Πώς να σε Σέβονται στη Δουλειά και να Εντυπωσιάσεις το Αφεντικό σου - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να σε Σέβονται στη Δουλειά και να Εντυπωσιάσεις το Αφεντικό σου

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αν θέλεις να πάρεις αύξηση, προαγωγή ή απλώς να έχεις μια καλή συστατική επιστολή για επόμενες δουλειές, τότε σίγουρα θέλεις να σε σέβονται στη δουλειά.

Το αφεντικό σου είναι που θα αποφασίσει αν θα εξελιχθείς στην εταιρεία ή αν θα πάρεις μια καλή συστατική επιστολή, οπότε είναι σημαντικό να έχεις τον σεβασμό του.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να κάνεις πράγματα που δε θες ή δεν μπορείς, μόνο και μόνο επειδή στο είπε. Ούτε πως θα ανέχεσαι ανάρμοστες συμπεριφορές. Αυτό που όμως πρέπει να κάνεις, είναι να δίνεις κάθε μέρα τον καλύτερό σου εαυτό. Να έχεις θετική ενέργεια και να προσφέρεσαι να κάνεις πράγματα.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν αν θέλεις να σε σέβονται στη δουλειά;

#1 Ρώτα αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις

Αν έχεις τελειώσει όσα έπρεπε να κάνεις μέσα στη μέρα και απλώς κάθεσαι μέχρι να περάσει η ώρα, καλό είναι να ρωτήσεις αν θέλει να κάνεις κάτι ακόμα.

Μην περιμένεις να σου αναθέσουν δουλειές. Ζήτα από μόνος σου αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις, αν μπορείς να βοηθήσεις κάπως αλλιώς.

Προφανώς και δεν εννοώ να κάνεις τη δουλειά των άλλων ή πράγματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά σου, αλλά αν μπορείς να βοηθήσεις κάπως, κάνε το.

#2 Για να σε σέβονται στη δουλειά να είσαι πάντα στην ώρα σου

Δεν είναι κακό το να αργήσεις μια μέρα πέντε λεπτά. Σε όλους συμβαίνει αυτό. Είναι όμως πολύ σημαντικό το να φτάνεις κάθε μέρα στην ώρα σου.

Ακόμα και αν έχεις ευέλικτο ωράριο, φρόντισε να μην αργείς. Όταν το αφεντικό σου ξέρει, πως για παράδειγμα θα είσαι στο γραφείο στις 3, φρόντισε να είσαι στις 3.

#3 Να είσαι θετικός

Δεν μπορείς να είσαι κάθε μέρα μέσα στην τρελή χαρά. Θα υπάρχουν φορές που δε θα έχεις όρεξη να δεις άνθρωπο. Είναι καλό όμως να μεταδίδεις μια θετικότητα στο γραφείο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα χαιρετήσεις το αφεντικό σου με ένα χαμόγελο, θα λύσεις κάποιο πρόβλημα χωρίς νεύρα ή πως δε θα σχολιάσεις αρνητικά κάποιον συνάδελφο.

Ξέρεις τι λένε, «αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, μη λες τίποτα».

#4 Θυμήσου λεπτομέρειες

Μήπως το αφεντικό σου σού λέει πράγματα για εκείνον ή την οικογένειά του; Προσάθησε να θυμάσαι κάποια από αυτά που λέει και θα δεις πως μόλις του αναφέρεις κάτι που έχει πει, θα νιώσει ωραία.

Οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται όταν οι γύρω τους θυμούνται πράγματα για αυτούς και την οικογένειά τους.

Θες να αναδείξεις τον εαυτό σου στη δουλειά; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

#5 Γνώρισέ τον

Αν δουλεύεις σε ένα πιο χαλαρό και ελεύθερο περιβάλλον, μπορείς να μιλήσεις με το αφεντικό σου και για πιο προσωπικά θέματα. Μπορείτε να γνωριστείτε και να μιλήσετε για θέματα πέρα από τον καιρό ή την κίνηση στους δρόμους.

Μπορείς να ρωτήσεις για την οικογένειά του, τα σχέδιά του για το σαββατοκύριακο ή ακόμα και κάποια λεπτομέρεια για τη δουλειά. Το να δει πως ενδιαφέρεσαι για αυτόν και σε ανθρώπινο επίπεδο ή πως θέλεις να μάθεις πράγματα για τη δουλειά και να εξελιχθείς, θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα.

#6 Για να σε σέβονται στη δουλειά κάνε όσα είπες ότι θα κάνεις

Αν είπες πως θα τελειώσεις την εργασία μέχρι την τάδε ημερομηνία ή θα κλείσεις αυτό το ραντεβού μέχρι τότε, πρέπει να το κάνεις.

Αυτές οι μικρές φαινομενικά κινήσεις, θα χτίσουν την αξιοπιστία σου και οι συνεργάτες αλλά και το αφεντικό σου θα ξέρουν πως μπορούν να βασιστούν πάνω σου και θα σε σέβονται στη δουλειά. Μάλιστα ίσως σιγά σιγά αναλάβεις και μεγαλύτερες αρμοδιότητες. 19 τρόποι να κάνεις τους συναδέλφους να σου φέρονται με Σεβασμό  Πώς να σε Σέβονται στη Δουλειά

#7 Μη χαζεύεις στο κινητό

Κάτι θα γίνει και θα χρειαστεί να μιλήσεις στο κινητό ή θα χαζέψεις λίγο γιατί δεν έχεις κάποια δουλειά να κάνεις. Μην είσαι όμως μόνιμα με το κινητό στο χέρι. Δεν είναι πολύ επαγγελματικό αυτό.

Όταν περνάει από δίπλα σου το αφεντικό, είναι πολύ σημαντικό να μην έχεις το κινητό στο χέρι. Αν μπορείς, μην το έχεις ούτε σε κοινή θέα.

Αν έχεις κάποια συνάντηση με τους συναδέλφους ή τους πελάτες, μην παίρνεις το κινητό μαζί (εκτός αν το χρειάζεσαι για το meeting). Άκου τι έχουν να πουν, κράτα σημειώσεις και κάνε ερωτήσεις.

#8 Επένδυσε στην εταιρεία

Δεν έχει σημασία που δουλεύεις ή τι κάνεις. Δείξε στο αφεντικό σου πως νοιάζεσαι για την εταιρεία σα να είναι δική σου. Ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει, ακόμα και αν δε θες να είσαι εκεί μέσα με τίποτα.

Αυτό θα σε ανεβάσει στα μάτια του και θα νιώσει πως συμμερίζεσαι το όραμά του. Θα δει πως έχετε κοινό στόχο για την εταιρεία και πως μπορεί να βασιστεί πάνω σου.

Αν σε ενδιαφέρει η καριέρα σου και θέλεις να εξελιχθείς, καλό είναι να κερδίσεις τη συμπάθεια του αφεντικού σου. Ακόμα και αν θέλεις μόνο μια καλή συστατική επιστολή για την επόμενή σου δουλειά, φρόντισε να τα πηγαίνεις καλά μαζί του. Ακολούθα όσα είπαμε παραπάνω και θα δεις πως θα σε βοηθήσουν πολύ και όλοι θα σε σέβονται στη δουλειά!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!