Σκέφτεσαι να Παραιτηθείς προτού βρεις καινούρια δουλειά; - Purpose Συμβουλευτική

Σκέφτεσαι να Παραιτηθείς προτού βρεις καινούρια δουλειά;

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Βρίσκεσαι σε μια φάση της ζωής σου που αναρωτιέσαι: «Αξίζει να παραιτηθώ, χωρίς να έχω βρει πρώτα καινούρια δουλειά;»

Ίσως πιστεύεις ότι η ερώτηση είναι ρητορική και η απάντηση αυτονόητη. Φυσικά και δεν πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, αν πρώτα δεν έχεις βρει άλλη δουλειά! Δε θα μπορείς να τα βγάλεις πέρα οικονομικά, σκέφτεσαι.

Μπορεί να έχεις δίκιο. Μπορεί και όχι.

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων, των οποίων η δουλειά δεν είναι πλέον κατάλληλη γι’ αυτούς, είτε γιατί το αφεντικό σου σε πιέζει υπερβολικά και σε αγχώνει, είτε γιατί είσαι πια πολύ μεγάλος για αυτό που έχεις αναλάβει, τότε η σκέψη να παραιτηθείς είναι πέρα για πέρα λογική.

Κι όμως δεν ξέρεις πώς να το κάνεις. Από τη μία τρέμεις από φόβο μόνο στην ιδέα ότι θα στείλεις στο αφεντικό σου επιστολή παραίτησης. Από την άλλη ανησυχείς για το πώς θα ανταπεξέλθεις στις οικονομικές σου υποχρεώσεις, αν τυχόν μείνεις χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και τελικά τι γίνεται;

Όλες αυτές οι σκέψεις τριγυρίζουν καθημερινά στο μυαλό σου, αλλά διστάζεις να αναλάβεις δράση. Απλώς ελπίζεις ότι μια μέρα θα βρεις τη λύση.

Δυστυχώς αυτό δε θα σε βγάλει πουθενά. Εννοείται πως δεν είναι εύκολο να παραιτηθείς από την τωρινή σου δουλειά χωρίς να έχεις κάποια πρόταση για καινούρια δουλειά, αλλά το να προσπαθείς να πετύχεις την ιδανική συγκυρία είναι μάταιο. Προτιμότερο είναι να προετοιμαστείς ώστε να μπορείς να επιλέξεις αυτό που είναι καλύτερο για σένα.

Αν δεν αντέχεις να περιμένεις άλλο πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, μπορείς να διαβάσεις στη συνέχεια του άρθρου τα τέσσερα πράγματα – και τις αντίστοιχες συμβουλές – που πρέπει να συνυπολογίσεις όταν αναρωτιέσαι αν είναι σωστή η απόφασή σου να παραιτηθείς, ενώ δεν έχεις βρει μια καινούρια δουλειά.Σκέφτεσαι να παραιτηθείς προτού βρεις καινούρια δουλειά;

#1. Θυμήσου, χρειάζεσαι την άδεια μόνο ενός ατόμου

Η απόφαση του να αφήσεις μια σίγουρη δουλειά δεν είναι εύκολη, ειδικά αν σου παρέχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Γι’ αυτό το λόγο ίσως έχεις μπει στη διαδικασία να ρωτήσεις τη γνώμη των άλλων περιμένοντας την έγκρισή τους για να καταλάβεις αν αυτή είναι η σωστή απόφαση. Το πιθανότερο είναι ότι θα ακούσεις αρκετές αντικρουόμενες απόψεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν ή δούλευαν μια ζωή στον ίδιο οργανισμό ή στην ίδια εταιρεία. Αν τους αναφέρεις ότι θέλεις να αλλάξεις δουλειά, το πιο πιθανό είναι να νομίσουν ότι τρελάθηκες. Κάποιοι άλλοι ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν τη θέση σου, αλλά τελικά αμφισβητήσουν ότι η παραίτηση είναι η καλύτερη επιλογή.

Η επιθυμία σου να πάρεις επιβεβαίωση για την απόφασή σου είναι εύλογη και κατανοητή. Το να κάνεις «γκάλοπ» μεταξύ των ανθρώπων που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους μπορεί να είναι εν μέρει έξυπνη κίνηση, αλλά το αποτέλεσμα να μην ταιριάζει τελικά στην περίπτωσή σου.

Το να ακολουθήσεις τη γνώμη των άλλων ενέχει τον κίνδυνο είτε να κάνεις μια παράτολμη κίνηση που θα σου κοστίσει, γιατί οι περισσότεροι φίλοι σου αγαπούν το ρίσκο και την περιπέτεια, είτε – κι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο – να μείνεις κολλημένος σε κάτι που δε σου κάνει καλό, χάνοντας την ευκαιρία να πετύχεις κάτι καλύτερο, κάτι που σου ταιριάζει περισσότερο.

Υπάρχουν λόγοι για να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, τους οποίους επεξεργάζεσαι το τελευταίο χρονικό διάστημα. Γιατί λοιπόν χρειάζεσαι την άδεια κάποιου άλλου εκτός από τη δική σου; Άκου τη γνώμη των άλλων με επιφύλαξη και κριτική διάθεση και πάρε μόνος σου την τελική απόφαση.

Όταν τελικά το αποφασίσεις, βάλε ως στόχο σου να κάνεις πράξη την απόφασή σου μέσα σε τρεις έως έξι μήνες. Θα σε βοηθήσει πολύ να κάνεις το στόχο σου πραγματικότητα, αν τον γράψεις σε ένα χαρτί, μαζί με τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αν έχεις δεσμευτεί σε αυτή σου την απόφαση, τότε δε θα εξαρτάσαι από τη γνώμη των άλλων.

#2. Διώξε τους φόβους αλλάζοντας την οπτική σου

Πράγματι φαίνεται τρομακτικό το να αφήσεις τη δουλειά σου, χωρίς να υπάρχει στο πλάνο σου κάποια καινούρια δουλειά. Αλλά αυτός ο φόβος δεν πρέπει να σε αποτρέψει από το να αναλάβεις δράση.

Δέξου με χαρά το φόβο σου για το άγνωστο.

Προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Για παράδειγμα, κάνε μια λίστα για να συγκρίνεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο καταστάσεων: του να παραιτηθείς ή του να μείνεις στην παλιά σου δουλειά. Αν διαπιστώσεις ότι τα αρνητικά είναι περισσότερα στη δεύτερη περίπτωση, τότε ο φόβος σου θα ατονήσει.

#3. Μην περιμένεις μέχρι να καταστρώσεις το τέλειο σχέδιο διαφυγής

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζεται να έχουν σχεδιάσει ένα λεπτομερές πλάνο πριν παραιτηθούν από τη δουλειά τους. Κι όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ξέρεις τι αξίζει περισσότερο από τη δουλειά σου ή από τα λεφτά; Η υγεία σου.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μια αγχωτική δουλειά σε αναγκάζει να αντιμετωπίζεις πολύ συχνά διλήμματα «μάχης ή φυγής». Το μυαλό σου είναι σε εγρήγορση για να αντιδράσει, με αποτέλεσμα να προκαλείται και στο σώμα σου η αντίστοιχη αντίδραση, επιβαρύνοντας ανάλογα τον οργανισμό σου και οδηγώντας τελικά σε χρόνια προβλήματα υγείας.

Αν όμως είσαι υγιής, σκέψου τα παραπάνω και οργάνωσε το συντομότερο δυνατόν ένα σχέδιο για να ξεφύγεις από αυτή τη δουλειά που είναι επιβλαβής για σένα. Ένα σχέδιο αρκετά καλό είναι προτιμότερο από ένα τέλειο σχέδιο που δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

#4. Απάντησε στις ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταστρώσεις το σχέδιό σου

Σε τι διαφέρει ένας αναλυτικός σχεδιασμός από έναν λιγότερο αναλυτικό;

Στο ότι δε χρειάζεται πολύς καιρός για να οργανωθεί. Στην πραγματικότητα το σχέδιό σου αποτελείται από τις απαντήσεις σε μια λίστα απλών ερωτήσεων που θα σε βοηθήσουν στη μετάβαση σου από την παλιά σε μια νέα κατάσταση.

Καταρχήν, ξεκαθάρισε μέσα σου απόλυτα αν η απόφαση να παραιτηθείς από τη δουλειά σου είναι τελεσίδικη. Αν συνεχίζεις να το σκέφτεσαι, ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να οργανώσεις το πλάνο σου, τότε απλώς θα αναβάλεις συνεχώς να κάνεις πράξη την απόφασή σου.

Πρέπει να είσαι αποφασιστικός για να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις το πλάνο χωρίς καθυστερήσεις.

Αν ξέρεις ότι έχεις κάποια ειδίκευση ή κάποιες δεξιότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, προσπάθησε να υπολογίσεις πόσο καιρό περίπου θα σου πάρει να βρεις μια καινούρια δουλειά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου τρεις με έξι μήνες.

Έχοντας μια αίσθηση για το πότε περίπου θα βρεις δουλειά, θα μπορέσεις να υπολογίσεις αντίστοιχα πόσα χρήματα χρειάζεται να αποταμιεύσεις, καθώς και πόσες αιτήσεις για δουλειά χρειάζεται να στείλεις.

Στη συνέχεια πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Για πόσο καιρό μπορείς να καλύπτεις τα έξοδά σου χωρίς να έχεις δουλειά;

  • Τι θα κάνεις για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, αν παραιτηθείς σήμερα;

  • Πώς ή ποια περίπου θα ήθελες να είναι η νέα σου δουλειά;

  • Πόσο έχεις επενδύσει στον εαυτό σου τους τελευταίους τρεις μήνες;

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα σε προετοιμάσουν για να είσαι παραγωγικός αφού φύγεις από την τωρινή δουλειά σου. Το σημαντικότερο είναι ότι θα σε βοηθήσουν να βρεις μια καινούρια δουλειά που σου αρέσει. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσεις την παλιά σου δουλειά και να καταλήξεις σε μια παρόμοια, θέτοντας τον εαυτό σου ξανά στην ίδια δυσάρεστη και αγχωτική κατάσταση.

Σου φαίνεται παρατόλμο το βήμα από την παλιά στην καινούρια δουλειά; Μίλα μαζί μας

Βρες το ψυχικό σθένος για να αποκτήσεις καινούρια δουλειά που να σε γεμίζει

Κλείνοντας, πρέπει να επαναλάβουμε ότι είσαι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στο αρχικό ερώτημα αν αξίζει να παραιτηθείς ή όχι, ενώ ακόμα δεν έχεις βρει καινούρια δουλειά. Ίσως μέσα σου ήδη ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο για σένα.

Οι παραπάνω συμβουλές θα σε διευκολύνουν να πάρεις την απόφαση να ξεφύγεις από μια θέση εργασίας, η οποία για διάφορους λόγους σου κάνει τη ζωή δύσκολη.

Μην περιμένεις να βρεις πρώτα μια καινούρια δουλειά, αν δεν έχεις στ’ αλήθεια μεγάλη οικονομική ανάγκη. Κάνε το σχεδιασμό σου έχοντας στο νου σου ότι δε χρειάζεσαι ούτε την άδεια κάποιου άλλου, αλλά ούτε και το τέλειο πλάνο για να υλοποιήσεις την απόφασή σου.

Φαντάσου πώς θα είναι να ξυπνάς κάθε πρωί και να νιώθεις ενθουσιασμένος που ξεκινάς τη μέρα σου. Φαντάσου πώς θα είναι να κάνεις μια δουλειά που σε ενδιαφέρει πραγματικά. Έτσι δε θα είσαι απλώς ικανοποιημένος, αλλά γεμάτος ενέργεια.

Ίσως φαίνεται ουτοπικό όλο αυτό, αλλά δεν είναι. Για να αλλάξεις ό,τι σε βασανίζει χρειάζεται απλώς θάρρος και όρεξη για δράση από τη μεριά σου.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!