Σταμάτα να αναβάλλεις: 7 Βήματα για να πετύχεις τους στόχους σου - Purpose Συμβουλευτική

Σταμάτα να αναβάλλεις: 7 Βήματα για να πετύχεις τους στόχους σου

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πώς κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο επιτυχημένοι;

Πώς ξεπερνάνε τα εμπόδια και πιάνουν τους στόχους τους χωρίς καν να φαίνεται ότι προσπαθούν;

Είναι άραγε πιο ικανοί ή μήπως είναι πιο τυχεροί;

Μήπως όμως δεν είναι τίποτα από τα δύο;

Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά η διαφορά ανάμεσα σε ένα άτομο που πετυχαίνει τους στόχους του και σε κάποιον που δίνει μάχη και δεν τα καταφέρνει δεν είναι μεγάλη.

Μερικές φορές δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά.

Αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να ξεχωρίζουν και να πετυχαίνουν, δεν είναι ότι πρόκειται για παιδιά-θαύματα, ούτε ότι είχανε τρομακτικά περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Αυτό που κάνουν καλά όμως, είναι να αποφεύγουν με μαεστρία τη μεγαλύτερη παγίδα που αντιμετωπίζει κανείς όταν θέλει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένους στόχους και επιθυμίες.

Την αναβλητικότητα.

Και αυτό το πετυχαίνουν γιατί έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, αυτοπειθαρχία και έχουν πάντα ένα πλάνο για το πώς θα δράσουν.

Έτσι, έχουν την αποφασιστικότητα να κάνουν αυτό που γνωρίζουν ότι χρειάζεται για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Ακόμα και αν από μέσα τους βαριούνται και δυσανασχετούν.

Φυσικά η αυτοπειθαρχία και η συστηματική επίτευξη στόχων δεν είναι προνόμιο των εκλεκτών λίγων. Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις μια επιθυμία σου πραγματικότητα, δε σημαίνει ότι δε μπορείς να τα καταφέρεις.

Εσύ είσαι ο καπετάνιος του πλοίου και εφ’ όσον είσαι αποφασισμένος να κινηθείς προς τα εμπρός, θα δεις τους στόχους σου να παίρνουν σάρκα και οστά.

Και για να κάνεις το ταξίδι πιο εύκολο, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω επτά απλά βήματα.

#1 Οραματίσου την επιτυχία

Όταν έχεις ένα μεγάλο στόχο που θες να πετύχεις, είναι φυσικό να σκέφτεσαι και τα εμπόδια που συναντάς στην πορεία σου. Και είναι λογικό, καθώς συχνά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μπορεί να προκύψουν προβλήματα που δεν περίμενες ή να δεις ότι τελικά, κάτι είναι πιο δύσκολο απ’ όσο φανταζόσουν. Όμως αν επιτρέπεις σε αυτά τα εμπόδια να γίνουν τόσο μεγάλα στο μυαλό σου και να σε αποτρέπουν από το να προχωρήσεις, θα απογοητευτείς και θα σταματήσεις την προσπάθεια γρήγορα.

Το κλειδί για να το αντιμετωπίσεις αυτό, είναι να οραματιστείς τον εαυτό σου ως νικητή. Φαντάσου τον να πετυχαίνει τον ιδανικό σου στόχο. Σκέψου πώς θα είσαι και πώς θα βιώνεις αυτήν την εμπειρία με όσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται. Πώς θα νιώθεις και τί θα έκανες μετά.

Το να συνθέσεις ένα θετικό όραμα για τους στόχους σου, είναι ένα κρίσιμο στάδιο. Αυτό το όραμα θα σου δίνει συχνά την όρεξη και τη διάθεση να προχωράς όταν τα πράγματα στραβώνουν και δεν πάνε τόσο καλά.

#2 Χτίσε ένα ξεκάθαρο πλάνο

Οκ, έχεις θέσει τον ιδανικό σου στόχο και ξέρεις τί θες να πετύχεις. Το θέμα όμως είναι πώς φτάνεις εκεί; Για να καταφέρεις το οτιδήποτε, δεν αρκεί η διάθεση και η φαντασία. Χρειάζονται και πράξεις. Και επειδή ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή, το επόμενο βήμα είναι να φτιάξεις ένα ξεκάθαρο πλάνο που θα σε οδηγήσει σταδιακά στην επιτυχία.

Αυτό σημαίνει να σπάσεις τον ιδανικό σου στόχο σε μικρά ενδιάμεσα στάδια. Στάδια τα οποία είναι ξεκάθαρα και μετρήσιμα και μπορείς να τα κατακτήσεις πιο εύκολα.

Το κλειδί εδώ είναι να θέσεις ρεαλιστικούς, ενδιάμεσους στόχους που να νιώθεις ότι μπορείς να πετύχεις καθώς και μία προθεσμία μέσα στην οποία θα γίνουν πραγματικότητα. Έτσι θα υπάρχει και μία δέσμευση χρόνου, η οποία θα σε παρακινεί να δώσεις προτεραιότητα και να μη ξεφύγεις.

Για να ξεπεράσεις μόνιμα την αναβλητικότητα, μέσα από το προσωπικό σου πλάνο, δες εδώ

#3 Δημιούργησε τις σωστές συνήθειες

Οι στόχοι είναι ο προορισμός, αλλά και το μέσο για να τους φτάσεις, είναι η ρουτίνα και οι καθημερινές συνήθειες σου. Σκέψου πως το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνάς στον αυτόματο πιλότο. Πόσα πράγματα και συμπεριφορές εκτελείς καθημερινά με ευκολία χωρίς να το πολυσκέφτεσαι;

Οι συνήθειες είναι αυτοματισμοί που μας βοηθάνε να γλιτώσουμε ενέργεια και χρόνο. Μας γλιτώνουν από την ανάγκη να βασιζόμαστε στην αυτοπειθαρχία και την αυτοπαρακίνηση κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι. Όπως καταλαβαίνεις, για οτιδήποτε θες να πετύχεις, θα πρέπει να αποκτήσεις και τους αυτοματισμούς που θα σε βοηθήσουν.

Το κλειδί εδώ, είναι να μην επικεντρωθείς στο να σταματήσεις τις κακές συνήθειες, αλλά να εστιάσεις την προσοχή σου στο να αυξήσεις τη συχνότητα αυτών που θες να υιοθετήσεις. Σταμάτα να αναβάλλεις: 7 Βήματα για να πετύχεις τους στόχους σου

#4 Ξεφορτώσου τους πειρασμούς

Αν θες να έχεις περισσότερο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία δεν αρκεί να αντιστέκεσαι συνεχώς στους πειρασμούς. Θα πρέπει και να τους ξεφορτωθείς.

Κρύψε την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης από την οθόνη του κινητού σου, κλείσε το ίντερνετ όταν εργάζεσαι, σταμάτα να φέρνεις γλυκά και πυκνές θερμιδικά τροφές στο σπίτι ή γράψου σε γυμναστήριο, που είναι εύκολο να πας μετά τη δουλειά ώστε να αποφύγεις τον πειρασμό της οκνηρίας.

Αν το περιβάλλον σου είναι γεμάτο από πειρασμούς και πράγματα που σου αποσπάνε την προσοχή, όσο καλό αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία και αν έχεις, κάποια στιγμή θα υποκύψεις. Αν θες να πετύχεις το στόχο σου θα πρέπει να το κάνεις εύκολο στον εαυτό σου να συνεχίσει, χωρίς να αποκλίνει από την πορεία του.

#5 Κράτα τον εαυτό σου υπεύθυνο

Δε θες να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Κάτι τέτοιο συχνά είναι αντιπαραγωγικό και θα σε ωθήσει να σταματήσεις την προσπάθεια. Ωστόσο, θες να κρατάς τον εαυτό σου υπεύθυνο και να εστιάζεις στα σημεία που εσύ έχεις τον έλεγχο.

Αν ο στόχος σου είναι να αποκτήσεις ένα ωραίο και ελκυστικό σώμα για το καλοκαίρι και δεν πας γυμναστήριο επειδή βρέχει, δε φταίει ο καιρός. Εσύ πήρες αυτήν την απόφαση.

Κάθε στιγμή στη ζωή μας λαμβάνουμε αποφάσεις. Ακόμα και όταν αποφασίζουμε να μην κάνουμε κάτι ή αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Και η ευθύνη για τις αποφάσεις αυτές είναι αποκλειστικά δική μας. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δε μπορούμε να ελέγξουμε, όμως εκεί που έχει σημασία να εστιάσουμε, είναι στο τί θα κάνουμε εμείς και πώς θα αντιδράσουμε.

#6 Κατάγραψε την πρόοδο σου

Καμιά φορά, η επίτευξη ενός στόχου είναι μια υπερβολικά αργή διαδικασία. Έτσι, είναι εύκολο να μην αντιλαμβάνεσαι την πρόοδο που έχεις κάνει και να απογοητεύεσαι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρεις έναν τρόπο να τη μετράς, ώστε να νιώθεις ότι τα πράγματα προχωράνε στη σωστή κατεύθυνση.

Το πώς θα το κάνεις όμως εξαρτάται από το τί θες να πετύχεις. Μπορεί να είναι μια λίστα από μικρούς, ενδιάμεσους στόχους που έχεις πραγματοποιήσει.

Οτιδήποτε όμως και αν θες να πετύχεις, το να μετράς την πρόοδο σου, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο. Είναι αυτό που σου δίνει κουράγιο και ικανοποίηση όταν έχεις μια άσχημη ημέρα.

#7 Μην το πολυσκέφτεσαι

«Μια από αυτές τις μέρες» λέει ένα ρητό «ίσον καμιά από αυτές τις μέρες». Το πιο δύσκολο μέρος σε κάθε προσπάθεια είναι η αρχή. Και μεγάλο μέρος της παγίδας της αναβλητικότητας είναι να περιμένει κανείς να είναι πανέτοιμος και πλήρως οργανωμένος για κάθε περίσταση.

Για αυτό μην το πολυσκέφτεσαι. Ξεπέρασε την τελειομανία και την αδράνεια και ξεκίνα τις πράξεις. Σιγά-σιγά θα δεις και θα ανακαλύψεις τα υπόλοιπα στην πορεία.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!