Τα οφέλη που αποκομίζεις όταν είσαι χαρούμενος στη δουλειά σου και αυτό που κάνεις είναι σίγουρα ανεκτίμητης αξίας.
Το να έχεις μια δημιουργική εβδομάδα που κυλάει ομαλά χωρίς να βρίσκεσαι μονίμως σε κατάσταση τρόμου, χωρίς να είσαι δυστυχισμένος κάθε Κυριακή βράδυ και να υποφέρεις κάθε Δευτέρα πρωί, είναι κάτι που σίγουρα δικαιούσαι.
Σύμφωνα με Πολλές μελέτες και έρευνες, οι εργαζόμενοι που είναι χαρούμενοι με τη δουλειά τους έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους τους και είναι πολύ πιο περήφανοι για όσα καταφέρνουν. Ο λόγος είναι απλός: όταν είσαι χαρούμενος στη δουλειά σου αφιερώνεις περισσότερο χρόνο και περισσότερη ενέργεια σε αυτήν!
Διάβασε στη συνέχεια του άρθρου ποιες είναι οι πέντε βασικές προϋποθέσεις για να είσαι χαρούμενος στη δουλειά σου, ώστε να μπορείς να δουλεύεις ακόμα καλύτερα.
Η αίσθηση πληρότητας και ολοκλήρωσης του ατόμου είναι μια ισχυρή συνθήκη για να είναι κανείς χαρούμενος σε όλους τους τομείς της ζωής. Ειδικότερα για τους νεότερους εργαζομένους η πληρότητα που νιώθουν χάρη στη δουλειά τους είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την ευτυχία τους.
Νιώθεις κανείς χαρούμενος στη δουλειά του όταν η προσωπική του εργασία φέρνει αποτέλεσμα το οποίο επηρεάζει θετικά την ομάδα ή την εταιρεία.
Για να το πετύχεις αυτό όρισε κάποια σημεία αναφοράς ως μέτρηση των επιδόσεών σου και εστίασε στο να κάνεις πρόοδο θέτοντας μικρούς στόχους κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν δουλεύεις σε ένα πρότζεκτ εξάμηνης διάρκειας μπορείς να ελέγχεις την πρόοδο κάθε δύο εβδομάδες και βλέποντας πώς προχωράς, θα νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Αν ξεκινάς σε μια καινούρια δουλειά και θέλεις να είσαι σίγουρος πως θα αισθανθείς ολοκληρωμένος από αυτήν, αναζήτησε στην ομάδα ή στο τμήμα που θα εργαστείς σημάδια που δείχνουν ότι η ομάδα εστιάζει στην πρόοδο και στην εκπλήρωση του εκάστοτε στόχου.
Αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεχομένως αναφορές από τους εργαζομένους για τακτικές συναντήσεις με το αφεντικό με σκοπό τον έλεγχο της προόδου ή άλλους τρόπους ανατροφοδότησης ή συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά στην περιγραφή της θέσης εργασίας, όπως «στόχοι» ή «επιδόσεις».
Από τη μεριά σου μπορείς να ρωτήσεις τον υπεύθυνο της ομάδας ή του τμήματος πώς ορίζει την επιτυχία ή πώς καθοδηγεί την ομάδα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το αίσθημα ότι σε εκτιμούν είναι η δεύτερη πιο ισχυρή συνθήκη για να νιώθουν οι εργαζόμενοι χαρούμενοι με τη δουλειά τους. Δεν αρκεί λοιπόν ο κόπος του εργαζομένου να φέρνει αποτελέσματα, πρέπει και να υπάρχει αναγνώριση για τον κόπο του.
Αυτή η αναγνώριση μπορεί φυσικά να έχει πολλές μορφές, από ένα απλό ευχαριστήριο email μέχρι και προαγωγή ή αύξηση μισθού.
Προσπάθησε να σκεφτείς αν στην τωρινή σου δουλειά αναγνωρίζονται οι κόποι σου. Αν δεν έχεις κάποια θετική ενίσχυση από το αφεντικό σου αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι οι επιδόσεις σου δεν είναι καλές.
Το πιθανότερο είναι ότι το αφεντικό σου (ή ο υπεύθυνος της ομάδας σου) δεν έχει και τόσο σπουδαίες επικοινωνιακές ικανότητες. Γι’ αυτό ίσως χρειάζεται να ζητήσεις εσύ ο ίδιος ευθέως το απαραίτητο feedback από τον ανώτερό σου.
Αν πρόκειται για τη μελλοντική σου δουλειά, μπορείς να ψάξεις για τυχόν αξιολογήσεις της εταιρείας στο διαδίκτυο, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν ανώνυμα και με ειλικρίνεια να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με το αν νιώθουν ότι η δουλειά τους εκτιμάται και αναγνωρίζεται.
Ή να αναζητήσεις παλιούς γνωστούς σου που εργάζονται ή εργάζονταν στην εταιρεία. Αν διαβάσεις ή ακούσεις σχόλια όπως «δεν μπορούσα ποτέ να είμαι σίγουρος αν κάνω καλή δουλειά», θα καταλάβεις πως η θετική ενίσχυση δεν είναι δεδομένη στην εταιρεία αυτή.
Θες να αποκτήσεις αναγνώριση στην εργασία σου; Δες εδώ
Ο εργαζόμενος που έχει καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι χαρούμενος στη δουλειά του σε σχέση με εκείνους που δεν τα πάνε καλά με τους άλλους εργαζομένους. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι οι φιλίες στο χώρο εργασίας αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων κατά 50%.
Για να μπορέσεις να καλλιεργήσεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους στην τωρινή σου δουλειά, προσπάθησε να δείξεις κάποιο ενδιαφέρον για τη ζωή τους πέρα από τη δουλειά.
Απόφυγε τις συζητήσεις που αφορούν μόνο στη δουλειά και στις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει και ρώτα τους για τα χόμπι τους, την οικογένειά τους, τα παιδιά τους ή ακόμα και τα κατοικίδιά τους. Έκφρασε το αληθινό σου ενδιαφέρον για πράγματα που τους αρέσουν και είναι σημαντικά για εκείνους και σιγά-σιγά θα δημιουργηθεί μια καλή σχέση μεταξύ σας.
Ο απλούστερος τρόπος για να συνδεθείς φιλικά με τους συναδέλφους σου (αλλά και γενικότερα με άλλους ανθρώπους) είναι να αναζητήσεις κοινά ενδιαφέροντα με αυτούς.
Ρωτώντας τους για τα δικά τους χόμπι, ίσως ανακαλύψεις κάποια που είναι και δικά σου, για τα οποία θα μπορείτε να κουβεντιάζετε πιο συγκεκριμένα και με περισσότερες λεπτομέρειες. Ίσως χάρη σε αυτά καταφέρετε να έχετε και κάποιο κοινό χρόνο εκτός δουλειάς, κι έτσι η επαγγελματική σχέση εξελιχθεί σε φιλία.
Αν αναρωτιέσαι αν θα μπορείς να έχεις καλές σχέσεις με τους μελλοντικούς σου συναδέλφους στη νέα θέση για την οποία έχεις κάνει αίτηση, ρώτησε στο τέλος της συνέντευξης πώς είναι το κλίμα στην ομάδα. Επιδίωξε να έρθεις σε επαφή με άτομα της ομάδας ή του τμήματος και ρώτησέ τα πόσο φιλικοί είναι οι άλλοι εργαζόμενοι και αν συνηθίζονται οι φιλικές συναντήσεις μετά τη δουλειά.
Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, το αίσθημα ικανοποίησης των εργαζομένων εντείνεται όταν έχουν ενίοτε τη δυνατότητα να κινηθούν ανεξάρτητα και αυτοβούλως, δηλαδή να πάρουν από μόνοι τους κάποιες αποφάσεις και να κάνουν επιλογές σχετικά με την πορεία της δουλειάς.
Δυστυχώς όταν πρόκειται για υπαλλήλους, τα ποσοστά ελέγχου που μπορούν να ασκήσουν στη δουλειά τους είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Αν στην τωρινή σου δουλειά επιθυμείς περισσότερη αυτονομία, αλλά το αφεντικό σου δεν ενθαρρύνει κάτι τέτοιο με τον τρόπο που αναθέτει τα διάφορα καθήκοντα, ίσως μπορείς να εφαρμόσεις κάποια τρικ για να αποκτήσεις περισσότερη ελευθερία.
Ένα από αυτά είναι οι τακτικές αναφορές προόδου – ιδανικά σε εβδομαδιαία βάση –, με στόχο το χτίσιμο εμπιστοσύνης. Επίσης μη διστάσεις να ζητήσεις περισσότερες ευθύνες και τη δυνατότητα εποπτείας κάποιων τομέων της δουλειάς. Είναι πιθανό το αφεντικό σου να μην έχει αντιληφθεί ότι είσαι σε θέση να αναλάβεις μεγαλύτερη ευθύνη.
Αν επιδιώκεις τη δυνατότητα αυτονομίας στη μελλοντική σου δουλειά, είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσεις από την αρχή στους υποψήφιους εργοδότες σου και να αναφέρεις ήδη στη συνέντευξή σου ότι επιθυμείς να έχεις κάποια ανεξαρτησία και τη δυνατότητα να διευθετείς ο ίδιος το χρόνο σου και τον τρόπο δουλειάς.
Έτσι λοιπόν πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διαβάζεις μια αγγελία για δουλειά. Αναζήτησε φράσεις και λέξεις-κλειδιά, όπως «εργάζεται ανεξάρτητα», «παίρνει πρωτοβουλίες» κλπ, ώστε να αποκτήσεις μια εικόνα για τις προσδοκίες που έχουν από το νέο εργαζόμενο.
Ο εργαζόμενος που είναι περήφανος για την εταιρεία ή τον οργανισμό που δουλεύει έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι χαρούμενος στη δουλειά του.
Το αίσθημα υπερηφάνειας δεν αρκεί να περιλαμβάνει μόνο τις ατομικές σου επιδόσεις. Νιώθοντας περήφανος για την εταιρεία σου και για την εικόνα που έχει προς τα έξω παίρνεις ενός άλλου είδους ικανοποίηση που αφορά στη θέση σου στην κοινωνία.
Αναζήτησε στην τωρινή ή στη μελλοντική σου δουλειά όσα σε κάνουν περήφανο που εργάζεσαι εκεί. Είναι το καλό όνομα και το πρεστίζ της εταιρείας στην αγορά; Οι υπηρεσίες που προσφέρει; Ή μήπως η άνοδος που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια;
Αν όμως δεν είσαι περήφανος για τον οργανισμό που δουλεύεις, τότε αφιέρωσε κάποιο χρόνο για να αναζητήσεις τους λόγους. Μήπως για κάποιους από αυτούς υπάρχουν πράγματα που μπορούν να τους αντισταθμίσουν ή να τους εξαλείψουν; Για παράδειγμα, αν δε σου αρέσει ο τρόπος δουλειάς του τμήματος που βρίσκεσαι τώρα, ίσως υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθείς σε άλλο τμήμα της εταιρείας.
Αν δεν έχεις καμιά δυνατότητα αλλαγής και πραγματικά υποφέρεις στη δουλειά σου, τότε αναζήτησε μια θέση εργασίας σε κάποια εταιρεία που ανταποκρίνεται στις αξίες σου και πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που είναι σημαντικές για σένα.
Η δουλειά είναι κάτι περισσότερο από τα χρήματα που αποφέρει: είναι ο χώρος όπου θα βελτιώσεις τις δεξιότητες σου και θα αποκτήσεις καινούριες, όπου θα συνεισφέρεις σε έναν κοινό σκοπό, όπου θα συνυπάρξεις και θα συνεργαστείς με ανθρώπους που συμπαθείς.
Αν νιώθεις ότι βυθίζεσαι ολοένα και περισσότερο στη δυστυχία λόγω της δουλειάς σου, τότε ίσως είναι η ώρα να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και να βρεις μια δουλειά που σε κάνει χαρούμενο! Τόλμησέ το!
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου