4 αποτελεσματικές συνήθειες για περισσότερη Παραγωγικότητα - Purpose Συμβουλευτική

4 αποτελεσματικές συνήθειες για περισσότερη Παραγωγικότητα

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Όλοι μας έχουμε πολλές εργασίες και υποχρεώσεις να μας απασχολούν καθημερινά. Σημαντικά projects και ραντεβού, οικογένεια και προσωπικοί στόχοι μονοπωλούν τον χρόνο μας και την προσοχή μας.

Όμως το να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι, δεν σημαίνει από μόνο του κάτι. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να είμαστε παραγωγικοί και αποδοτικοί σε αυτό κάνουμε ώστε να πετυχαίνουμε αυτό που επιθυμούμε.

Κάθε φορά κάνουμε μια επιλογή ως προς το που θα δώσουμε το χρόνο μας. Κάθε φορά διαλέγουμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, να ξοδέψουμε χρόνο κάπου και ταυτόχρονα χάνουμε την αξία μιας εναλλακτικής επιλογής. Χάνουμε το κέρδος που θα είχαμε αν επενδύαμε τα πολύτιμα αυτά λεπτά κάπου αλλού. Κάπου με περισσότερο νόημα και αξία για εμάς και τους στόχους μας.

Και εδώ είναι που ο εαυτός μας πολλές φορές μας σαμποτάρει. Αναβλητικότητα, κακή οργάνωση, λάθος προτεραιότητες μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία, που επιθυμούμε, για αρκετό καιρό ίσως και για πάντα. Αν όπως λένε, ο χρόνος είναι χρήμα, τότε οι κακές μας συνήθειες είναι μια συμμορία ληστών που μας κυνηγάει διαρκώς. Μια συμμορία που μας αρπάζει συνεχώς τον πολύτιμο αυτό πόρο χωρίς εμείς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε.

Και δυστυχώς δυσκολευόμαστε να την αποτρέψουμε μόνιμα. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε σημαντικά τη δράση της. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιληφθούμε ποιες συνήθειες μας πάνε πίσω και να υιοθετήσουμε νέες που θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε με μεγαλύτερη απόδοση και παραγωγικότητα.

#1 Σχεδίασε τη μέρα σου από το προηγούμενο βράδυ

Επενδύοντας λίγο χρόνο να σχεδιάσεις μια λίστα και ένα πλάνο για το πώς θα δράσεις την επόμενη μέρα, μπορεί να κάνεις τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία. Το να ενορχηστρώνεις το πρόγραμμα σου βοηθάει να αποφύγεις να ξοδέψεις χρόνο σε εργασίες που δε χρειάζεται και σου δίνει κίνητρο και όρεξη για την επόμενη μέρα.

Έχοντας υπολογίσει από πριν ποιες εργασίες θα γίνουν και πότε, καθώς και ποιες είναι οι προτεραιότητες σου, μένεις πιο εύκολα συγκεντρωμένος στους στόχους σου, έχεις λιγότερο στρες και είσαι περισσότερο αποδοτικός.

#2 Απόφυγε ότι σου αποσπά την προσοχή

Ο, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομικών, ψυχολόγος Daniel Kahneman παρομοιάζει το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου ως έναν κομπάρσο. Έναν κομπάρσο σε μια ταινία που πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το ασυνείδητο. Όσο καλός λοιπόν μπορεί να είσαι στη συγκέντρωση, αν περιβάλλεσαι από αντικείμενα, ανθρώπους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου αποσπάσει τη προσοχή, τότε κάποια στιγμή θα ξεφύγεις.4 αποτελεσματικές συνήθειες για περισσότερη ΠαραγωγικότηταΜάθε λοιπόν να διατηρείς το γραφείο σου καθαρό, άλλαξε περιβάλλον αν μπορείς, μπλόκαρε ιστοσελίδες και γενικότερα δημιούργησε ένα χώρο χωρίς περισπασμούς όπου θα μπορείς να συγκεντρωθείς και να αφοσιωθείς ανενόχλητος στην εργασία σου.

#3 Μείωσε την τελειομανία

Η τάση που έχουμε να θέλουμε να είμαστε σίγουροι πώς όλα είναι τέλεια, ενώ κάποιες φορές βοηθάει, συνήθως έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη παραγωγικότητα μας. Πρόκειται για μια ύπουλη μορφή αναβλητικότητας, η οποία μας αναγκάζει να ξοδέψουμε χρόνο χωρίς να είναι απαραίτητο και μας στρεσάρει σε μεγάλο βαθμό.

Η τελειότητα είναι υποκειμενική και το να είμαστε παραγωγικοί σημαίνει να ολοκληρώνουμε την εργασία μας. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να σε εμποδίζει από το να τελειώνεις το έργο σου εντός προθεσμίας και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

#4 Κάνε την πιο δύσκολη και απεχθέστερη εργασία πρώτη

Ίσως είναι κάτι απλό που όμως σε αγχώνει πολύ και το αναβάλεις συνεχώς ή μπορεί να είναι ένα project που το μέγεθος του και η δυσκολία του αισθάνεσαι να σε πνίγουν. Ότι και αν είναι πάντως πρόκειται για κάτι που τριγυρνάει συνεχώς στο κεφάλι σου και δε σε αφήνει να ησυχάσεις. Πρόκειται για τη πιο δύσκολη εργασία που έχεις να κάνεις.

Αντί να προσπαθήσεις να την αποφύγεις όμως, θέσε την ως προτεραιότητα για το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μέσα στη μέρα. Ακόμα και αν δεν τη τελειώσεις, το να ξεκινήσεις με την εργασία που απεχθάνεσαι περισσότερο, σε βοηθάει να αισθάνεσαι λιγότερο άγχος και περισσότερη ικανοποίηση, αφού θα γνωρίζεις πως έχεις αναλάβει δράση και πώς η μεγαλύτερη πρόκληση που είχες μέσα στη μέρα έχει αντιμετωπιστεί.

Ο χρόνος μας είναι πολύτιμός. Κάθε μέρα, μας δίνει 86.400 δευτερόλεπτα. Δευτερόλεπτα τα οποία μπορούμε να επενδύσουμε για να αποκτήσουμε γνώσεις, εμπειρίες, καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας. Στο τέλος της ημέρας όμως οτιδήποτε δε χρησιμοποιήσαμε για να πετύχουμε τους στόχους μας διαγράφεται από το λογαριασμό μας. Χάνεται για πάντα και δε το παίρνουμε ποτέ ξανά πίσω.

Γι’ αυτό λοιπόν έχει σημασία να μπορούμε να αξιοποιούμε τα δευτερόλεπτα αυτά στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και υπάρχουν μέθοδοι για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τον χρόνο μας. Υπάρχουν τακτικές για να αντιμετωπίσουμε το στρες και το άγχος μας. Όμως όλα αυτά είναι εργαλεία. Εξαρτάται από εμάς να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά ώστε να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!