Τηλεφωνική Συνέντευξη: τα μικρά μυστικά της και οι ιδιαιτερότητες - Purpose Συμβουλευτική

Τηλεφωνική Συνέντευξη: τα μικρά μυστικά της και οι ιδιαιτερότητες

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Οποιουδήποτε είδους εργασία και αν ψάχνεις, εάν η εταιρία βρίσκεται σε άλλη πόλη ή χώρα, είναι πολύ πιθανό η πρώτη επαφή να είναι με τηλεφωνική συνέντευξη.

Και όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κανονικό job interview, η τηλεφωνική συνέντευξη χρησιμοποιείται και αυτή από τις εταιρίες για να προσπαθήσουν να ξεχωρίσουν τους υποψηφίους και να διακρίνουν ποιοι περνούν στην επόμενη φάση και ποιοι όχι.

Η τηλεφωνική συνέντευξη έχει όμως ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με το απλό job interview, που καλό είναι να έχεις υπόψη:

 

Πάρε την σοβαρά

Ίσως επειδή μπορείς να συμμετάσχεις σε μία τηλεφωνική συνέντευξη από οπουδήποτε και δεν χρειάζεται να ντυθείς επίσημα και να ετοιμάσεις το άβολο κοστούμι σου, είναι πιθανό να μπεις στον πειρασμό να μην λάβεις την συνέντευξη σοβαρά. Όμως θυμήσου: και η τηλεφωνική συνέντευξη είναι κανονική συνέντευξη και για αυτό δεν μπορείς να αφήσεις τα πράγματα στην τύχη, ειδικά αν σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη δουλειά.

 

Βρες το σωστό μέρος και ώρα

Ειδικά για μια τηλεφωνική συνέντευξη είναι απολύτως κρίσιμο να βρεις μία βολική ώρα και μέρος για να λάβει χώρα. Μην διστάσεις να ζητήσεις να γίνει άλλη στιγμή αν κάνεις κάτι σημαντικό και ο υπεύθυνος προσλήψεων σε καλέσει απροειδοποίητα και θελήσει να γίνει εκείνη τη στιγμή. Η τηλεφωνική συνέντευξη είναι το πρώτο βήμα για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση, οπότε μην ρισκάρεις να το χαλάσεις προσπαθώντας να ανταπεξέλθεις σε αυτήν την ώρα που είσαι με τα παιδιά σου στο πάρκο ή τρέχεις στο σούπερ μάρκετ.

Βεβαιώσου ότι μπορείς να προγραμματίσεις κάποιον άνετο χρόνο σε ήσυχη τοποθεσία όπου θα μπορείς να ολοκληρώσεις απερίσπαστος τη συνέντευξη και να σκέφτεσαι με ηρεμία τις απαντήσεις σου. Η αυτοπεποίθηση και ο τρόπος μετράνε

.

Προετοιμάσου

Όπως και με τις κλασικές συνεντεύξεις, καλό είναι να έχεις κάνει την έρευνά σου για την εταιρία. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι κάνουν, ποιες είναι οι αξίες τους, ο τρόπος δουλειάς τους και πως μπορείς να ταιριάξεις εκεί. Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί εδώ. Επίσης καλό είναι να έχεις ένα αντίγραφο του Βιογραφικού σου κοντά σου, για να μπορείς να το συμβουλεύεσαι εκείνη την ώρα και να μην προσπαθείς να θυμηθείς ημερομηνίες και γεγονότα. Όσο καλή μνήμη και να έχεις, η στιγμή της συνέντευξης είναι πρόκληση για όλους και δεν είναι απίθανο να ξεχάσεις βασικά πράγματα ή να μπερδευτείς.

Τηλεφωνική Συνέντευξη: τα μικρά μυστικά της και οι ιδιαιτερότητες

 

Υπολόγισε τον περιορισμένο χρόνο

Σε αντίθεση με τις συνεντεύξεις δια ζώσης, όταν πρόκειται για τηλεφωνικές συνεντεύξεις, που έχουν μικρότερη διάρκεια, έχεις λιγότερο χρόνο στη διάθεσή σου για να εντυπωσιάσεις τον συνομιλητή σου. Για αυτό προσπάθησε να κάνεις τις απαντήσεις σου όσο πιο συγκεκριμένες και συγκροτημένες γίνεται. Από την άλλη, απόφυγε να δείχνεις βιαστικός και αγχωμένος, κάτι που θα κάνει κακή εντύπωση στο συνομιλητή σου. Δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου.

 

Ρώτα αν καλύφθηκαν από την απάντησή σου

Μια ακόμη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις είναι ότι δεν έχεις οπτική επαφή με αυτόν που μιλάς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να καταλάβεις από την γλώσσα σώματός του και τα νεύματά του, σε τι φάση είναι. Οπότε μετά από την απάντησή σου, μην διστάσεις να ρωτήσεις: «Είναι οκ αυτό ή θα θέλατε περισσότερες λεπτομέρειες;», προκειμένου να γνωρίζεις αν χρειάζεται κι άλλη εμβάθυνση. Επίσης, αν δεν είσαι σίγουρος τι εννοεί ο συνεντευξιάζων με κάποια ερώτηση, ζήτα διευκρινήσεις. Θα είναι πολύ χειρότερο να ξοδέψεις πέντε λεπτά απαντώντας κάτι άλλο που δεν ζητήθηκε καν.

 

Απελευθερώσου από καλώδια

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι αν μπορείς κατά την ώρα του job interview να χρησιμοποιήσεις κάποια ασύρματη συσκευή ή κινητό με hands free, κάνε το. Από το να κάθεσαι απλά δίπλα στην τηλεφωνική συσκευή, είναι προτιμότερο να είσαι όρθιος και να περπατάς ώστε να παίρνεις πιο βαθιές αναπνοές, να χαλαρώνεις και να κουνάς τα χέρια σου προκειμένου να εκφράζεσαι πιο παραστατικά. Πίστεψε με θα κάνει διαφορά.

Όπως κάθε job interview, και η τηλεφωνική συνέντευξη, με εξαίρεση 3-4 διαφορετικές παραμέτρους που περιγράψαμε πιο πάνω, έχει κυρίως να κάνει με το να έχεις αυτοπεποίθηση, ενθουσιασμό και γνώση, με το να παρουσιάζεις δηλαδή τον εαυτό σου σωστά.

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!