Το να οργανώνεις έναν γάμο, πέρα από κάτι πολύ ευχάριστο, είναι και αγχωτικό.
Έχεις να κάνεις ένα σωρό ετοιμασίες και να πάρεις πολλές αποφάσεις. Ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες είναι για το ποιους θα συμπεριλάβεις στη λίστα των καλεσμένων.
Το ποιος θα λάβει πρόσκληση και ποιος όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά όταν πρόκειται για τους συναδέλφους, η απόφαση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.
Για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις, κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις για να είναι πιο εύκολο να αποφασίσεις.
Όταν αναρωτιέσαι αν πρέπει να καλέσεις ένα συνάδελφο στο γάμο σου, πρώτα αναρωτήσου αν είστε όντως φίλοι.
Αν πρόκειται για άτομα με τα οποία κάνεις παρέα και εκτός δουλειάς, τότε μπορείς να τους καλέσεις.
Οι ορισμοί είναι πολλοί: μπορεί να βγαίνετε για φαγητό, να περνάτε χρόνο τα σαββατοκύριακα, να συμμετέχετε σε κάποια κοινή ασχολία. Όπως και να έχει πρόκειται για άτομα με τα οποία μοιράζεσαι πράγματα και μπορείς, όταν έρθει η ώρα των προσκλήσεων, να τα διαχειριστείς όπως και τους υπόλοιπους φίλους σου.
Ωστόσο, συνάδελφοι με τους οποίους βλέπεσαι μόνο εντός γραφείου (πχ τρώτε μαζί ή πάτε μαζί να πάρετε καφέ), δεν είναι στο ίδιο επίπεδο.
Αυτό που ίσως σε μπερδεύει είναι ότι ο χρόνος που περνάς με τους συναδέλφους μπορεί να σου δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι είστε πιο φίλοι, απ’ ότι στην πραγματικότητα.
Αν βλέπεις ότι τελικά καλείς περίπου τη μισή ομάδα, τότε πια πρέπει να τους καλέσεις όλους, προκειμένου να μην δημιουργηθούν διαχωρισμοί και πικρίες. Ωστόσο αν πρόκειται να καλέσεις μεμονωμένα άτομα, τότε δεν χρειάζεται να επεκτείνεις την πρόσκληση σε όλους.
Αν είσαι το αφεντικό, το να προσκαλέσεις συναδέλφους στο γάμο σου γίνεται κάπως πιο περίπλοκο. Κανονικά πρέπει ή να καλέσεις όλη την ομάδα σου ή κανέναν, προκειμένου να μη φανεί ότι κάνεις διακρίσεις και έχεις αγαπημένα άτομα.
Επίσης βεβαιώσου ότι, προτού στείλεις τα προσκλητήρια, είσαι βέβαιος ότι οι κανόνες της εταιρίας επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Κάποιες μεγάλες πολυεθνικές, έχουν αυστηρές οδηγίες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι για event εκτός γραφείου.
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι πρέπει να καλέσεις το αφεντικό σου στο γάμο σου. Διαχειρίσου το, όπως και με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Αν κάνετε παρέα και έχετε φιλικές σχέσεις, τότε ναι, μπορείς να τον καλέσεις. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που τελικά πρόκειται να καλέσεις σχεδόν όλο το γραφείο.
Ο γάμος σου είναι μια σημαντική προσωπική στιγμή, που ως ένα βαθμό θα καθορίσει τη ζωή σου. Είναι φυσικό να νιώθεις ενθουσιασμένος γι’ αυτόν και να θεωρείς ότι οι γύρω σου μοιράζονται τη χαρά σου και θέλουν να μάθουν πολλές λεπτομέρειες. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους και ειδικά στον επαγγελματικό σου χώρο.
Επιπλέον, αν έχεις λάβει την απόφαση να μην καλέσεις συναδέλφους, τότε είναι καλύτερο να μην αρχίσεις τις λεπτομέρειες και να κλείσεις την κουβέντα (προτού ανοίξει πολύ) με ένα «Ο γάμος θα γίνει το καλοκαίρι. Μακάρι να μπορούσαμε να τους καλέσουμε όλους, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται».
Επιπλέον δεν χρειάζεται να αναφέρεις ότι κάλεσες μόνο φίλους και συγγενείς. Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κάποιο συνάδελφο που σε βλέπει φιλικά να πιστέψει ότι δεν τον βλέπεις ως φίλο και γι’ αυτό δεν τον κάλεσες.
Αν πρόκειται να καλέσεις κάποια μεμονωμένα άτομα από το γραφείο, τότε καλύτερα να τα ενημερώσεις ότι δεν είχες τη δυνατότητα να τους καλέσεις όλους. Έτσι θα γνωρίζουν κι αυτοί οι καλεσμένοι ότι ναι μεν ο γάμος δεν είναι μυστικό, αλλά καλό θα ήταν να μην γίνει και μεγάλο θέμα συζήτησης προκειμένου να μην στεναχωρηθούν όσοι δεν προσκλήθηκαν.
Πέρα από την τελετή του γάμου, μην ξεχάσεις να κρατάς σε ισορροπία τη σχέση σου. Δες εδώ
Ο γάμος σου είναι μια από τις πιο προσωπικές στιγμές της ζωής σου. Αν καλέσεις συναδέλφους, που δεν είστε ιδιαίτερα φίλοι, με την οικογένειά σου και τους φίλους σου, η κατάσταση θα γίνει πιο τυπική.
Αυτό ισχύει ειδικά αν δείχνεις άλλο μέρος της προσωπικότητάς σου στη δουλειά (πχ πιο επαγγελματικό) απ’ ότι στις παρέες σου (πχ πιο χαλαρό). Επιπλέον μετά θα είναι ίσως πιο δύσκολο να σε πάρουν πάλι σοβαρά οι συνάδελφοι όταν στο γάμο σε έχουν δει τόσο χαλαρό και να γλεντάς με την ψυχή σου.
Οπότε σκέψου το προτού στείλεις την πρόσκληση αν θες να φέρεις τους συναδέλφους τόσο κοντά στην προσωπική σου ζωή.
Θυμήσου, ότι ο γάμος σου είναι μια πολύ ειδική μέρα που θα θυμάσαι για πολλά χρόνια μετά. Σε 25 χρόνια, καιρό μετά από αυτή τη δουλειά που τώρα έχεις, οι παιδικοί φίλοι θα είναι παιδικοί φίλοι, οι συγγενείς θα είναι συγγενείς, αλλά θα είσαι ακόμα σε επαφή με αυτούς τους συναδέλφους;
Όταν κάνεις λοιπόν τη λίστα καλεσμένων για το γάμο σου, σκέψου για τα πρόσωπα που θα θες να βλέπεις στο γαμήλιο άλμπουμ, όταν θα γιορτάζεις την επέτειό σου αρκετά χρόνια μετά.
Ψεύτικοι Άνθρωποι: 8 Τρόποι να τους Αποφύγεις
Αν δεν Πήρες Προαγωγή, να τι Πρέπει να Κάνεις στη Συνέχεια
Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους
Πώς να είσαι Διαφορετικός όταν όλοι Προσπαθούν να Ταιριάζουν στο Σύνολο
Οι Λόγοι που αποτυγχάνεις να Πετύχεις τους Στόχους σου
Φόβος για το Άγνωστο: 6 Τρόποι να τον Ξεπεράσεις