Πως να βρεις νόημα στην εργασία σου όταν τη μισείς - Purpose Συμβουλευτική

Πως να βρεις νόημα στην εργασία σου όταν τη μισείς

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ακόμα και η απεχθέστερη δουλειά, γίνεται υποφερτή όταν βρίσκουμε νόημα σε αυτή.

Ακούς συχνά πως πρέπει να βρεις το πάθος σου, να κάνεις αυτό που σε γεμίζει, να κάνεις μια δουλειά την οποία απολαμβάνεις.

Όμως στη δική σου περίπτωση αυτό είναι αδύνατον. Είσαι σε μια εργασία που δεν απολαμβάνεις και είσαι αναγκασμένος να συνεχίσεις εκεί για λόγους οικονομικούς ή γιατί χρειάζεσαι την εμπειρία.

Είμαι σίγουρος λοιπόν πως αν ακούσεις μια φορά ακόμα πως πρέπει να ασχοληθείς με κάτι που σε παθιάζει θα αρχίσεις να βγάζεις καπνούς από τα αυτιά.

Θες να φύγεις και το έχεις συνεχώς στο μυαλό σου, όμως για την ώρα είσαι κολλημένος εκεί.

Κάθε μέρα μοιάζει με μια συνεχή μάχη με την πλήξη, με το στρες, με αυταρχικούς προϊσταμένους και με συναδέλφους που κάνουν τη ζωή σου κόλαση. Το να είσαι χαρούμενος και ικανοποιημένος με τη δουλειά σου, σού ακούγεται σαν μια τρελή φαντασίωση.

Τα καλά νέα όμως είναι πως για να αντέξεις μια δύσκολη κατάσταση δε χρειάζεται να είσαι ικανοποιημένος μαζί της. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρίσκεις νόημα μέσα από αυτή.

Εν προκειμένω να βρεις νόημα σε μια εργασία που δε σε γεμίζει.

Κάποιες φορές υποθέτουμε πως το να βρούμε νόημα σε κάτι έχει να κάνει με το να σώσουμε τον κόσμο, να ταΐσουμε τους πεινασμένους της Γης ή να βοηθήσουμε τους φτωχούς. Όμως δε χρειάζεται να περιορίζεται μόνο σε τέτοιου είδους αγαθοεργίες.

Οποιαδήποτε δουλειά η οποία συμβάλει στην ευημερία των άλλων με κάποιο τρόπο που μας εκφράζει, είναι μια δουλειά η οποία έχει νόημα για εμάς.

Βρες το γιατί

Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάσταση σου, είσαι στην παρούσα εργασία σου για κάποιο λόγο. Ίσως να χρειάζεσαι τα λεφτά για να αποπληρώσεις ένα δάνειο, να συνεισφέρεις στην ιατρική περίθαλψη ενός αγαπημένου προσώπου ή να μεγαλώσεις το παιδί σου.

Πάντα υπάρχει ένα γιατί λοιπόν.

Ένας λόγος που είσαι εκεί, πέρα από το να λαμβάνεις ένα χρηματικό ποσό μια φορά το μήνα. Μπορεί να μην είσαι πανευτυχής και να μην τρελαίνεσαι που πηγαίνεις στην εργασία σου κάθε μέρα, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει ένας ανώτερος σκοπός. Ένα νόημα σε αυτό που κάνεις.

Για αυτό το λόγο λοιπόν, αν είσαι κολλημένος σε μια εργασία που δεν απολαμβάνεις, αφιέρωσε λίγα λεπτά και σκέψου το γιατί είσαι εκεί. Σκέψου πέρα από τις χρηματικές απολαβές και επικεντρώσου σε λόγους που έχουν να κάνουν με το συναίσθημα, τη βοήθεια προς τους άλλους και την εξέλιξη σου.

Και κάθε φορά που οι περιστάσεις και οι καταστάσεις θα σε ρίχνουν, φέρνε αυτό το γιατί στο μυαλό σου.

Θες να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της δουλειάς σου; Δες εδώ

Κάνε το πρώτο βήμα για την αλλαγή

Αρετές όπως είναι η ειλικρίνεια, η καλοσύνη, η ευγνωμοσύνη, αποτελούν μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις καθημερινά και σε βοηθούν να γεμίσει η ζωή σου με περισσότερο νόημα και ικανοποίηση.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί πολλές φορές περιμένουμε την ικανοποίηση να έρθει απ’ έξω. Από το εργασιακό μας περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους. Όμως η πραγματική ευτυχία και ικανοποίηση προέρχεται πάντα από μέσα.

Κάνοντας μερικές απλές και μικρές πράξεις καλοσύνης καθημερινά, χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα, όπως είναι το να φέρεις καφέ σε ένα συνάδελφο ή μοιραστείς κάτι, βοηθούν να βρεις αυτήν την εσωτερική ικανοποίηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βοηθούν και στο να ξεκινήσει μια αλλαγή στο πως βλέπεις και αλληλεπιδράς με τους άλλους γύρω σου και να τους εμπνεύσεις να κάνουν το ίδιο.

Με λίγα λόγια δε χρειάζεται να περιμένεις να δημιουργήσει η δουλειά σου τις συνθήκες για ευτυχία και ικανοποίηση. Αρκεί να βρεις ένα εσωτερικό κίνητρο και να δώσεις εσύ το έναυσμα για αλλαγή.Πως να βρεις νόημα στην εργασία σου όταν τη μισείς

Σκέψου το μέλλον

Όταν είσαι σε μια δουλειά που δεν απολαμβάνεις, πιθανόν να βλέπεις την κατάσταση ως απόλυτα άσχημη και κακή. Και να ρωτάς συνεχώς τον εαυτό σου “γιατί είμαι εγώ εδώ;”

Αντί όμως να κολλάς στο πως νιώθεις για την παρούσα κατάσταση, δες την από μια διαφορετική γωνία. Ρίξε μια ειλικρινή ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και ένωσε τις κουκίδες μεταξύ τους.

Φέρε στο μυαλό σου μια κατάσταση που σε δυσκόλεψε στο παρελθόν. Κάτι που μπόρεσες να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις έπειτα από μπόλικο στρες και προσπάθεια. Ίσως ήταν κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμά, μια δημόσια ομιλία ή η κατάκτηση της πρώτης θέσης σε κάποιο αγώνισμα στίβου.

Εκείνη τη στιγμή, οι καταστάσεις αυτές, ίσως σου φαινόντουσαν πολύ δύσκολες. Όμως τώρα που βρίσκονται στο παρελθόν μπορείς με άνεση να τις δεις πιο αντικειμενικά και να καταλάβεις πως οδήγησαν σε κάτι θετικό. Μια καλύτερη δουλειά, περισσότερη αυτοπεποίθηση ή και πιο πολλές γνωριμίες.

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσεις πως η παρούσα κατάσταση σου, όπως και κάθε κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας άνθρωπος, δεν είναι στάσιμη για πάντα. Είναι μεταβατική.

Τα πάντα αλλάζουν συνεχώς και η δουλειά που τόσο δεν αντέχεις, μπορεί να σε οδηγήσει, ή να σου δώσει τα εφόδια, προς ένα αισιόδοξο και υπέροχο μέλλον. Αρκεί να έχεις υπομονή.

Να το θυμάσαι αυτό, γιατί έτσι μπορείς να κάνεις την παρούσα ενοχλητική κατάσταση πιο υποφερτή και να δώσεις τον εαυτό σου τη δύναμη να συνεχίσει.

Και όσο αλλόκοτο και αν ακούγεται, πολλές φορές ωφελούμαστε από καταστάσεις δύσκολες, προκλητικές, πιεστικές και όχι τόσο ικανοποιητικές.

Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να μάθουμε να παρατηρούμε τα πράγματα μέσα από άλλο πρίσμα, μια διαφορετική γωνία και να αντιληφθούμε πως όταν βρίσκουμε νόημα στην εργασία που κάνουμε, τότε βρίσκουμε και ικανοποίηση.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!