Ωραίο το ξενύχτι, αλλά έχει και πολλά αρνητικά.
Από μικρός θυμάμαι να ζηλεύω τους συμμαθητές μου που τους επέτρεπαν να κοιμούνται αργότερα από ότι σ’ εμένα. Τις Δευτέρες στο σχολείο, είχαμε την συνήθεια να συζητάμε για την ταινία της Κυριακής κι εγώ ήμουν αυτός που πάντα έλεγε, δεν την είδα όλη γιατί με έστειλαν για ύπνο νωρίς.
Σίγουρα ένιωθα ότι ήταν ένα πλήγμα για το γόητρό μου στο σχολείο, αλλά τότε δεν συνειδητοποιούσα πόσο καλό ήταν για εμένα αυτό.
Όσο μεγάλωνα, τόσο προσπαθούσα να μείνω περισσότερο ξύπνιος τα βράδια γιατί έτσι έκαναν οι μεγάλοι. Έτσι, μείωνα τον χρόνο που ξεκουραζόμουν το βράδυ και μετά απορούσα γιατί νυστάζω κατά την διάρκεια της ημέρας.
Τα χρόνια πέρασαν, άρχισαν τα φοιτητικά χρόνια και τότε το ξενύχτι πήγε σε άλλο επίπεδο. Δεν κοιμόμουν αν δεν έβλεπα τον ήλιο πρώτα. Τα πράγματα άλλαξαν λίγο όταν πήγα στον στρατό. Εκεί βλέπεις, δεν ξενυχτάς από επιλογή αλλά επειδή είσαι υποχρεωμένος.
Κούραση, σπαστός ύπνος, όχι αρκετός. Για ενάμιση χρόνο ένοιωθα ότι δεν έχω ξεκουραστεί καθόλου. Έπαιρνα άδειες και γυρνούσα σπίτι για να κοιμηθώ λίγο. Όταν απολύθηκα, κοιμόμουν δωδεκάωρα επί έξι μήνες για να συνέλθω.
Έπειτα άρχισε η δουλειά, οι βάρδιες και το ξενύχτι για τα projects. Άρχισε να γίνεται αισθητό το αίσθημα της κόπωσης και το ξενύχτι δεν ήταν πλέον κάτι που το επεδίωκα. Είχε χάσει την αίγλη του.
Με τον καιρό, διαπίστωσα ότι το ξενύχτι και η αϋπνία συνδράμουν αισθητά σε μία πληθώρα προβλημάτων του οργανισμού.
Όταν ξενυχτάς μέχρι το πρωί, είναι αναμενόμενο να πεινάσεις. Εφόσον δεν δίνεις στον οργανισμό σου την ευκαιρία να «κλείσει» για να σε θεραπεύσει, τότε αναγκαστικά σου ζητάει τροφή.
Το πρόβλημα είναι ότι μετά από κάποια ώρα, το σύστημα σου θεωρεί ότι όποια τροφή κι αν καταναλώσεις, πρέπει να την αποθηκεύσει και φυσικά αυτό γίνεται με την μορφή του λίπους. Άσε που στις τρεις με τέσσερις το πρωί, δεν θα φας και κάτι υγιεινό αλλά γρήγορο, έτοιμο, κακής ποιότητας φαγητό.
Ο βραδινός ύπνος δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλον. Όσο και να κοιμάσαι το μεσημέρι, δεν είναι το ίδιο. Το ανθρώπινο σύστημα έχει μάθει εδώ και χιλιάδες χρόνια σε αυτόν τον ρυθμό και φυσικά έχει προσαρμόσει τις λειτουργίες του σε αυτό.
Υπάρχει μία νέα προσέγγιση που λέγεται power napping, και ουσιαστικά λέει ότι μπορείς να σπάσεις τον 8ωρο ύπνο σου σε ισόποσα μέρη και να κοιμάσαι κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας τμηματικά αλλά αυτό δεν αφήνει στον οργανισμό σου περιθώριο για αναπλήρωση ενέργειας.
Υπάρχει κάτι που σε απασχολεί και δεν σου επιτρέπει να χαλαρώνεις; Έλα να μιλήσουμε
Ο λόγος για τον οποίο κοιμάσαι είναι απλός. Ο οργανισμός σου χρειάζεται να «κλείσει» για κάποιες ώρες. Σταματάει την εντατική κατανάλωση ενέργειας και μπαίνει σε μία άλλη διαδικασία όπου καταναλώνει αποθηκευμένη ενέργεια για να θεραπεύσει το σώμα σου και να το επουλώσει.
Δεν είναι τυχαίο ότι όταν είμαστε άρρωστοι κοιμόμαστε πολλές ώρες.
Όπως είναι αναμενόμενο, ένας κακός ύπνος θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην απόδοση σου την επόμενη ημέρα.
Εφόσον δεν δίνεις στο σύστημα σου την ευκαιρία να ανακάμψει, αυτό προσπαθεί να το κάνει μέσα στην επόμενη ημέρα, οπότε είναι φυσικό να υπολειτουργείς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νυστάζεις όλη μέρα, να μην μπορείς να συγκεντρωθείς σε ότι κάνεις και να μην σκέφτεσαι καθαρά. Αντίστοιχα, η προσοχή σου είναι μειωμένη, όπως και τα αντανακλαστικά σου.
Θα είσαι εκείνος ο γραφικός τύπος που κοιμάται στα εταιρικά meetings ή τις εκπαιδεύσεις και φυσικά θα έχεις μειωμένους χρόνους στην εργασία σου. Πέρα από τα θέματα απόδοσης στην εργασία σου όμως, υπάρχει κι ο κίνδυνος να χτυπήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον άλλο. Με μειωμένη προσοχή και αντανακλαστικά, η οδήγηση γίνεται απαγορευτική, όπως και κάθε εργασία που προβλέπει χρήση βαρέων ή μεγάλων μηχανημάτων.
Η συστηματική έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως υπερένταση, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, καρδιοπάθεια, εμφράγματα, αρρυθμία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία και άλλα πολλά. Επίσης, η κόπωση και η έλλειψη ξεκούρασης μπορεί να οδηγήσει και σε μειωμένη ερωτική επιθυμία και σε άντρες και σε γυναίκες.
Κάνε λοιπόν τη χάρη στον εαυτό σου και κοιμήσου καλύτερα.
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
6 Λόγοι να Τολμάς τα Όνειρα σου
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)
Εγκράτεια: Οι λόγοι που αξίζει να αποζητάς την αφοσίωση σε ένα πρόσωπο
Επιστροφή στη δουλειά μετά από Εγκυμοσύνη: Οι πρώτες μέρες