3 Tύποι Τοξικών Συναδέλφων και πως να τους αποφύγεις - Purpose Συμβουλευτική

3 Tύποι Τοξικών Συναδέλφων και πως να τους αποφύγεις

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Οι 3 τύποι τοξικών συναδέλφων

Σε ένα χώρο εργασίας συνυπάρχουν διάφοροι τύποι προσωπικότητας και όπως είναι λογικό, δεν θα θες να είσαι κολλητός με όλους.

Οι ενοχλητικοί συνάδελφοι υπάρχουν παντού και δημιουργούν ένα αγχωτικό περιβάλλον εργασίας. Και το κόστος αυτού του πρόσθετου στρες είναι μεγάλο. Μικρότερη παραγωγικότητα, λιγότερη αφοσίωση στην εργασία, περισσότερες απουσίες.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι συνάδελφοι που είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικοί. Είναι τοξικοί. Γκρεμίζουν τη διάθεση σου για δουλειά και παραγωγικότητα. Απορροφούν την δημιουργικότητα σου και σε κάνουν να νιώθεις αποτυχημένος και άχρηστος.

Η τάση τους για αρνητισμό και απαισιοδοξία, εξαπλώνεται σαν αρρώστια και επηρεάζει εσένα αλλά και άλλους στο γραφείο.

Για χάρη λοιπόν της ψυχικής σου υγείας αλλά και της παραγωγικότητας σου, απόφυγε τους παρακάτω τύπους τοξικών συναδέλφων πάση θυσία. Έχε στο νου σου όμως πως αυτοί οι τύποι τοξικών συναδέλφων κρύβονται καλά και δύσκολα γίνονται αντιληπτοί αν δεν έχεις το νου σου.3 τύποι Τοξικών Συναδέλφων και πως να τους αποφύγεις

Ο αντιδραστικός / γκρινιάρης συνάδελφος

Πώς να τον αντιληφθείς

Δώσε βάση στην ατμόσφαιρα που υπάρχει στην εργασία σου και έχε το νου σου για κάποιον που μόνιμα λέει «όχι» ή έρχεται σε αντίθεση με φυσιολογικά αισιόδοξους ανθρώπους. Τα συναισθήματα και η διάθεση είναι μεταδοτικά και ο μόνιμα αντιδραστικός / γκρινιάρης συνάδελφος μπορεί να μολύνει γρήγορα ένα γραφείο με την τοξική διάθεση του.

Πως να τον χειριστείς

Υπάρχουν δύο τρόποι να εμποδίσεις μια αρρώστια να εξαπλωθεί και να μολύνει όλο και περισσότερο κόσμο: Να την εξουδετερώσεις ή να την περιορίσεις σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού.

Το ίδιο ισχύει και για τον αντιδραστικό/γκρινιάρη συνάδελφο.

Όταν αρχίζει να γκρινιάζει ή να λέει «όχι», μην παραδοθείς στην αρνητικότητα του και μπεις σε διαμάχη μαζί του. Αντίθετα, κράτα τον διάλογο φιλικό και ανάλαφρο. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεις την αρνητικότητα του και δεν την αφήνεις να σε παρασύρει.

Επίσης το να νιώσεις αρχικά πως υποχρεούσαι να τον ακούσεις αυτόν και τα προβλήματα του είναι λογικό και ανθρώπινο. Το να συσχετιστείς υπερβολικά μαζί του όμως θα σε ρίξει συναισθηματικά και ίσως επηρεάσει και τη φήμη σου στο γραφείο.

Στην τελική, παίζει ρόλο και το πόσο στενά συνεργάζεσαι μαζί του σε καθημερινή βάση. Αν δεν υπάρχει η ανάγκη να αλληλεπιδράς μαζί του τακτικά, τότε απόφυγε τον όσο περισσότερο γίνεται.

Και να θυμάσαι πως όσο εύκολα εξαπλώνονται η αρνητικότητα και η απαισιοδοξία, το ίδιο εύκολα εξαπλώνονται η αισιοδοξία και η ελπίδα. Για αυτό το λόγο πάντα να ισορροπείς την τοξική αρνητικότητα με μια υγιή δόση θετικότητας.

Θες να μάθεις να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τις δυναμικές στο γραφείο; Δες εδώ

Ο κουτσομπόλης συνάδελφος

Πως να τον αντιληφθείς

Αν και ο κουτσομπόλης συνάδελφος κρύβεται καλά, υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια που τον αποκαλύπτουν. Σημάδια όπως το να ψιθυρίζει στο κουζινάκι του γραφείου, το να κοιτάζει τριγύρω πριν αρχίσει να μιλάει και φυσικά, το να ξεκινάει τη συζήτηση με το «Έχω κάτι να σου πω.».

Και όταν τον δεις να έρχεται προς το μέρος σου και ακούσεις αυτές τις λέξεις, φύγε μακριά. Γιατί αν και κάποιες φορές οι κουτσομπόληδες είναι άπλα ενοχλητικοί, κάποιες άλλες είναι σκέτη καταστροφή.

Πως να τον χειριστείς

Αν ο κουτσομπόλης συνάδελφος σε προσεγγίσει και προσπαθήσει να σε παρασύρει στο παιχνίδι του, σχολιάζοντας τρίτους συνάδελφους, ευγενικά πες του ότι δεν ενδιαφέρεσαι για κουτσομπολιό.

Μην προσπαθήσεις να βρεις κάποια δικαιολογία ή άλλο έμμεσο τρόπο να τον αποφύγεις. Απλά, λιτά και άμεσα, έκφρασε την επιθυμία σου.

Διαφορετικά αν μιλάς μαζί του έστω και από λίγο κάθε φορά, ρισκάρεις να συσχετιστείς μαζί του και με την τάση του να διαδίδει διαστρεβλωμένες πληροφορίες και να σχολιάζει αναληθείς φήμες.

Και φυσικά πρόσεχε τι λες και σε ποιον. Δεν είναι δύσκολο κάτι που θα αναφέρεις να διαστρεβλωθεί από στόμα σε στόμα και σταδιακά να παραποιηθούν τα λεγόμενα σου.3 τύποι Τοξικών Συναδέλφων και πως να τους αποφύγεις

Ο αναξιόπιστος συνάδελφος

Πως να τον αντιληφθείς

Ακόμα περιμένεις εκείνα τα έγγραφα που ζήτησες την προηγούμενη εβδομάδα; Μήπως ολοκλήρωσες ένα κοινό πρότζεκτ ολομόναχος; Μήπως έλαβες μήνυμα του στυλ «Συγγνώμη που δεν έκανα το Χ το ξέχασα τελείως.».

Αν όλα αυτά σου είναι γνώριμα, τότε γνωρίζεις πως να αντιληφθείς έναν αναξιόπιστο συνάδελφο. Δυστυχώς κάθε εργασία και κάθε γραφείο έχει και κάποιον ο οποίος για το χψ λόγο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Πως να τον χειριστείς

Η τυφλή εμπιστοσύνη σε έναν τέτοιο συνάδελφο θα σε εκθέσει στην εκμετάλλευση ή στο να φανείς εσύ ανέτοιμος και απροετοίμαστος.

Προσπάθησε λοιπόν να αποφύγεις να συνεργαστείς μαζί του όσο περισσότερο γίνεται. Αν σου προτείνει ο προϊστάμενος σου μια τέτοια συνεργασία πες κάτι του στιλ «Ξέρω πως προτείνεις να συνεργαστώ με τον Χ για αυτό το project, ωστόσο ο Ψ θα ήταν καλύτερη επιλογή καθώς οι δεξιότητες του συμπληρώνουν τις δικές μου.»

Έτσι αντί να δείξεις πως εσύ δεν θες να συνεργαστείς με τον αναξιόπιστο συνάδελφο, το κάνεις να φανεί πως η πρόθεση σου είναι να παράξεις το καλύτερο αποτέλεσμα για την εταιρία σου.

Και αν εν τέλει συνεργαστείς με τον αναξιόπιστο συνάδελφο, σιγουρέψου πως η φήμη σου στην εταιρία έχει θωρακιστεί.

Για παράδειγμα, όσο ενοχλητικό και αν είναι, το να στέλνεις τακτικές υπενθυμίσεις στον αναξιόπιστο συνάδελφο αφήνει ένα ίχνος από αποδείξεις. Αποδείξεις που θα μπορείς να παρουσιάσεις στους ανωτέρους σου όταν σε ρωτήσουν «γιατί το Χ δεν έγινε τελικά;».

Φυσικά, έπειτα από μερικές συναναστροφές με τους παραπάνω τύπους τοξικών συναδέλφων, είναι σίγουρο πως θα νιώσεις κουρασμένος και απογοητευμένος. Και όχι μόνο μαζί τους αλλά και γενικά με την εργασία σου.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Τελικά, η επίδραση των τοξικών συναδέλφων δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας. Και εδώ έρχεται η κρίσιμη επιλογή. Αν νιώθεις άνετα μίλα με τον προϊστάμενο σου ή το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρίας και δές αν μπορούν να σε βοηθήσουν.

Κάποιες φορές μπορούν, κάποιες άλλες όχι. Στη δεύτερη περίπτωση μένει σε εσένα να απαλλαγείς από την επίδραση των τοξικών συναδέλφων, αναζητώντας ένα νέο και φυσιολογικότερο εργασιακό περιβάλλον.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!