Πες μου αν σου έχει συμβεί κι εσένα: έχεις μια συνέντευξη για εργασία για μια θέση την οποία θέλεις πολύ.
Οπότε έχεις ετοιμάσει το βιογραφικό σου, έχεις μάθει λεπτομέρειες για την εταιρία, σκέφτεσαι ήδη πως θα είναι να δουλεύεις εκεί, ώσπου μαθαίνεις ότι τελικά προτίμησαν κάποιον άλλο.
Αυτό είναι σίγουρα πολύ δυσάρεστο, ειδικά αν οι γνώσεις σου και η προϋπηρεσία σου ταίριαζαν πολύ καλά με τα ζητούμενα της θέσης.
Ωστόσο το τελευταίο πρέπει να βρεις και τρόπο να το δείξεις.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τρόπος να αυξήσεις κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας σου σε κάθε συνέντευξη για εργασία. Και γίνεται με το να δώσεις μια πιο προσωπική νότα αναδεικνύοντας παράλληλα τον εαυτό σου.
Αν λοιπόν μπορείς να αφηγηθείς ταιριαστά περιστατικά και ιστορίες από τις εμπειρίες σου σε άλλες θέσεις εργασίας (ή από τις σπουδές σου) ενισχύεις πολύ την υποψηφιότητά σου καθώς έτσι κάνεις τον εαυτό σου πιο αξιομνημόνευτο στους συνεντευξιάζοντες.
Η αφήγηση περιστατικών και ιστοριών είναι ένα εργαλείο για την δημιουργία πιο προσωπικών σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους, καθώς τους δείχνει με πλάγιο τρόπο στοιχεία της προσωπικότητάς σου και σε κάνει πιο «ανθρώπινο».
Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη διάρκεια του job interview πρέπει να βάλεις και μια πιο προσωπική πινελιά. Στο κάτω –κάτω, θες να αναδείξεις την αξία σου ως επαγγελματίας και αυτό είναι πιο εύκολο να το πετύχεις αν μοιραστείς τις στιγμές που τα κατάφερες σε παλιότερες προκλήσεις.
Γιατί αν στη συνέντευξη για εργασία, απλά δίνεις τις τυπικές απαντήσεις που ο συνεντευξιάζων έχει ακούσει αμέτρητες φορές, δεν θα τις λάβει σοβαρά υπόψη καθώς δεν θα του κάνουν καμία εντύπωση.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορείς να ενσωματώσεις στις απαντήσεις σου και πραγματικά περιστατικά και ιστορίες από την προϋπηρεσία σου.
Φυσικά, όπως έχουμε ξαναπεί, οι προσωπικές ιστορίες βοηθούν σε κάθε κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας. Πιο κάτω λοιπόν θα βρεις 5 βήματα για να δημιουργήσεις και να αφηγηθείς προσωπικές ιστορίες που θα βοηθήσουν πολύ σε κάθε συνέντευξη για εργασία.
Καθώς προετοιμάζεις τις απαντήσεις σου για τις συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης, σκέψου περιστατικά που βοηθούν στο να αναδείξεις τις ικανότητές σου σε πραγματικό περιβάλλον, ώστε να φαίνονται πιο ζωντανές. Να θυμάσαι ότι είναι καλό να κρατάς αυτά τα περιστατικά όσο πιο σχετικά γίνεται με την ερώτηση, ώστε να μην δείχνουν «ξεκάρφωτα» και προετοιμασμένα.
Για παράδειγμα, μπορεί να σε ρωτήσουν αν σου αρέσει να μαθαίνεις μόνος σου νέα πράγματα. Αν θεωρείς ότι ισχύει αυτό, πες το και δώσε και ένα παράδειγμα κάποιας στιγμής που ασχολήθηκες ο ίδιος να μάθεις κάτι καινούριο (με κάποιο online σεμινάριο, βιβλίο κλπ), είτε προς όφελος της εταιρίας, είτε για τη δική σου προσωπική ανάπτυξη.
Πριν από την συνέντευξη για εργασία, τσέκαρε τα απαιτούμενα της θέσης και σιγουρέψου ότι οι απαντήσεις που σχεδιάζεις να δώσεις, τα αντανακλούν. Για παράδειγμα, αν η θέση που διεκδικείς απαιτεί να μπορείς να αναπτύσσεις σχέσεις με τους πελάτες, σκέψου για σχετικά περιστατικά στην υπάρχουσα δουλειά σου που αναδεικνύουν τις ικανότητες δημιουργίας καλών σχέσεων.
Έχε υπόψη, ότι η ιστορία που θα διηγηθείς πρέπει να ταιριάζει στην περιγραφή της θέσης που διεκδικείς και να αναδεικνύει τις ικανότητες και εμπειρία που έχεις.
Δομώντας σωστά τις απαντήσεις σου, βεβαιώνεσαι ότι παραμένουν ουσιώδεις και ότι δεν χάνεται το νόημα. Χρειάζεται να περιγράψεις καλά την κατάσταση, το ζητούμενο, τη λύση που έδωσες και το αποτέλεσμα που είχες.
Να κι ένα παράδειγμα μιας συνηθισμένης ερώτησης σε συνέντευξη για εργασία:
«Μπορείς να μας πεις κάποια φορά που έλυσες ένα πρόβλημα στην τρέχουσα εργασία σου;»
Θα μπορούσες να δομήσεις την απάντησή σου ως εξής:
(Κατάσταση) «Ναι, όταν δούλευα στη Χ εταιρία, ήμουν υπεύθυνος για την ψηφιακή προώθηση των υπηρεσιών της.
(Ζητούμενο) Έναν συγκεκριμένο μήνα, οι online πωλήσεις μας για μια συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν 25% κάτω από το συνηθισμένο.
(Λύση) Γι’ αυτό, δημιούργησα κάποιες νέες διαφημίσεις με banners για την κεντρική σελίδα του site μας αλλά και στα newsletter που στέλνουμε σε επιλεγμένο κοινό. Επίσης έκανα κάποια στοχευμένα post στα social media της εταιρίας σχετικά με αυτή την υπηρεσία, που καλούσαν τους followers να κάνουν share.
(Αποτέλεσμα) Έτσι, μέσα σε δέκα ημέρες περίπου, οι πωλήσεις όχι μόνο αποκαταστάθηκαν αλλά αυξήθηκαν και περίπου 20% επιπλέον.»
Θες να μάθεις όλα τα μυστικά της επικοινωνίας; Δες εδώ
Ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου παίζει μεγάλο ρόλο σε κάθε ιστορία που διηγείσαι, καθώς σε κάθε αφήγησή σου ουσιαστικά υπάρχει μια αλληλεπίδραση των δυο σας.
Οπότε άκου προσεκτικά όταν ο συνεντευξιάζων σου λέει για την κατεύθυνση που ακολουθεί η εταιρία, τον δικό του εργασιακό ρόλο αλλά και τον τύπο ανθρώπου που ψάχνει.
Και προσάρμοσε τις απαντήσεις σου ανάλογα.
Για παράδειγμα, αν σου πει ότι η εταιρία πια τείνει προς πιο αυτοματοποιημένες υπηρεσίες, μπορείς να ανακαλέσεις ένα σχετικό περιστατικό που βοήθησες στην ψηφιοποίηση εργασιών. Ανάφερέ το στον άνθρωπο που σου παίρνει τη συνέντευξη εξηγώντας πως μπορείς με τη συνεισφορά σου να βοηθήσεις την εταιρία.
Χρησιμοποίησε χιούμορ, όπου ταιριάζει, για να αναδείξεις την προσωπικότητα σου. Επικοινώνησε την ιστορία σου με εκφραστικότητα και ζωηρές λέξεις, κουνώντας ταυτόχρονα τα χέρια σου για να δώσεις έμφαση στα σωστά σημεία, χωρίς ωστόσο υπερβολές.
Επίσης χρειάζεται να έχεις πρώτα προπονηθεί. Από τη μια δεν θέλεις η ιστορία που αφηγείσαι να δείξει προετοιμασμένη, ωστόσο το να την προβάρεις πρώτα μερικές φορές θα σε βοηθήσει να την βελτιώσεις.
Αυτές οι «πρόβες» έχουν και ως νόημα να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και φυσικότητα γύρω από το περιστατικό.
Μην παριστάνεις κάτι που δεν είσαι. Τα περιστατικά που θα πεις χρειάζεται να είναι αυθεντικά και να αναδεικνύουν σωστά την προσωπικότητά σου, οπότε μην αντιγράψεις το στυλ κάποιου άλλου, ούτε να το παρακάνεις στο χιούμορ.
Θυμήσου ότι ο στόχος σου είναι να βρεις μια δουλειά που σου ταιριάζει. Δείχνοντας τον πραγματικό σου χαρακτήρα με έναν ειλικρινή και αξιομνημόνευτο τρόπο, οι συνεντευξιάζοντες θα αποκτήσουν μια καλή εικόνα του πως ταιριάζεις στην εταιρική κουλτούρα και στην ομάδα τους.
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πραγματικά περιστατικά για να έχεις την σωστή ισορροπία ανάμεσα στον επαγγελματισμό και την προσωπική προβολή. Οπότε, τι περιμένεις; Είναι ώρα να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για τη συνέντευξη.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Κάνε Ανάλυση Ανταγωνισμού (SWOT) για να Εξελίξεις την Επιχείρησή σου
8 Βήματα για να Ξεκινήσεις Δική σου Επιχείρηση
Φόβος για το Άγνωστο: 6 Τρόποι να τον Ξεπεράσεις