Η πρακτική άσκηση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δεις πως είναι να δουλεύεις σε μια συγκεκριμένη θέση και εταιρία. Σε βοηθάει να καταλάβεις αν ταιριάζεις όντως σε αυτή τη θέση αλλά και αν θες να ακολουθήσεις αυτή την συγκεκριμένη καριέρα.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγμα που πρέπει να έχεις υπόψη όταν πρόκειται να ξεκινήσεις την πρακτική σου άσκηση για να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για όλα όσα θα συναντήσεις:
Προτού καν ξεκινήσει η πρακτική σου άσκηση, γνώριζε τι θέλεις από αυτή την εμπειρία. Είτε ήταν η τέλεια θέση για εσένα, είτε τελικά συμβιβάστηκες με κάποια δεύτερη ή τρίτη επιλογή, η πρακτική θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσεις εμπειρία και ικανότητες. Κατάγραψε τις ικανότητες που έχεις και ξεχώρισε αυτές που θες να αναπτύξεις ανεξαρτήτως του αν αφορούν γνώσεις (πχ γλώσσες προγραμματισμού για κάποιον προγραμματιστή), ή άλλες δεξιότητες (πχ καταμερισμός χρόνου, παραγωγικότητα, διαχείριση συναδέλφων κλπ). Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσεις συνειδητοποιημένα και θα αξιοποιήσεις καλύτερα όλη αυτή την περίοδο.
Δεν είσαι πια στο περιβάλλον της σχολής και οι συνάδελφοι σου δεν είναι φίλοι σου. Είναι απλά συνάδελφοι. Ακριβώς για αυτό πρέπει να δείχνεις επαγγελματικό πρόσωπο σε όλους. Φυσικά δεν χρειάζεται να είσαι μη φιλικός ή ψυχρός. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο φιλικός και επαγγελματισμός και καλό είναι να ξέρεις να την βάζεις σωστά.
Σύμφωνοι, δεν είσαι ο ceo της εταιρίας να έχεις χίλιες έγνοιες. Όμως το ότι δεν είσαι το πιο απασχολημένο άτομο στο γραφείο δεν σημαίνει ότι πρέπει απλά να κάθεσαι και να χαζεύεις όλη μέρα. Ακόμα και αν δεν έχεις κάτι να κάνεις εκείνη τη στιγμή, μπορείς να προσφερθείς να βοηθήσεις άλλους συναδέλφους ή τουλάχιστον μπορείς να παρατηρήσεις πάνω σε τι δουλεύουν οι άλλοι και να προσπαθήσεις κάπως να το μάθεις. Με αυτό τον τρόπο, την επόμενη φορά που θα σου αναθέσουν να κάνεις κάτι θα είσαι πιο έτοιμος. Αν μάλιστα σου δοθεί η ευκαιρία, έκφρασε την άποψή σου. Πες τις ιδέες σου. Όταν παίρνεις πρωτοβουλίες, δείχνεις ότι είσαι πολύτιμος μέλος της ομάδας.
Στην εργασία αυτή είσαι για την πρακτική σου άσκηση, οπότε έχε και τις κατάλληλες προσδοκίες. Να έχει ρεαλισμό δηλαδή. Για παράδειγμα, μην περιμένεις να παρακολουθήσεις τις συναντήσεις στρατηγικής με τον ceo ή να πας επαγγελματικά ταξίδια σε άλλες πόλεις για συναντήσεις με πελάτες. Εάν κερδίσεις την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σου και έχεις διάθεση να μάθεις, λογικά θα σου επιτρέψουν να παρακολουθείς τις κανονικές συναντήσεις και να συμμετέχεις κανονικά στη ζωή του γραφείου.
Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να παραπονιέσαι συνέχεια για την εταιρία ή τους συναδέλφους σου. Ακόμα και αν μισείς το μέρος, δεν χρειάζεται να το ξέρουν όλοι. Κράτα ένα επαγγελματικό προφίλ και θυμήσου πως ούτως ή άλλως μόνο την πρακτική σου κάνεις εκεί.
Μην φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις, αν δεν καταλαβαίνεις κάτι ή δεν ξέρεις πώς να εκτελέσεις κάποια εργασία. Είναι πολύ καλύτερο να κάνεις ερωτήσεις και να μάθεις παρά να κάνεις κάτι εντελώς λάθος. Επιπλέον όταν κάνεις ερωτήσεις δείχνεις ότι σε ενδιαφέρει το αντικείμενο και ότι θες να μάθεις περισσότερα πράγματα. Άλλωστε από την πρώτη μέρα θα δέχεσαι καταιγισμό πληροφοριών, κάτι που γνωρίζουν και οι ίδιοι οι συνάδελφοι. Οπότε είναι απολύτως αποδεκτό να τους ζητήσεις να επαναλάβουν κάτι.
Αξιοποίησε τον χρόνο της πρακτικής για να καταλάβεις τι σου αρέσει και τι όχι. Για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος κλάδος εταιριών είναι καλός ή μήπως προτιμάς κάποιον άλλο; Που είναι καλύτερο να ρίξεις το βάρος στην καριέρα σου; Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου είναι που σου αρέσει περισσότερο; Και πιο σημαντικό, σε ποιο κομμάτι δυσκολεύεσαι και πρέπει να βελτιωθείς; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που μπορείς να απαντήσεις κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να αναζητήσεις εργασία, να γνωρίζεις και τι θέλεις και προς τα πού να κινηθείς.
Τέλος, απόλαυσε όλη αυτή την εμπειρία όσο πιο πολύ γίνεται! Είσαι σε μια φάση ακόμα μεταβατική όπου δεν έχεις αφήσει εντελώς ακόμα πίσω τα φοιτητικά χρόνια, αλλά ούτε και δουλεύεις κανονικά. Οπότε φρόντισε να το χαρείς!
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
Γιατί πρέπει να Λες την Αλήθεια
Είσαι Θυμωμένος με τον Εαυτό σου; 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις
Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους