Δεν αρκεί να είσαι καλός στη δουλειά σου, πρέπει να τους κάνεις και να σε προσέξουν.
Είσαι καλός στη δουλειά σου. Και επιπρόσθετα είσαι ευσυνείδητος, ευγενικός και τηρείς τις προθεσμίες. Φτάνεις στην ώρα σου με συνέπεια κάθε μέρα. Οι μακροχρόνιοι στόχοι για την επαγγελματική σου ζωή είναι συγκεκριμένοι και εργάζεσαι για αυτούς συνεχώς.
Όμως περιτριγυρίζεσαι από εξίσου αποδοτικούς συναδέλφους, οπότε αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να μην είναι αρκετά για να σε προσέξουν στη δουλειά, ειδικά αν εργάζεσαι σε κάποια μεγάλη εταιρία.
Μπορεί να νομίζεις ότι χρειάζεται να βρεις νέα πράγματα ή να ξεπεράσεις τις παλιές διαδικασίες για να σε προσέξουν. Όμως και οι μικρές καθημερινές συνήθειες έχουν τη δική τους επίδραση, ειδικά σε βάθος χρόνου. Να λοιπόν 5 τρόποι που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις από σήμερα για να σε προσέξουν:
Το να τείνεις μια χείρα βοηθείας –προτού χρειαστεί να ζητήσουν τη βοήθειά σου– σε κάνει να δείχνεις πιο ομαδικός και ενεργός. Οπότε αντί να περιμένεις να σε «στρατολογήσουν» για κάποιο project, προσφέρσου ο ίδιος να βοηθήσεις από την αρχή.
Μην αφήσεις το γεγονός ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη δικό σου project ή η δική σου ομάδα να σε αποθαρρύνει. Κι αν είναι κάτι εντελώς καινούριο, τόσο το καλύτερο. Θα σε βοηθήσει να μαζέψεις εμπειρία και αυξάνει την αξία σου εντός της εταιρίας.
Μπορείς να πεις:
«Παρατήρησα ότι έχεις πολύ δουλειά. Τα δικά μου πράγματα είναι κάπως σε σειρά αυτή την περίοδο, οπότε έχω κάποιο χρόνο. Θες να σε βοηθήσω σε κάτι;»
Το να δίνεις συγκεκριμένα παραδείγματα και να κάνεις συγκεκριμένες αναφορές δείχνει ότι δραστηριοποιείσαι ενεργά με το αντικείμενο σου και σε βοηθά να γίνεις και πιο κατανοητός. Για παράδειγμα αν, αντί να πεις ένα σκέτο «φοβερή δουλειά», πεις «πιστεύω ότι το σημείο #3 που ανέφερες για τη στρατηγική μας ότι είναι πολύ σωστό» δείχνει αμέσως ότι άκουγες και συμμετείχες.
Επιπρόσθετα, όταν παρουσιάζεις μια ιδέα σε έναν συνάδελφο ή στο αφεντικό σου, αν χρησιμοποιείς συγκεκριμένα παραδείγματα στη συζήτηση, δείχνει ότι έχεις δώσει στο θέμα μεγαλύτερη σκέψη και ότι έχεις ήδη λάβει υπόψη την επίδραση που θα έχει.
Μπορείς να πεις:
«Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό όταν οι εργαζόμενοι έχουν να κάνουν το Χ και ότι μπορεί να βοηθήσει και με το Υ».
Θες να κάνεις τους ανώτερους να σε προσέξουν; Δες εδώ
Μπορεί να μην έχεις πάντα συγκεκριμένα παραδείγματα ή δεδομένα κατά νου. Κι αυτό είναι ΟΚ. Η προθυμία όμως να συμμετάσχεις και να δηλώσεις την παρουσία σου, κουβαλάει μεγάλο συναισθηματικό βάρος.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα και το να συμμετάσχεις με κάτι απλό, θα κάνει την παρουσία σου πιο αξιομνημόνευτη. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι αυτό που θα πεις προσθέτει αξία στη συζήτηση και δεν την εκτροχιάζει σε άλλα θέματα ή επαναλαμβάνει ξερά όσα έχουν ειπωθεί ήδη.
Νιώσε ελεύθερος να πεις την άποψή σου, κι αν δεν έχεις καν κάτι να προσθέσεις, τότε απλά εμβάθυνε στην άποψη κάποιου άλλου συναδέλφου.
Μπορείς να πεις:
«Συμφωνώ με την ιδέα του Χ να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τις αναφορές. Πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε τόσο καιρό ήταν μεν αποτελεσματικό, αλλά υπάρχουν και πιο αποδοτικοί τρόποι να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα»
Η έμφαση εδώ είναι στη λέξη «εποικοδομητική». Η κριτική, όπως και να το κάνουμε, πονάει. Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να φοβόμαστε ή να θέλουμε να την αποφύγουμε.
Αλλά για να βρούμε τρόπους βελτίωσής μας, χρειάζεται να μπορούμε να ακούσουμε. Και έπειτα να ρωτήσουμε με τιμιότητα τον εαυτό μας, αν υπάρχει κάποιο δίκιο στην άποψη των άλλων για εμάς.
Για παράδειγμα, αν σου πουν ότι δεν είσαι συνεπής στις προθεσμίες παράδοσης της δουλειάς σου, μπορείς να εξετάσεις αντικειμενικά το παρελθόν και να διαπιστώσεις ότι, ναι, όντως τις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες φορές, δεν ήσουν συνεπής. Αυτή η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για να λύσεις το θέμα.
Από εκεί και πέρα, μπορείς να βάζεις υπενθυμίσεις στην ατζέντα σου, να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι πιο νωρίς, ή να χωρίζεις το project σε επιμέρους στάδια με χωριστές προθεσμίες.
Μπορείς να πεις (στον εαυτό σου):
«Το feedback που μου δίνουν θα με βοηθήσει να βρω τομείς που πρέπει να βελτιώσω, ώστε να γίνω καλύτερος στη δουλειά μου. Θα ακούω με ανοικτή διάθεση όσα έχουν να μου πουν και θα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, μόνο όταν κρίνω πως δεν είναι έτσι η κατάσταση».
Κάθε φορά που πρόκειται να στείλεις ένα σημαντικό email, ρώτα τον εαυτό σου αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Δεν εννοώ μόνο το να μην ξεχάσεις το συνημμένο και να ελέγχεις για τυχόν ορθογραφικά λάθη.
Κι αυτά τα βήματα χρειάζονται και είμαι σίγουρος ότι τα κάνεις ήδη. (Αν όχι, φρόντισε οπωσδήποτε στο εξής να τα τσεκάρεις και δες εδώ τον σχετικό οδηγό μας).
Δώσε όμως και πέντε λεπτά επιπλέον για να κάνεις το email σου συνολικά καλύτερο. Είναι ξεκάθαρο το τι αφορά; Έχεις συμπεριλάβεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες; Μήπως λείπει κάτι;
Δες την κατάσταση από την οπτική του αποδέκτη για να καταλάβεις αν χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες ή αν είναι οκ. Πίστεψέ με, οι προϊστάμενοί σου θα παρατηρήσουν το πόσο πλήρης είναι η δουλειά σου. Και φυσικά θα το εκτιμήσουν.
Μπορείς να πεις (στον εαυτό σου):
«Αν το λάμβανα ο ίδιος αυτό το email, τι άλλο θα ήθελα να γνωρίζω;»
Όπως διαβάζεις τους παραπάνω τρόπους, μπορεί να διαπίστωσες ότι το να τους εφαρμόσεις (πχ να ολοκληρώσεις τη βοήθεια που προσφέρθηκες να δώσεις, να κάνεις αλλαγές βάσει του feedback που πήρε κλπ) απαιτεί αρκετό χρόνο. Αλλά αυτό είναι κάτι καλό. Το βασικό είναι να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι και να λειτουργείς με διαφορετικό τρόπο. Κι ο καθένας από τους πέντε αυτούς τρόπους σε βοηθάει να κάνεις καλή εντύπωση, ώστε να σε προσέξουν αυτοί που μετράει η άποψή τους στην εταιρία.
Σίγουρα θα χρειαστεί προσπάθεια από μεριάς σου. Αλλά η προθυμία σου να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και τον ρόλο αλλάζει ενεργά το παιχνίδι και ανεβάζει τις μετοχές σου.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά