Ξέρω ότι που και που κάτι σε πιάνει και γκρινιάζεις για τη δουλειά σου.
Όλοι το παθαίνουμε. Όμως σε κανέναν δεν αρέσουν οι γκρινιάρηδες. Οπότε διάβασε τι μπορείς να κάνεις. Και όχι δεν εννοώ να παραιτηθείς σώνει και καλά αλλά να σταματήσεις να γκρινιάζεις και να φροντίσεις την καριέρα σου.
Βλέπεις, η δουλειά είναι δουλειά. Δεν θα είναι πάντα διασκεδαστική.
Θα έχεις βαρετά πρότζεκτ, δύσκολες αποστολές και συναδέλφους που σου σπάνε τα νεύρα και σε κάνουν να θέλεις να φωνάξεις. Όμως αυτό θα δεν θα σε βοηθήσει.
Γιατί αν περνάς πολύ χρόνο με το να γκρινιάζεις για τη δουλειά και να παραπονιέσαι για τους άλλους, απλά θα γίνεις ο «γκρινιάρης» του γραφείου και θα αποκτήσεις κακή φήμη. Γιατί ο χαρακτηρισμός αυτός σταδιακά θα διαδοθεί, χωρίς να έχεις έλεγχο πάνω σε αυτόν.
Και ενώ μπορείς να έχεις χίλια δίκια που παραπονιέσαι, τελικά να σου μείνει μόνο η ρετσινιά. Όμως αν θες προαγωγή ή αύξηση το τελευταίο που θέλεις είναι να θεωρείσαι μόνιμα γκρινιάρης και δύσθυμος.
Αν’ αυτού υπάρχουν πιο αποδοτικές εναλλακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις αντί να γκρινιάζεις για τη δουλειά.
Προτού κάνεις παράπονα σε κάποιον συνάδελφο, κάνε πρώτα το ακόλουθο:
Πρώτα γράψε αυτά που σε ενοχλούν. Αν είναι αρκετά διάλεξε τα πέντε πιο σημαντικά και ιεράρχησέ τα με σειρά προτεραιότητας. Έπειτα παράθεσε δύο ή τρεις ενέργειες που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση.
Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι πιθανές λύσεις θα νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο πιο πολύ, ότι ορίζεις εσύ τη μοίρα σου και έτσι θα κρατήσεις την αισιοδοξία σου.
Οι συνάδελφοι θα σε σεβαστούν περισσότερο (και θα είναι πιο ανοιχτοί σε αλλαγές) αν δεν αναδεικνύεις απλά τα προβλήματα, αλλά προτείνεις λύσεις.
Αν αυτό για το οποίο γκρινιάζεις είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί εύκολα, ένας καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για το θέμα είναι να δώσεις καλοπροαίρετο feedback. Με αυτό τον τρόπο δεν παραπονιέσαι, αλλά προσφέρεις λύση.
Για παράδειγμα, αν έχεις μεγάλο φόρτο εργασίας και δουλεύεις συνέχεια υπερβολικά πολλές ώρες, μπορείς να προτείνεις να σου δώσουν κάποιον βοηθό. Προσφέρσου να τον εκπαιδεύσεις και έτσι θα έχεις και τη βοήθεια που χρειάζεσαι και θα αποκτήσεις και επαγγελματική εμπειρία.
Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που είναι εκτός του ελέγχου σου, όπως το να έχεις ανταγωνιστικούς και τοξικούς συναδέλφους, έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή σου ή να χρειάζεται να ταξιδεύεις συνεχώς λόγω της δουλειάς.
Ίσως το γνώριζες όταν αποδέχτηκες την προσφορά εργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή πρέπει να είναι η μόνιμη κατάστασή σου. Για αυτό φρόντιζε τον εαυτό σου στο υπόλοιπο της ημέρας.
Κάνε κάτι που σε χαλαρώνει, απευθύνσου σε κάποιον σύμβουλο, κατάγραψε τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο, ή έστω πες τα στους φίλους σου (και όχι στους συναδέλφους). Απλά όσο γίνεται μην φέρεις τα παράπονά σου στο γραφείο.
Εστίασε στα στοιχεία της δουλειάς που σου αρέσουν (ακόμα κι αν το βασικό από αυτά είναι ο μισθός) καθώς προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα ή ψάχνεις για νέα δουλειά.
Οι έρευνες λένε ότι η θετική στάση ζωής είναι αναγκαία για την ψυχική και σωματική σου υγεία. Και πιθανότητα και για την ικανότητά να μην σπάνε τα νεύρα σου από τους συναδέλφους…
Κάνε λοιπόν μια λίστα με όλα όσα σου αρέσουν στην εργασία σου, είτε είναι τα χρήματα, η εμπειρία, οι συνάδελφοι, τα καθήκοντα. Εστίασε σε αυτά που σε ευχαριστούν και τότε αυτά είναι που θα βλέπεις και πιο έντονα. Βρες την επιτυχία σε κάθε αποτυχία και το μάθημα σε κάθε εμπόδιο. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις να προχωράς.
Κι αν πια έχεις προσπαθήσει να αλλάξεις την οπτική σου, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο την κατάσταση, αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα, τότε αντί να γκρινιάζεις για τη δουλειά, το πιο σημαντικό ίσως για να κάνεις είναι να αναζητήσεις νέα εργασία. Και σε αυτό μπορούμε να σε βοηθήσουμε.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις