5 συνήθειες που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις καλή Διαχείριση των Οικονομικών σου - Purpose Συμβουλευτική

5 συνήθειες που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις καλή Διαχείριση των Οικονομικών σου

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Ένας από τους μεγαλύτερους πόθους των περισσοτέρων ανθρώπων είναι να αποκτήσουν οικονομική δύναμη και περιουσία. Και, μέσα σε κάποια πλαίσια, είναι μια φυσιολογική και λογική επιθυμία αυτή. Πολύς κόσμος όμως ενώ πασχίζει και μοχθεί, δυσκολεύεται να την πραγματοποιήσει, γιατί δεν κάνει καλή οικονομική διαχείριση.

Για πολλούς φταίει η κακή τους τύχη που δεν τους παρουσιάζει την κατάλληλη ευκαιρία, που δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις ή που δεν αναγνωρίζεται η αξία τους από τους άλλους. Σίγουρα η εποχή και οι περιστάσεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Οικονομική κρίση, ανεργία, λιγοστές ευκαιρίες και απαισιοδοξία χαρακτηρίζουν την χώρα σήμερα.

Δεν είναι όμως αυτά τα μόνα εμπόδια. Υπάρχουν και άλλα εμπόδια στην οικονομική διαχείριση που βάζεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου.

Δεν βελτιώνεις την οικονομική σου παιδεία

Το σπίτι μας και το πορτοφόλι μας λειτουργούν και αυτά σαν μια επιχείρηση. Έχουμε πηγές εσόδων, έξοδά και δαπάνες και ο τρόπος που θα κάνουμε την διαχείριση των οικονομικών μας μπορεί να σημάνει την ανάπτυξη ή την καταστροφή μας. Δυστυχώς όμως πάρα πολύς κόσμος μεγαλώνει χωρίς οικονομική παιδεία.

Το πώς θα μάθει κάποιος να διαχειρίζεται τα οικονομικά του εξαρτάται από την οικογένεια του και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αν μεγαλώσει με τέτοιες ελλείψεις, να μην γνωρίζει ως ενήλικας πώς να πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί σωστά και να μεγαλώσει την περιουσία του. Αν αισθάνεσαι και εσύ ότι δεν έχεις καλές γνώσεις για σωστή οικονομική διαχείριση, τότε μπορείς να βελτιωθείς διαβάζοντας σχετικά βιβλία και άρθρα.

Δεν επενδύεις

Είτε πρόκειται για χρόνο είτε για χρήματα, οι επενδύσεις είναι σημαντικές γιατί ουσιαστικά βάζεις τα χρήματα και το χρόνο σου να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο: αξία για σένα. Βλέπεις, οι επενδύσεις είναι αυτές που επιτρέπουν σε κάποιον να μεγαλώσει στο μέλλον το εισόδημα του.

Η αλήθεια είναι πως περιέχουν ένα είδος ρίσκου και για αυτό δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν επενδύει. Προτιμά απλά να καταναλώνει τα χρήματα και τον χρόνο του για την ευχαρίστηση του, αντί να διερευνήσει πως μπορεί να τα αξιοποιήσει καλύτερα. Φυσικά όταν μιλάμε για επενδύσεις δεν εννοούμε μόνο το χρηματιστήριο και τις αγορές χρήματος. Επένδυση είναι και η αποταμίευση με σκοπό την αγορά ενός μεγαλύτερου και πιο μόνιμου αγαθού που θα προσφέρει αξία στη ζωή μας.

Ξοδεύεις με βάση το συναίσθημα

Για πολλούς οικονομολόγους και ψυχολόγους, ένας βασικός λόγος που αρκετός κόσμος δεν μπορεί να συγκεντρώσει πλούτο είναι η αδυναμία του να αντισταθεί στον πειρασμό. Οι αποφάσεις που παίρνουν ως καταναλωτές δε βασίζονται τόσο στη λογική αλλά τις περισσότερες φορές εξουσιάζονται από το συναίσθημα. Ξοδεύουν πολλά, για να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους εκείνη τη στιγμή, σε πράγματα που δε χρειάζονται, οδηγούμενοι ίσως και στην υπερχρέωση κάποιες φορές.

Η αυτοπειθαρχία, η ικανότητα να αντισταθεί κανείς στις προσωρινές απολαύσεις και η συνήθεια να κάνει έναν προϋπολογισμό είναι βασικά συστατικά για την οικονομική ανεξαρτησία και σωστή διαχείριση.

5 συνήθειες που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις καλή Διαχείριση των Οικονομικών σου

Δεν κάνεις μακροχρόνια σχέδια

Όλοι έχουμε όνειρα, στόχους και κάνουμε σχέδια. Λίγοι όμως είναι αυτοί που κοιτούν πέρα από το βραχυπρόθεσμο και άμεσο μέλλον. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι σαν μια πυξίδα. Σε βοηθάνε να κρατήσεις το τιμόνι του πλοίου σταθερό προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάνοντας μικρές αλλαγές όποτε χρειάζεται. Χωρίς αυτούς, το πλοίο θα περιφερόταν τυχαία στο πέλαγος, χωρίς την αίσθηση του πώς να φτάσει στον προορισμό του.

Έτσι και με τους ανθρώπους. Αν κάποιος επιθυμεί οικονομική δύναμη, αλλά δεν σκέφτεται το μέλλον και δε θέτει μακροχρόνιους στόχους, μόνο από τύχη μπορεί να φτάσει εκεί που ονειρεύεται.

Προτιμάς να κάνεις αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα

Αρκετός κόσμος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία. Πάντα όμως υπάρχει ένας καλός λόγος για να μην το κάνει. Είναι ίσως η λάθος στιγμή ή οι περιστάσεις δεν είναι αρκετά καλές, ίσως αύριο ή τον επόμενο μήνα να είναι καλύτερα τα πράγματα.

Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος να αναβάλουν. Ως αποτέλεσμα καθυστερούν υπερβολικά να κάνουν κάτι ή δεν αναλαμβάνουν ποτέ δράση σπρώχνοντας μόνιμα τα σχέδια τους αόριστα στο μέλλον. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν εξαλείψεις την αναβλητικότητά σου, ώστε να αποκτήσεις την απαραίτητη πειθαρχία, να μπορείς να βάζεις στόχους.

Η μεγέθυνση της περιουσίας μας και η βελτίωση των οικονομικών μας δεν εξαρτάται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά κυρίως από εμάς τους ίδιους.

Όπως και σε όλα τα άλλα πράγματα στη ζωή, την ευθύνη για την επιτυχία μας την έχουμε εμείς, με τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορούμε τον εαυτό μας για οτιδήποτε πάει στραβά, αλλά να κάνουμε ότι μπορούμε και ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας για να πάμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!