Τι είναι ο Φόβος Επιτυχίας; Υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ; - Purpose Συμβουλευτική

Τι είναι ο Φόβος Επιτυχίας; Υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που φτάνουμε σε αυτό που λέμε, «Μεγάλα σταυροδρόμια».

Είναι στιγμές για τις οποίες έχουμε δουλέψει πολύ. Στιγμές για τις οποίες έχουμε ξενυχτίσει, έχουμε κουραστεί, έχουμε παλέψει και έχουμε στερηθεί πράγματα. Άσχετα με την ηλικία, το διάβασμα, τον χρόνο και το χρήμα που έχουμε επενδύσει, φτάνει εκείνη η στιγμή που βλέπουμε το στόχο μας να πλησιάζει. Εκείνη η στιγμή που μπορεί να περιμέναμε χρόνια ολόκληρα. Εκεί ξέρεις ότι έχει φτάσει η ώρα να κάνεις την μεγάλη βουτιά και να γευτείς τους καρπούς της επιτυχίας σου… και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα!

Κάπου εκεί αρχίζουν οι αμφιβολίες. Περίεργες σκέψεις εμφανίζονται. «Λες να μην τα καταφέρω;», «Είναι αυτό που πραγματικά θέλω;», «Κι αν κάτι πάει στραβά;».

Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Αρχίζεις να αμφιβάλεις, να κάνεις λάθη, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όσο κι αν προσπαθείς, όλα σε εκνευρίζουν και αρχίζεις να εκνευρίζεις και τους γύρω σου.

Κάπου εκεί λοιπόν, αρχίζεις να παίρνεις την κατιούσα.

Όλα αυτά είναι κλασσικά σημάδια του φόβου της επιτυχίας. Το κακό με αυτόν είναι ότι δεν συνειδητοποιείς ότι υπάρχει, μέχρι να χτυπήσει. Διαπιστώνεις την ύπαρξή του παρά μόνο την τελευταία στιγμή.

Καθώς μεγαλώνουμε σε μία κοινωνία καθοδηγούμενη από την μονομανία της επιτυχίας, συχνά αγνοούμε ότι υπάρχει. Μας έμαθαν ότι ο φόβος – οποιοσδήποτε φόβος – είναι εχθρός. Έτσι κάνουμε ότι μπορούμε για να τον κρύψουμε, να τον καταπνίξουμε και να τον αγνοήσουμε, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να τον ενστερνιστούμε.

Να τον αγκαλιάσουμε, να τον κατανοήσουμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Ο φόβος θα έπρεπε να είναι το καύσιμο σου και όχι το φρένο σου. Η κινητήριος δύναμη σου και όχι η τροχοπέδη σου.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να παραδεχτείς ότι φοβάσαι. Αναγνωρίζοντας τον φόβο σου, τον εκλογικεύεις και έπειτα μπορείς να σκεφτείς ήρεμα τις επιλογές που έχεις για να τον ξεπεράσεις.

Ο φόβος επιτυχίας μπορεί να εκδηλωθεί με πολλές μορφές. Οι τρεις πιο συνηθισμένες είναι αυτές που θα δούμε παρακάτω.

 

Φοβάσαι ότι θα χάσεις τον εαυτό σου

Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για την επιτυχία:

  • «Δεν φτάνεις ψηλά αν δεν πατήσεις επί πτωμάτων»
  • «Η κορυφή σε αλλάζει»
  • «Είναι μοναχικά εκεί ψηλά»

Οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα πρέπει να αλλάξουν χαρακτήρα για να πετύχουν στη ζωή τους. Εν μέρει είναι σωστό αυτό, καθώς χρειάζεται να αλλάξεις πράγματα μέσα σου για να προχωρήσεις στη ζωή σου. Τρόπο σκέψης, τρόπο λειτουργίας και ανάλυσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις κάποιος άλλος. Δεν αφήνεις τον εαυτό σου πίσω, απλά βελτιώνεσαι. Γίνεσαι μία καλύτερη εκδοχή σου.

Αυτό που μπορείς να κάνεις λοιπόν, είναι να σκέφτεσαι την αλλαγή ως κάτι θετικό που θα προσθέσει στοιχεία στον χαρακτήρα σου και θα σε κάνει καλύτερο, πιο εξελιγμένο και ευέλικτο. Απέφυγε να την σκέφτεσαι ως κάτι αρνητικό που θα σε αναγκάσει να αφήσεις στοιχεία του χαρακτήρα σου πίσω. Αν μη τι άλλο, άφησε πίσω σου τα αρνητικά σου. Οτιδήποτε σε φρέναρε τόσα χρόνια και σε εμπόδιζε να αναπτυχθείς.

Τι είναι ο Φόβος επιτυχίας; Υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ;

 

Φοβάσαι ότι δεν θα μπορείς να διαχειριστείς την επιτυχία

Η επιτυχία έχει έναν ιδιαίτερο βαθμό πολυπλοκότητας συγκριτικά με την αποτυχία. Αν δεν πετύχεις κάτι, απλά μένεις στη ζώνη άνεσης που έχεις δημιουργήσει και όλα παραμένουν τα ίδια. Αν πετύχεις όμως, μιλάμε για μία εντελώς νέα κατάσταση. Είναι κάτι νέο που δεν το έχεις ξαναβιώσει. Όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί από βιβλία ή γνώμες άλλων, η προσωπική εμπειρία, το βίωμα δηλαδή, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Θα κληθείς να λειτουργήσεις εντελώς διαφορετικά και σε μεγάλο βαθμό να αυτοσχεδιάσεις στην νέα κατάσταση. Μέχρι να διαπιστώσεις τί λειτουργεί και πώς, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Κάθε φορά που διστάζει λοιπόν σκέψου τι θα κερδίσεις:

  • Αυτή η νέα κατάσταση θα σου ενισχύσει την αυτοπεποίθηση. Βιώνοντας την επιτυχία ενισχύεται η πίστη σου στις ικανότητές σου και αυτό σε δυναμώνει.
  • Νέα κατάσταση σημαίνει και νέος κόσμος. Γνωριμίες, δικτύωση και οτιδήποτε άλλο συνεπάγεται αυτό.
  • Επιτυχία ισούται με φήμη. Αυτό σημαίνει αναγνωρισιμότητα που με τη σειρά του σημαίνει νέες ευκαιρίες και νέα ανοίγματα!

 

Φοβάσαι ότι θα ξεπουληθείς

Για κάθε επιτυχημένο άτομο υπάρχουν πάντα και αυτοί που τον κατηγορούν για ξεπούλημα. Είναι κλασσικό παράδειγμα ανθρώπων που αντί να επιδιώκουν την επιτυχία τους, ασχολούνται με το να κατακρίνουν άλλους.

Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους. Είναι εύκολο να διατηρήσεις την ακεραιότητα σου, αρκεί να θες φυσικά. Κάνε μία λίστα με όλες τις αξίες σου, που δεν θα ήθελες να δεις να ανατρέπονται ή να «ξεπουλήσεις» και φρόντισε να αποφύγεις να κάνεις οτιδήποτε θα αναιρούσε κάτι από την λίστα σου.

Σε μικρότερες ηλικίες βιώνουμε την επιτυχία χωρίς δισταγμό και αμφιβολία γιατί όπως οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας, είναι κάτι καινούριο και θέλουμε να το εξερευνήσουμε. Έτσι, όλοι έχουμε επιτυχίες που ενδεχομένως να μην έχουμε καταλάβει πόσο σημαντικές ήταν.

 

Μια πρακτική άσκηση που θα σε βοηθήσει πολύ

Παρακάτω θα δούμε μία απλή άσκηση για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον φόβο της επιτυχίας.

  • Ανακάλεσε ένα γεγονός της ζωής σου, από όταν ήσουν νεότερος που είχες βιώσει την επιτυχία. Δες, άκου και ξανάνιωσε ότι είχες νιώσει τότε. Κράτα αυτή τη σκέψη για ένα με δύο λεπτά.
  • Ανακάλεσε ένα γεγονός του πιο πρόσφατου παρελθόντος όπου βίωσες την επιτυχία. Δες, άκου και ξανάνιωσε ότι είχες νιώσει τότε. Κράτα αυτή τη σκέψη για ένα με δύο λεπτά.
  • Τώρα φέρε στο μυαλό σου μία δύσκολη κατάσταση που σε αποσυντονίζει ψυχολογικά. Καλό είναι να μην είναι τραυματική εμπειρία, ειδικά αν δεν έχεις βοήθεια από κάποιον ειδικό.
  • Ξαναφέρε στο μυαλό σου την πρότερη επιτυχία. Παρατηρείς τη διαφορά; Μετέφερε αυτό το θετικό συναίσθημα στην τωρινή δύσκολη κατάσταση και νιώσε την αλλαγή.

Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις έναν φόβο είναι να τον αγκαλιάσεις και να βαδίσεις μαζί του. Τι περιμένεις; Γίνε πιο δυνατός!

Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, επικοινώνησε μαζί μας εδώ.

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!