Πώς να ισορροπήσεις ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να ισορροπήσεις ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Το να ισορροπήσεις ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα.

Νιώθεις πως η δουλειά μπαίνει σαν παρείσακτος στην προσωπική σου ζωή; Πως σε εμποδίζει να απολαύσεις τα χόμπι σου ή να περάσεις χρόνο με την οικογένεια σου;

Οι εργασιακές υποχρεώσεις, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ολοένα και ξεφεύγουν από τα στενά χρονικά όρια του ωραρίου.

Θες να χαλαρώσεις, να ασχοληθείς με τα παιδιά σου ή τα χόμπι σου όμως πρώτα πρέπει να τελειώσεις ένα ακόμη έγγραφο, να απαντήσεις σε ένα ακόμη e-mail ή να μιλήσεις με έναν πελάτη στο τηλέφωνο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις εκείνο το συντριπτικό αίσθημα ενοχής, όταν βλέπεις την οικογένειά σου να ζητάει τη προσοχή σου.

Το να βγάλεις άκρη και να ισορροπήσεις δουλειά και προσωπική ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολο ανεξάρτητα από το που είσαι και τι κάνεις. Και φυσικά πολύ περισσότερο για έναν γονιό που έχει θέσει υψηλά στάνταρ για τον εαυτό του και στη δουλειά και στο σπίτι.

Μην ανησυχείς όμως. Η ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα διατηρείς και την ψυχική σου υγεία, είναι επιτεύξιμη.

Πώς; Διάβασε τις συμβουλές που ακολουθούν για να δεις πως θα το κάνεις.Πώς να ισορροπήσεις ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια

Πως να ισορροπήσεις με σταθερότητα

Το κλειδί στο να βρεις ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τα προσωπικά σου, είναι να οργανώσεις τον εαυτό σου σωστά. Να έχεις κάνει το κατάλληλο πλάνο για την επιτυχία. Για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεσαι με δυο τρόπους:

1) Αποδέξου τον εαυτό σου

Κάποιες φορές η δουλειά είναι προτεραιότητα ενώ άλλες φορές είναι η οικογένεια και η προσωπική ζωή. Το να αποδεχτείς πως κάθε μέρα δεν είναι ίδια, είναι το πρώτο βήμα για να ισορροπήσεις μεταξύ τους.

Αποδέξου και την επαγγελματική και τη προσωπική πλευρά στη ζωή σου, αλλά κράτα τες ξεχωριστά.

Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι απενεργοποίησε ειδοποιήσεις, κινητά και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την εργασία σου. Τουλάχιστον μέχρι να βάλεις τα παιδιά για ύπνο ή να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου που οπωσδήποτε θες. Τότε αν χρειάζεται να ελέγξεις κάποιο e-mail ή να δεις κάποιο έγγραφο μπορείς να το κάνεις.

Όμως πρόσεξε, και πάλι πρέπει να είναι μέρος του χρόνου που έχεις για τις επιπλέον δραστηριότητες και όχι μέρος του χρόνου που έχεις για τον εαυτό σου και την οικογένεια σου.

2) Να είσαι ρεαλιστής

Κυνηγάς κάποια συγκεκριμένη προθεσμία; Έχεις κάποιο project να τελειώσεις; Αν ναι τότε ίσως το να παραβρεθείς στο οικογενειακό δείπνο, να τελειώσεις ένα βιβλίο και να βγεις με φίλους την ίδια μέρα ενώ ταυτόχρονα δουλεύεις, να μην είναι και τόσο ρεαλιστικό.

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου μόνιμα στρεσαρισμένο να κυνηγάει να προλάβει διάφορες δραστηριότητες τότε πρέπει να αναρωτηθείς: «Είναι οι προσδοκίες μου ρεαλιστικές;»

Αν το σκεφτείς και η απάντηση είναι όχι, τότε χρειάζεται να καθίσεις ήρεμα σε ένα σημείο, να δείς τη λίστα με τα πράγματα που θες να κάνεις και να θέσεις προτεραιότητες. Αν αυτή την εβδομάδα έχεις πολύ δουλειά για να προλάβεις μια προθεσμία, τότε θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες θυσίες στο κανονικό σου πρόγραμμα.

Είναι σημαντικό και απαραίτητο, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως πρέπει να είναι ρεαλιστής σχετικά με το τι μπορεί να πετύχει μέσα σε μια μέρα. Και φυσικά, να μην είσαι πολύ αυστηρός μαζί του.

Θες να βρεις ισορροπία στη ζωή σου; Δες εδώ

Άσε τη δουλειά στη δουλειά

Ξέρω πως το να γυρνάς τον διακόπτη και να αφήνεις πίσω έγνοιες και ανησυχίες σχετικά με τη δουλειά δεν είναι εύκολο. Όμως χρειάζεται για να μπορέσεις να απολαύσεις καλύτερα το χρόνο που έχεις για τον εαυτό σου και τη προσωπική σου ζωή. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να βγεις από την πρίζα και να αφήσεις τη δουλειά στη δουλειά:

1) Κάνε ένα πλάνο

Αν θες να είσαι αποσυνδεδεμένος από τη δουλειά ενώ είσαι σπίτι βάλε πρόγραμμα. Σχεδίασε το χρόνο σου και πρόσθεσε δραστηριότητες στο ημερολόγιο σου όπως ακριβώς θα έκανες με ένα εργασιακό ραντεβού. Με αυτό τον τρόπο θα θυμάσαι πως ο χρόνος αυτός είναι δεσμευμένος και δε θα είναι εύκολο να αποκλίνεις.

2) Θέσε όρια

Σίγουρα όλοι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να κάνουμε υπερωρίες, να καθίσουμε παραπάνω στη δουλειά ή να πάρουμε δουλειά για το σπίτι. Όμως αυτό δε πρέπει να είναι η καθημερινότητα σου. Για αυτό το λόγο λοιπόν, είναι σημαντικό να μπορείς να βάλεις όρια όπου και όποτε χρειάζεται και φυσικά να είσαι σαφής και ξεκάθαρος στην επικοινωνία σου.Πώς να ισορροπήσεις ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια

3) Επανεκτίμησε το χρόνο εργασίας σου

Αν το ωράριο σου είναι 9-5 και παίρνεις συχνά δουλειά για το σπίτι, είναι ώρα να εξετάσεις τη παραγωγικότητα σου στη δουλειά. Μήπως ξοδεύεις πολύτιμο χρόνο σε δραστηριότητες που δε χρειάζεται;

Εξέτασε την κατάσταση και βρες τρόπους να γίνεις πιο παραγωγικός στις ώρες εργασίας. Από τη στιγμή που θα αντιληφθείς ότι σπαταλάς το χρόνο σου σε πράγματα που δε χρειάζεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει την προσωπική σου ζωή, τότε θα είναι ευκολότερο να λύσεις το πρόβλημα.

Με λίγη προετοιμασία, ειλικρίνεια και ένα σταθερό πλάνο μπορείς να ισορροπήσεις ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!