Ακόμα και αν δεν είσαι ο επίσημος ηγέτης μίας ομάδας, καθημερινά έχεις ευκαιρίες στην δουλειά σου να δείξεις ηγεσία.
Και το να φέρεσαι ως ηγέτης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να δημιουργήσεις καλή φήμη, να αυξήσεις την αξία σου, να αναλάβεις καλύτερα project, αλλά και να προετοιμάσεις το έδαφος για εκείνη την αύξηση που ήθελες.
Πως μπορείς όμως να δείξεις ηγέτης, αν δεν είσαι στην πράξη προϊστάμενος ή manager; Σου παρουσιάζουμε πιο κάτω ορισμένους τρόπους, που σίγουρα θα έχεις την ευκαιρία να εφαρμόζεις συχνά, αν όχι καθημερινά.
Είναι εύκολο να καταλάβεις με ποιον τρόπο ένα νέο Project, διαδικασία ή πολιτική θα επηρεάσει εσένα ή την ομάδα σου. Μέρος όμως του να είσαι ηγέτης, είναι να κάνεις και ένα βήμα πίσω και να κατανοείς την συνολική εικόνα, όπως διαμορφώνεται για όλη την επιχείρηση. Όταν έχεις το σύνολο της εικόνας κατά νου, θα διαπιστώσεις πως μερικές φορές αυτή είναι ίδια με την προσωπική σου, άλλες όμως φορές μπορεί να είναι και εντελώς διαφορετική. Θα έχεις πολύ πιο σωστή και χρήσιμη συνεισφορά αν έχεις πάντα την συνολική επιχειρησιακή εικόνα κατά νου.
Οι καλοί ηγέτες κάνουν ότι μπορούν για να είναι βέβαιοι πως περιλαμβάνουν στα δρώμενα όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται, αντί να τον διώχνουν μακριά. Αυτό μπορείς να το επιτύχεις, βοηθώντας να ακουστεί η φωνή όσων περισσότερων γίνεται (για παράδειγμα, «Μαρία, γνωρίζω ότι έχεις εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, τι πιστεύεις;»). Επίσης είναι χρήσιμο να ακούς πραγματικά τις ιδέες των υπολοίπων ακόμα κι αν δεν είναι οι καλύτεροι ειδικοί στην εταιρία, αλλά και να δίνεις χρόνο σε όλους (πχ σταματώντας από το γραφείο του νέου υπαλλήλου για να δεις πως τα πάει).
Είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων ηγετών ότι επιλέγουν στρατηγικά που εστιάζουν την προσοχή τους. Μπορεί να βλέπουν ότι υπάρχουν πολλές μάχες που μπορούν να δώσου, αλλά πάντα διαλέγουν την πιο σημαντική και αυτή στην οποία μπορούν να έχουν την μεγαλύτερη επίδραση και δίνουν σημασία εκεί. Σίγουρα θα έχεις κι εσύ πολλά και διαφορετικά θέματα τα οποία ίσως χρειάζεται να αντιμετωπίσεις, από ένα project που κυλάει μη αποδοτικά, στην ασυνέπεια του τμήματος marketing να σου παραδώσει κάτι που έχει αναλάβει κλπ. Βρες όμως ποιο είναι αυτό στο οποίο αξίζει να δώσεις τον χρόνο σου και την προσοχή σου. Μην προσπαθείς να κερδίσεις κάθε μάχη με την μία.
Όλοι μας εξ’ ορισμού όταν γίνεται κάποιο λάθος, έχουμε την τάση να το υποβιβάζουμε ή να το κρύβουμε. Όμως θα δείξεις με διαφορά περισσότερα στοιχεία ηγεσίας, αν αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Για παράδειγμα: «αυτό δεν πήγε όπως περιμέναμε. Θεωρούσα ότι θα είναι το Χ, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε Υ» ή «Όταν συζητάγαμε για το θέμα, πίστευα ότι το σωστό θα ήταν να κάναμε το Χ, αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι το θα ήταν καλύτερα αν είχαμε επιλέξει το Υ». Πρόκειται για μια πολύ δυνατή κίνηση, γιατί δείχνει υπευθυνότητα, ότι δεν φοβάσαι τα λάθη και ότι μπορείς να μάθεις από αυτά. Επίσης, δείχνεις ότι έχεις την αυτοπεποίθηση να αλλάξεις δημόσια την γνώμη σου και αυτό σε κάνει να δείχνεις πιο δυνατός, όχι αδύναμος.
Αν γίνεσαι αμυντικός κάθε φορά που μία απόφασή σου αμφισβητείται ή σου δίνουν κακό feedback, βλάπτεις την εικόνα σου περισσότερο από ότι μπορείς να φανταστείς. Οι μεγάλοι ηγέτες θέλουν να δέχονται συχνά απόψεις και feedback, προκειμένου να βελτιώνονται συνεχώς στο πως κάνουν τα πράγματα. Αν κλείνεσαι στο «καβούκι» σου, θα δείχνεις χωρίς αυτοπεποίθηση, ότι απειλείσαι εύκολα και είσαι δύσκολος στο να δουλέψει κανείς μαζί σου.
Οι ηγέτες γίνονται ηγέτες κυρίως επειδή είναι καλοί στο να βοηθούν τους άλλους αποτελεσματικά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις αυτό είτε είναι πχ με μια νέα διαδικασία που πρέπει να υιοθετηθεί, είτε φέρνοντας σε επαφή δύο επαγγελματίες που μπορούν να είναι χρήσιμοι ο ένας στον άλλο. Αν είσαι γενναιόδωρος με τον χρόνο σου και την βοήθεια που δίνεις, θα ενδυναμώσεις τις σχέσεις σου και θα είσαι γνωστός σαν πολύτιμος εργαζόμενος.
Το να είσαι ηγέτης, να αναπτύξεις και να παρουσιάσεις με ωραίο τρόπο τις ηγετικές σου ικανότητες, είναι μόνο ένας από τους πιθανούς τρόπους να βοηθήσεις την καριέρα σου. Αν θες πραγματικά να κάνεις την διαφορά στην καριέρα σου, δες εδώ.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις
Πώς να Πετύχεις Επαγγελματικά: Οι 6 Top Συμβουλές