Τα πιο Σημαντικά Πράγματα στη Ζωή σου: 5 Τρόποι να Νιώθεις Ευγνώμων - Purpose Συμβουλευτική

Τα πιο Σημαντικά Πράγματα στη Ζωή σου: 5 Τρόποι να Νιώθεις Ευγνώμων

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα πολλά πράγματα. Αλλά αυτά που θεωρούμε δεδομένα είναι συχνά τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή και αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Η υγεία είναι από τα πράγματα που θεωρούμε όλοι οι άνθρωποι δεδομένη ειδικά σε πιο νεαρές ηλικίες, που πιστεύουμε ότι όλα λειτουργούν σωστά και δεν περνάει από το μυαλό μας ότι ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ένα άλλο πράγμα που θεωρούμε δεδομένο είναι το περιβάλλον μας και οι συνθήκες με τις όποιες έχουμε μεγαλώσει, όπως για παράδειγμα το καθαρό νερό, το φαγητό, τα δέντρα και τη φύση γενικότερα. Ένας κόσμος χωρίς αυτά φαντάζει αδιανόητος και δεν φροντίζουμε για το περιβάλλον μας, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για κλιματική αλλαγή.

Επίσης, η ελευθερία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα για το όποιο πολέμησαν οι προηγούμενες γενιές μας και σε ορισμένες χώρες παλεύουν μέχρι και σήμερα για τη διεκδίκηση του. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι όταν χάσουμε αυτά τα πολύτιμα και σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, μόνο τότε αναγνωρίζουμε την πραγματική τους αξία.

Γιατί θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα; Συχνά, τα πράγματα για τα οποία είμαστε βέβαιοι και τα θεωρούμε δεδομένα είναι αυτά που φαίνονται σίγουρα και αξιόπιστα στη ζωή μας.

Υποθέτουμε ότι θα είναι πάντα εκεί και δεν περιμένουμε ποτέ να τα χάσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και δεν μένει αμετάβλητο με το πέρασμα του χρόνου. Οι σχέσεις μας, οι συνθήκες και οι καταστάσεις που βρισκόμαστε, όλα γύρω μας δεν είναι μόνιμες και αλλάζουν.

Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε αυτό σε πνευματικό επίπεδο, αλλά τείνουμε να πέφτουμε θύματα της πλάνης της μονιμότητας ξανά και ξανά.

Το να θεωρούμε τα πράγματα ως δεδομένα, έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας σαν κάτι αρνητικό και αντίθετο της ευγνωμοσύνη αλλά δεν θα πρέπει να είναι έτσι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να νιώσουμε περισσότερη ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε.

Περνώντας χρόνο στο σπίτι σου, σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις μια ανασκόπηση και να συνειδητοποιήσεις ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σου.

Με αυτόν τον τρόπο επικεντρώνεσαι στα πράγματα που έχουν πραγματική σημασία.

Πώς μπορούμε να είμαστε πιο ευγνώμονες;

Η ζωή αποτελείται από στιγμές. Όλοι έχουμε εκείνες τις μικρές στιγμές ή πράγματα που συχνά περνούν απαρατήρητα ή δεν εκτιμούνται επειδή πιστεύουμε ότι είναι είτε ασήμαντα είτε τα θεωρούμε δεδομένα επειδή ζούμε σε μια κουλτούρα που έχουμε μάθει να γιορτάζουμε μεγάλα επιτεύγματα.

Αλλά τι θα γινόταν αν κάναμε καθημερινή μας συνήθεια να γιορτάζουμε τα μικρά πράγματα που συμβαίνουν; Η αλήθεια είναι ότι συχνά τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία είναι τα μικρά και θα πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε να γίνει κάτι σπουδαίο και μεγάλο προκειμένου να νιώσουμε χαρά και ευγνωμοσύνη. Τα πιο Σημαντικά Πράγματα στη Ζωή σου: 5 Τρόποι να Νιώθεις Ευγνώμων

Παρακάτω παραθέτουμε 5 τρόπους με τους οποίους θα σταματήσεις να θεωρείς τα σημαντικά πράγματα στη ζωή δεδομένα και να αισθανθείς ευγνωμοσύνη για αυτό που έχεις.

1. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο

Όλοι γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, αλλά αν το υπενθυμίζουμε στον εαυτό αυτό κάθε μέρα το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να στεναχωριόμαστε χωρίς λόγο. Ίσως θα πρέπει να το κάνουμε τη σωστή στιγμή.

Για παράδειγμα, αν κάποιος φίλος βιώσει τον θάνατο ενός δικού του αγαπημένου προσώπου, είναι σημαντικό να σκεφτείς ότι και εσύ πολύ εύκολα μπορεί να χάσεις κάποιον δικό σου. Δεν θα πρέπει να νιώθεις τυχερός που τους έχεις ακόμα, αλλά ευγνωμοσύνη.

2. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή, είναι να ζεις το παρόν

Προκειμένου να σταματήσεις να θεωρείς τη ζωή τόσο δεδομένη, θα πρέπει να σταματήσεις να αναλώνεσαι στο παρελθόν ή στο μέλλον και να αφιερώσεις χρόνο εκτιμώντας το παρόν.

Την ίδια στιγμή όμως, μπορείς θα θέτεις στόχους για το μέλλον και να κάνεις ενέργειες, έτσι ώστε να καταφέρεις να τους πετύχεις. Αν είσαι υγιής, ζήτα συμβουλές για το πώς μπορείς να διατηρήσεις τους στόχους σου και φρόντισε τον εαυτό σου σωματικά και ψυχολογικά.

3. Παρατήρησε το περιβάλλον σου

Προς το παρόν μπορεί να νομίζεις ότι είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να βγεις έξω και να εκτιμήσεις τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη την ομορφιά της φύσης και του περιβάλλοντός σου.

Παρόλα αυτά, και το σπίτι σου μετράει ως μέρος του περιβάλλοντος σου και ίσως θα ήταν καλό να αξιοποιήσεις το χρόνο σκεπτόμενος τι σου αρέσει σε αυτό, αλλά και πως θα μπορούσες να το βελτιώσεις.

Θέλεις να βάλεις τη ζωή σου σε σειρά; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να το πετύχεις!

4. Άσε τον εαυτό σου να «αισθανθεί» τα σημαντικά πράγματα στη ζωή σου

Το να λες στον εαυτό σου ότι πρέπει να απολαμβάνει κάθε στιγμή δεν είναι ρεαλιστικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τα πάντα στη ζωή ευχάριστα.

Άφησε τον εαυτό σου να αισθανθεί και να αναγνωρίσει τις σκέψεις σου όπως είναι.

Ενδεχομένως μια μικρή συνεδρία διαλογισμού κάθε μέρα να σε βοηθούσε να συμβιβαστείς με τις σκέψεις σου, αλλά αν θεωρείς ότι σε κυριεύει η αρνητικότητα, τότε θα πρέπει να αναλάβεις δράση.

5. Πρόσφερε τη βοήθεια σου

Το να προσφέρεις τη βοήθεια σου σε άλλους που το έχουν ανάγκη, έχει αποδειχθεί ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις τη ψυχική σου υγεία. Αυτό ισχύει όχι μόνο επειδή έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που βιώνουν πιο δύσκολες καταστάσεις από ότι εσύ, αλλά είναι και πιο άμεσος τρόπος να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τα σημαντικά πράγματα στη ζωή σου.

Επίσης, συμβάλλεις σε μια καλύτερη κοινωνία και αυτό είναι προς όφελος όλων. Σε αυτές τις δύσκολους καιρούς που ζούμε, αυτή η βοήθεια είναι ακόμη πιο αναγκαία.

Μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας απλά πράγματα, όπως το να βοηθήσεις ανήμπορους ηλικιωμένους ανθρώπους με τα ψώνια τους ή να στηρίζεις για τις προσωπικές σου αγορές μικρές τοπικές επιχειρήσεις στη περιοχή σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!