Πραγματική Ευτυχία: Πως μπορείς να βρεις τον Σκοπό σου; - Purpose Συμβουλευτική

Πραγματική Ευτυχία: Πως μπορείς να βρεις τον Σκοπό σου;

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο μου για την ηγεσία, κάποιοι από εσάς μου απαντήσατε ότι για να γίνεις ηγέτης, πρέπει πρώτα από όλα να οδηγείς τον ίδιο σου τον εαυτό κάπου. Και πως πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό το κάπου.

Η απάντησή μου είχε να κάνει με το να ξέρεις την αποστολή σου και το όραμά σου. Κάτι που σίγουρα είναι πολύ τρομακτικό για ορισμένους. Η αλήθεια είναι ότι οι πιο πολύ από εμάς κατανοούμε τα πράγματα καθώς προχωράμε. Όμως η βασική ιδέα είναι να αναλαμβάνεις δράση και να κάνεις πράγματα, όχι μόνο να μιλάς για αυτά.

Αν δεν έχεις την παραμικρή ιδέα τι θες να κάνεις στη ζωή σου, τότε πρέπει να εστιάσεις όλη σου την ενέργεια στο να γίνεις καλός (πραγματικά καλός) σε κάτι. Και αυτό είναι το θέμα που θέλω να συζητήσουμε σήμερα.

Γιατί μόνο όταν στοχεύεις στο να γίνεις πολύ καλός σε κάτι, αποκτάς και αυτοπεποίθηση και διαύγεια. Και όταν έχεις αυτά τα δύο, τότε όλα τα υπόλοιπα φαίνεται να μπαίνουν στη θέση τους.

Με αφορμή τα παραπάνω, θυμήθηκα ξανά το βιβλίο “Mastery” του Robert Greene, ένα βιβλίο που πιστεύω ότι μπορεί να σε βοηθήσει πολύ στον δρόμο σου. (Αυτό δεν είναι διαφήμιση, είναι απλά ένα πολύ καλό βιβλίο).

Το πρώτο που χρειάζεται, σύμφωνα με τον Greene, είναι να βρεις την κλίση σου, τον σκοπό σου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και ίσως και το πιο δύσκολο βήμα προς τον σκοιπό σου.

Γιατί όταν βρεις τον Σκοπό σου, όλα τα άλλα ακολουθούν το δρόμο τους. Για να βρεις όμως τον Σκοπό σου, πρέπει να μπορείς να ακούς αυτή τη μικρή φωνή μέσα σου. Ακόμα και αν είναι πια χαμηλή και χάνεται μέσα σε όλες τις περισπάσεις, πρέπει να της δώσεις χώρο για αν ακουστεί.

Πραγματική Ευτυχία: Πως μπορείς να βρεις τον Σκοπό σου;

Βλέπεις, όλοι γεννιόμαστε σαν μοναδικές οντότητες και έχουμε την δική μας μοναδική συνεισφορά να μοιραστούμε με τον κόσμο. Η κλίση του καθενός μας φαινόταν ήδη από την παιδική μας ηλικία και είχαμε φυσικό ταλέντο για αυτήν από την αρχή.

Θυμάσαι το δικό σου; Προσωπικά για εμένα, μπορώ να ανιχνεύσω σημάδια από την παιδική μου ηλικία. Ήμουν πολύ μικρός όταν έπιασα το πρώτο βιβλίο στα χέρια μου, αλλά και όταν ξεκίνησα να προσπαθώ να αποτυπώνω γραπτά τις σκέψεις μου.

Αργότερα στο σχολείο, θυμάμαι που έγραφα μικρές ιστορίες οι οποίες ανέλυαν διάφορες έννοιες, και πως στεναχωριόμουν κάθε φορά που δεν ήταν τόσο καλές, όσο ήθελα. Όλα αυτά ήταν σημάδια για την κλίση μου.

Και εσύ λοιπόν, πρέπει να επιστρέψεις στις ρίζες σου

Το πρώτο βήμα για να βρεις τον σκοπό σου απαιτεί να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο για όλους, καθώς αυτή η εσωτερική φωνή έχει φιμωθεί από την κοινωνική πίεση να συμμορφωθούν με τη μάζα ή/και από τους γονείς τους.

Το καλό όμως είναι πως –ανεξαρτήτως του που βρίσκεσαι στη ζωή- μπορείς να ξαναέρθεις σε επαφή με την εσωτερική φωνή σου.

Ίσως βέβαια είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά υπάρχουν τρόποι, μοναδικοί για τον καθένα, για να ξανασυνδεθούν με αυτήν. Για άλλους είναι η αυτοσυγκέντρωση και η ηρεμία, για άλλους η φύση, τα ταξίδια κ.ο.κ.

Η ώρα της καριέρας

Αφού λοιπόν βρεις την κλίση σου και τον σκοπό σου, είναι ώρα να αλλάξεις οπτική και αντίληψη για την καριέρα σου.

Η δουλειά δεν είναι μόνο κάτι που κάνεις για να βγάλεις χρήματα και τα προς το ζην, αλλά αποτελεί και τη συνεισφορά σου στον κόσμο και ένα μεγάλο μέρος τη ζωής σου. Οπότε μάθε να αντιμετωπίζεις και την καριέρα σου σαν ένα ταξίδι.

Κάθε τι που κάνεις είναι ένα βήμα προς τον Σκοπό σου. Καθώς προχωράς στην καριέρα σου, θα κατανοήσεις με φυσικό τρόπο, τι σε ελκύει και τι σε απωθεί. Όλα αυτά είναι μέρος της ταξιδιού προς τον Σκοπό σου.

Κάθε ικανότητα που αποκτάς και κάθε πράγμα που αλλάζεις, αλλάζει και εσένα.

Αλλά θυμήσου, ότι αν η εσωτερική σου φωνή έχει φιμωθεί και δεν την ακούς πια, μπορεί να ακολουθείς κάποιο μονοπάτι για λάθος λόγους (χρήματα, δόξα, προσοχή από τον κόσμο). Όλοι αυτοί όμως θα σε κάνουν να νιώθεις άδειος.

Αν η επαγγελματική πορεία σου δεν συμβαδίζει με τα φυσικά σου ενδιαφέροντα, δεν θα είσαι ευτυχισμένος.

Αν αυτό που σε παρακινεί είναι μόνο τα χρήματα ή η επιθυμία να ευχαριστήσεις τους οικείους σου και να ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους, τα πράγματα συνήθως δεν εξελίσσονται καλά.

Η λύση τότε θα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι διάλεξες την καριέρα σου για τους λάθος λόγους, να επαναστατήσεις απέναντι σε αυτή την απόφαση και να χρησιμοποιήσεις αυτή την ενέργεια για να φτιάξεις τον πραγματικό σου εαυτό.

Αλλά αυτό θέλει πραγματικό θάρρος και δύναμη.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!