϊστάμενο στην καριέρα σου, τότε γνωρίζεις καλά για τι πράγμα μιλάω. Η συμπεριφορά του σε πικραίνει και σε κάνει οξύθυμο, εσύ με τη σειρά σου ξεσπάς στους υφιστάμενους σου, εκείνοι μεταφέρουν τα αρνητικά συναισθήματα σπίτι τους και έτσι το δηλητήριο, ασυνείδητα, εξαπλώνεται.

Έτσι λειτουργεί η ανθρώπινη τοξικότητα. Μπορεί να μολύνει ύπουλα ακόμα και τους πιο ισορροπημένους και αυτό είναι που την καθιστά τόσο επικίνδυνη.

Πρέπει λοιπόν να βγάλεις τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου, ώστε να προχωρήσεις ευκολότερα μπροστά.

Πώς βγάζεις τους πραγματικά τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου;

Το να βγάλεις έναν τοξικό άνθρωπο απ’ τη ζωή σου, μπορεί να γίνει μια αρκετά επίπονη διαδικασία. Είναι όμως κρίσιμο να διατηρήσεις την απόστασή σου και να το κάνεις με έναν λογικό και υγιή τρόπο.

Πρώτα απ όλα, χρειάζεται να αποδεχτείς ότι υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις και που δεν είναι εύκολη.

Ο τοξικός άνθρωπος δεν σέβεται τα όρια σου τώρα και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να μη τα σέβεται και στο μέλλον. Μπορεί να επιστρέψει, ακόμα και αν του έχεις πει να φύγει. Μπορεί να χρειαστεί να τον αντιμετωπίσεις πολλές φορές μέχρι τελικά να τον βγάλεις από την καθημερινότητα σου.

Η διαδικασία λοιπόν είναι σταδιακή και όχι άμεση ή απότομη.

Δε χρειάζεις να δικαιολογηθείς

Μη νιώθεις πως χρωστάς σε έναν τοξικό άνθρωπο μια τεράστια και λεπτομερή εξήγηση ή δικαιολογία. Και αν τελικά αποφασίσεις πως χρειάζεται να δικαιολογηθείς λεπτομερώς, τότε κάνε το για σένα και όχι για εκείνον.

Ένα πράγμα έχει πραγματικά σημασία, να μεταφέρεις τα συναισθήματα σου και να εκφράσεις ήρεμα και με όμορφο τρόπο το πως νιώθεις και πως δεν θα ήθελες να συνεχίσετε την επαφή σας.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια διατύπωση του στυλ «Η Χ συμπεριφορά με κάνει να νιώθω…». Όμως το τι και το πόσα θα τους πεις, εξαρτάται από εσένα και τη σχέση που έχετε.

Κάθε σχέση είναι διαφορετική, όπως και διαφορετικά αντιμετωπίζεις έναν «τρελό» σύντροφο και διαφορετικά έναν τοξικό συνάδελφο.

Αν χρειαστεί, μπλόκαρε τον στα social media. Η τεχνολογία πλέον έχει μειώσει τις αποστάσεις μεταξύ μας και κάνει την απομάκρυνση δυσκολότερη. Το παράθυρο μένει ανοιχτό για να διατηρήσει εκείνος την επαφή, από τη στιγμή όμως που εσύ έθεσες τα όρια σου, πρέπει να επιμείνεις σε αυτά.

Επίσης, πολύ συμαντικό: Μην μπεις σε λογομαχία – Απλά επανάλαβε ήρεμα τη θέση σου και τα όρια σου. Ένας τοξικός άνθρωπος μπορεί εύκολα να σε παρασύρει σε μια λεκτική θύελλα και έναν καυγά επικών διαστάσεων. Και αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει τοξικό.

Για αυτό το λόγο δώσε υπόσχεση στον εαυτό σου πως δε θα μπεις στον πειρασμό να διαπραγματευτείς ή να συζητήσεις την απόσταση. Σαν τη κολλημένη βελόνα ενός γραμμόφωνου, επανάλαβε με σθένος και αποφασιστικότητα τα όρια σου, κάθε φορά που εκείνος σου λέει κάτι.

Επαναλαμβάνω. Δε διαπραγματεύεσαι τα όρια σου. Αυτό που θες και μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις τη διαδικασία όλο και λιγότερο ελκυστική ώστε ο τοξικός άνθρωπος να πάψει να προσπαθεί.

Μια ακόμα επιλογή που μπορείς να λάβεις υπ’ όψιν, είναι το να κρατήσεις την απόσταση σου αντί να τους βγάλεις εντελώς από τη ζωή σου.

Άλλωστε, πολλοί από τους ανθρώπους στη ζωή μας είναι ενοχλητικοί, γκρινιάρηδες ή απαισιόδοξοι όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητα και τοξικοί.

Αυτούς τους ανθρώπους δε χρειάζεται να τους κόψεις εντελώς, αρκεί να μειώσεις την έκθεση σου στο δράμα και την γκρίνια τους και να μην «ταΐζεις» αυτή τους την ιδιοσυγκρασία.

Θες να μάθεις πως να διαχειριστείς έναν τοξικό άνθρωπο; Δες εδώ

Τι κάνεις όταν ο τοξικός άνθρωπος είναι μέλος της οικογένειας;

Ένας τοξικός συγγενής είναι μια δύσκολη περίπτωση. Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για πολύ στενό συγγενή όπως έναν αδερφό ή γονέα.

Εδώ δεν υπάρχουν ούτε εύκολες απαντήσεις, ούτε λύσεις πασπαρτού που ταιριάζουν παντού.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Ανεξάρτητα με τις διαφορές όμως, το γεγονός παραμένει το ίδιο για όλους. Το να κόψεις έναν τοξικό συγγενή απ’ τη ζωή σου είναι η δυσκολότερη και σημαντικότερη επιλογή που θα κάνεις ποτέ.

Η οικογένεια έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε επηρεάζει και να διαμορφώνει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τις επιλογές σου. Ωστόσο δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση στην τοξικότητα.

Το γεγονός πως κάποιος είναι αδερφός ή γονέας, δεν του δίνει το αυθαίρετο δικαίωμα να γκρεμίζει τη ζωή σου.

Αν λοιπόν κάποιος συγγενής σου είναι τοξικός, το να δημιουργήσεις απόσταση μεταξύ σας, αντί να τον κόψεις εντελώς από τη ζωή σου, είναι η ιδανική κίνηση. Και η απόσταση αυτή μπορεί να είναι πραγματική, όμως πρέπει να είναι κυρίως συναισθηματική.3 τύποι Τοξικών Συναδέλφων και πως να τους αποφύγεις, Τοξικός Άνθρωπος: Βγάλε τον απ’ τη ζωή σου

Καλώς ή κακώς, θα πρέπει να συνεχίσεις να αλληλεπιδράς με τον τοξικό συγγενή. Ίσως να τον βλέπεις στις οικογενειακές συγκεντρώσεις ή να έχεις αναλάβει να συνεργαστείς μαζί του για να φροντίσετε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Επίσης, το πως θα χειριστείς τον τοξικό αδελφό, θείο ή γονέα μπορεί να χρωματίσει και να επηρεάσει τις σχέσεις σου και με τα υπόλοιπα μέλη. Και για αυτό απαιτείται ψυχραιμία και λογική.

Αναρωτήσου λοιπόν: «Πως θα επηρεάσει η επιλογή μου τις σχέσεις μου με τους άλλους;», «Πως θα είναι τα πράγματα όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια μαζί;», «Είναι ρεαλιστικό να τον κόψω εντελώς από τη ζωή μου;».

Άσχετα με το τι απάντηση θα δώσεις στις πιο πάνω ερωτήσεις, αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις το χρόνο να σκεφτείς τη δυναμική της οικογένειας και το αποτέλεσμα της απόφασης σου.

Δε θέλω να σου χρυσώσω το χάπι. Το να απομακρυνθείς από την οικογένεια σου, είναι δύσκολο.

Μπορεί να είναι όμως και μια από τις πιο απελευθερωτικές και καθοριστικές για τη ζωή σου αποφάσεις.

Το να απομακρύνεσαι από άτομα που δηλητηριάζουν το μέλλον σου και τη ψυχική σου υγεία στέλνει ένα μήνυμα και σε εκείνα τα άτομα, αλλά και κυρίως στον εαυτό σου. Ένα μήνυμα αυτοσεβασμού.

Δίνεις προτεραιότητα στην δική σου ευτυχία παρά στο να λύσεις την δυσλειτουργία κάποιου άλλου.

Και από τη στιγμή που αντιληφθείς πως ένας τοξικός άνθρωπος διαβρώνει την αυτοπεποίθηση σου γίνεται όλο και πιο προφανές το τι πρέπει να κάνεις. Δύσκολα επιτρέπεις σε έναν άνθρωπο να σταθεί εμπόδιο στο μέλλον και την ευτυχία σου όταν βλέπεις ξεκάθαρα την επίδραση του.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!