Πως να αποφύγεις τη Βιασύνη στην ζωή σου και να βρίσκεις χρόνο για τις δουλειές σου - Purpose Συμβουλευτική

Πως να αποφύγεις τη Βιασύνη στην ζωή σου και να βρίσκεις χρόνο για τις δουλειές σου

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Δεν χρειάζεται να λειτουργούμε με βιασύνη στη ζωή μας.

Όσο περνάει ο καιρός και παρά την ασταμάτητη πρόοδο της τεχνολογίας, κάθε μέρα μοιάζει να είναι όλο και μικρότερη. Όπως ένας σωλήνας που χάνει νερά έτσι και η καθημερινότητα μας μοιάζει να έχει ρωγμές από τις οποίες ο πολύτιμος χρόνος μας ξεχύνεται, χάνοντας τον μια για πάντα.

Και αυτή η αίσθηση πως ο χρόνο δεν επαρκεί, μας οδηγεί στη βιασύνη και στο τρέξιμο να τα προλάβουμε όλα.

Είναι όντως έτσι όμως τα πράγματα;

Στην πραγματικότητα τα δεδομένα που υπάρχουν μαρτυρούν έναν διαφορετικό κόσμο. Ο μέσος άνθρωπος εργάζεται λιγότερο και έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο σήμερα απ’ ότι σαράντα χρόνια πριν. Στην πραγματικότητα δεν λιγοστεύει η διάρκεια των ημερών, με τον καιρό απλά η αντίληψη που έχουμε για τον χρόνο μας μας ξεγελάει.

Ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται σε μια μόνιμη βιασύνη. Σαν άλλος αθλητής των εκατό μέτρων τρέχει καθημερινά στην ίδια ένταση μέχρι να εξαντληθεί και προσπερνάει οτιδήποτε συναντά στο δρόμο του χωρίς να το προσέξει και να το χαρεί ιδιαίτερα.

Αυτή η βιασύνη όμως οδηγεί σε μια ζωή γεμάτη κούραση και ελλειπή από ικανοποίηση. Για αυτό το λόγο ακολουθούν ορισμένοι αποδεδειγμένοι τρόπο να ανακτήσεις τον έλεγχο στη ζωή σου και να σταματήσεις να τρέχεις χωρίς να την απολαμβάνεις.

Σταμάτα το multitasking

Όταν ακούμε τον όρο multitasking, πιθανόν να σχηματίζεται στο μυαλό μας αυτόματα η εικόνα μιας μητέρας που ετοιμάζει τα παιδιά της για το σχολείο, ετοιμάζεται η ίδια για δουλειά, φτιάχνει πρωινό και απαντάει στα τηλέφωνα και όλα αυτά ταυτόχρονα.

Κάπως έτσι είμαστε οι περισσότερο και στη δουλειά μας αλλά και στη προσωπική μας ζωή, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να υπάρχει η επιτακτική ανάγκη να καταφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε σε όσο λιγότερα χρόνο γίνεται.

Στην πραγματικότητα ο όρος multitasking έχει προκύψει από το πεδίο της πληροφορικής και ουσιαστικά σημαίνει να κάνει κάποιος διάφορες ξεχωριστές εργασίες, την ίδια ακριβώς στιγμή. Όμως ενώ αυτό μπορεί να είναι κάτι εφικτό για έναν υπολογιστή, για τον άνθρωπο δεν είναι το ίδιο.

Πόσο πραγματικά επιτεύξιμο είναι να απασχολείσαι ταυτόχρονα με διαφορετικές εργασίες και μάλιστα να το κάνεις επιτυχημένα;Πως να αποφύγεις τη Βιασύνη στην ζωή σου και να βρίσκεις χρόνο για τις δουλειές σου

Στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος δεν έχει την δυνατότητα να πετύχει ένα πραγματικό multitasking. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Αυτό που μπορείς να κάνεις και αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι να εναλλάσσεσαι γρήγορα από τη μια εργασία στην άλλη.

Ένας απλός τρόπος λοιπόν να βγάλεις τη βιασύνη από τη ζωή σου, είναι να βγάλεις το multitasking από το μυαλό σου και από τη ζωή σου.

Αντιμετώπισε τα πράγματα ένα ένα κάθε φορά. Αντί να παλεύεις να τα πετύχεις όλα μαζί και να εύχεσαι να είχες δύο ζευγάρια χέρια παραπάνω σαν την μυθική ινδή θεά Κάλι, δίνε την απερίσπαστη προσοχή σου μονάχα σε ένα πράγμα κάθε φορά.

Θα δεις πως όχι μόνο θα νιώθεις ότι έχεις περισσότερο χρόνο αλλά και ότι θα παράγεις ποιοτικότερη δουλειά και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο συνολικά απ’ ότι αν συνδύαζες πολλές εργασίες μαζί.

Μείωσε τον χρόνο που αφιερώνεις στο κινητό σου

Για τους περισσότερους από εμάς, το κινητό και για την ακρίβεια το smartphone, αποτελεί μια μαύρη τρύπα η οποία ρουφάει ακόρεστα το χρόνο μας.

Ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει περίπου δυόμιση ώρες καθημερινά από τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει σε εφαρμογές και όχι σε κλήσεις και επικοινωνία. Τώρα θα μου πεις οκ δεν είναι και τόσο πολύ, όμως δυόμιση ώρες κάθε μέρα συσσωρεύονται και μέσα στο μήνα έχεις αφιερώσει περίπου 73 ώρες πάνω από το κινητό.

Δηλαδή τρεις ολόκληρες ημέρες. Τρεις ημέρες τις οποίες θα μπορούσες να τις αφιερώσεις αλλού. Σε κάποιο χόμπι, σε ανθρώπινες σχέσεις, σε κάποιο προσωπικό ή επαγγελματικό πρότζεκτ κλπ.

Φυσικά τα νούμερα αυτά διαφέρουν ανάλογα την ηλικία, το επάγγελμα και ένα σωρό άλλους παράγοντες, όμως ο μέσος όρος λίγο πολύ είναι κοντά σε αυτά.

Για να αποφύγεις τη βιασύνη στη ζωή σου, μείωσε τον χρόνο που αφιερώνεις στο κινητό σου. Μπορείς να μην μοιάζει ως κάτι φοβερό και ιδιαίτερο όμως θα σε βοηθήσει να βρεις χρόνο για όλα εκείνα τα πράγματα που πραγματικά έχουν αξία για σένα.

Θες να οργανώνεις καλύτερα τον χρόνο σου; Δες εδώ

Κάνε συνήθεια το πρωινό ξύπνημα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να έχεις περισσότερο χρόνο, είναι το να ξυπνάς νωρίς ώστε να τακτοποιείς αγγαρείες και μικροδουλειές που θες να κάνεις, πριν καλά καλά ξεκινήσει η ημέρα.

Ο λόγος που δουλεύει αυτή η προσέγγιση είναι γιατί όταν ξυπνάς πρωί, και όταν λέω πρωί εννοώ στις 05:00 ή στις 06:00 και όχι στις 08:00, έχεις περισσότερο χρόνο να αφιερώσεις στον εαυτό σου και να κάνεις πράγματα που σε άλλη περίπτωση, θα έμεναν ξεχασμένα λόγω σωματικής και πνευματικής κούρασης.

Βέβαια ξέρω πως πιο εύκολα το λες παρά το κάνεις. Δεν είναι όλοι πρωινοί τύποι, όμως το πρωινό ξύπνημα είναι και αυτό μια συνήθεια που χρειάζεται να την καλλιεργήσεις και να τη συνοδεύσεις με τη συνήθεια να πέφτεις νωρίς στο κρεβάτι.

Δοκίμασε το λοιπόν και θα δεις πως η αυτή η ανάγκη για βιασύνη που έχεις στην καθημερινότητα σου θα αρχίσει σταδιακά να ελαττώνεται.

Βάλε προτεραιότητες στο ξεκίνημα της ημέρας

Δεν έχουν όλες οι εργασίες την ίδια δυσκολία και την ίδια σημασία. Και για αυτό το λόγο δε θα έπρεπε να τις αντιμετωπίζεις σαν να είναι ίσες.

Καθώς λοιπόν προετοιμάζεσαι το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, κάνε μια λίστα με όλα όσα θες να κάνεις μέσα στη μέρα και θέσε τους μια ιεραρχία με βάση το ποιο είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει.

Διάλεξε τουλάχιστον τρία πράγματα από αυτή τη λίστα που οπωσδήποτε θες να έχουν γίνει μέχρι το βράδυ.

Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις ποιες εργασίες έχουν προτεραιότητα, ποιες όχι και θα μπορείς να οργανώσεις τον χρόνο σου ανάλογα και με καλύτερη επιτυχία.

Μάθε να λες «όχι»

Ίσως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που όμως πρέπει να μάθει να κάνει κάποιος, είναι το να μάθει να λέει «όχι».

Είναι όμως απαραίτητο να γίνει αν θέλει να βγάλει την αίσθηση της βιασύνης από τη καθημερινότητα του.

Ο λόγος για αυτό είναι πως όταν αποδέχεσαι το αίτημα κάποιο άλλου, στην ουσία δημιουργείς στον εαυτό σου μια υποχρέωση. Και αν το κάνεις αυτό χωρίς να είσαι σίγουρος πως έχεις όντως χρόνο να αφιερώσεις στην υποχρέωση αυτή, τότε επιβαρύνεις αχρείαστα τον εαυτό σου και το πρόγραμμά σου.

Αφήνεις τον εαυτό σου εκτεθειμένο και πολύ πιθανό να μείνεις χωρίς διαθέσιμο χρόνο για να ολοκληρώσεις εκείνα που θες εσύ πραγματικά να κάνεις.

Προτού λοιπόν αποδεχτείς μια νέα εργασία, πρότζεκτ ή υποχρέωση, πρώτα βεβαιώσου πως μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά όσα έχεις ήδη προγραμματίσει να κάνεις. Αλλιώς θα αρχίσεις να τρέχεις.Πως να αποφύγεις τη Βιασύνη στην ζωή σου και να βρίσκεις χρόνο για τις δουλειές σου

Παρακολούθησε τον χρόνο σου

Ένας εξαιρετικός τρόπος να βρεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου, είναι να εξετάζεις προσεκτικά το που πηγαίνει ο χρόνος σου. Και ευτυχώς υπάρχουν πλέον αρκετές εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν να το πετύχεις αυτό.

Με το να παρακολουθείς τον χρόνο που αφιερώνεις σε κάθε εργασία, μπορείς να δεις που και πότε επενδύεις περισσότερο χρόνο απ’ όσο χρειάζεται. Για παράδειγμα μπορεί να αντιληφθείς πως το να διαβάζεις και να απαντάς σε emails, σου τρώει μεγάλο μέρος τις ημέρας σου και έτσι να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στο πως διαχειρίζεσαι το συγκεκριμένο μέσο.

Οποιαδήποτε όμως και αν είναι τα ευρήματα, το να παρακολουθείς τον χρόνο σου θα σε βοηθήσει να βρεις τρόπο να τον διαχειριστείς καλύτερα και να σταματήσεις να τρέχεις και να βιάζεσαι.

Όπως βλέπεις, όσο και αν τα πράγματα δείχνουν πως ο χρόνος λιγοστεύει, είναι ζήτημα οργάνωσης και κυρίως συνηθειών. Με μερικές μικρές αλλαγές μπορείς να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου αρκεί να είσαι συνεπής στις αλλαγές αυτές και πρόθυμος να θέσεις τις προτεραιότητες σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!