Κάθε νέο ξεκίνημα είναι δύσκολο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νέα επαγγελματική αρχή. Και από δυσκολίες στη νέα δουλειά άλλο τίποτα:
Γνωρίζεις πολλούς νέους ανθρώπους, απορροφάς ένα σωρό νέες πληροφορίες και προσπαθείς να βρεις ρυθμούς. (Χωρίς να αναφέρουμε ότι προσπαθείς να εντυπωσιάσεις και το αφεντικό σου).
Είναι απολύτως λογικό να νιώθεις κάπως εκτός ισορροπίας καθώς εγκλιματίζεσαι. Αλλά πως μπορείς να γνωρίζεις αν αυτό το συναίσθημα έχει να κάνει απλά με το ότι είναι αρχή ή αν όντως κάτι δεν πάει πολύ καλά; Αν αυτές οι δυσκολίες στη νέα δουλειά είναι φυσιολογικές ή αν αποτελούν πρόβλημα;
Ενώ εσύ είσαι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να αποφασίσει αν αυτή η νέα εργασία είναι κατάλληλη για εσένα, να ορισμένα σημάδια που μπορεί να υπάρχουν και δεν ξέρεις τι σημαίνουν.
Με το ζόρι κρατάς τα μάτια σου ανοικτά στο τέλος της ημέρας, καθώς νιώθεις απολύτως εξουθενωμένος. Με το που κάθεσαι στον καναπέ, σε παίρνει ο ύπνος, παρ’ όλο που έχεις πιει μια κανάτα καφέ μέσα στην ημέρα.
Μην αγχώνεσαι, είναι φυσιολογικό. Όταν ξεκινάς μια νέα δουλειά, είσαι σε εγρήγορση όλη τη μέρα. Παρακολουθείς εκπαιδεύσεις, προσπαθείς να καταλάβεις πως λειτουργούν τα πράγματα, επιθυμείς να δημιουργήσεις καλές εντυπώσεις, και ρουφάς κάθε πιθανή και απίθανη λεπτομέρεια από το νέο περιβάλλον.
Όλα αυτά είναι φυσικό να σε εξαντλήσουν. Κάνε λίγο υπομονή και δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Σε λίγες εβδομάδες θα έχεις βρει ρυθμούς.
Δεν είναι ότι σε πιάνει μια μικρή μελαγχολία την Κυριακή το βράδυ (όπως σχεδόν όλους τους εργαζόμενους), αλλά όλο το Σαββατοκύριακο σκέφτεσαι την στιγμή που Δευτέρα πρωί θα μπεις στο γραφείο. Τα πρωινά ξυπνάς αγχωμένος για τη μέρα που ξεκινάει.
Όταν με το ζόρι φτάσεις στο γραφείο, κοιτάς το ρολόι όλη μέρα και εύχεσαι να μην χρειαστεί να συναναστραφείς πολύ με τους συναδέλφους.
Αν αυτά τα αισθήματα άγχους και έντασης παραμένουν και πέρα από την πρώτη εβδομάδα, τότε μάλλον μιλάμε για πρόβλημα και όχι απλά για κάποιες δυσκολίες στη νέα δουλειά σου.
Κάτι δεν πάει καλά και το ένστικτό σου, σε ενημερώνει. Πέρνα λίγο χρόνο σκεπτόμενος, τι δεν πάει καλά και τι ακριβώς δεν λειτουργεί για σένα. Και θυμήσου ότι είναι ΟΚ αν τελικά διαγνώσεις ότι δεν σου ταιριάζει αυτή η εργασία.
Αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη νέα δουλειά σου; Δες εδώ
Στην τελευταία δουλειά σου, τους ήξερες όλους απέξω και ανακατωτά και σου άρεσε αυτή η κοινωνικοποίηση με την ομάδα σου (χωρίς να σημαίνει ότι ήσασταν φίλοι υποχρεωτικά). Σε αυτή τη νέα εργασία όμως, ακόμα δεν έχεις νιώσει άνετα με κάποιον και νιώθεις μοναξιά.
Ενώ είναι κάπως χάλια αυτό, η αλήθεια είναι πως είναι απολύτως λογικό. Το να δημιουργήσεις σχέσεις με τους άλλους απαιτεί χρόνο, οπότε κάνε υπομονή. Ίσως χρειάζεται από μεριάς σου να προσπαθήσεις να πιάσεις την κουβέντα και με τους «παλιούς», προκειμένου να αρχίσεις να τους γνωρίζεις καλύτερα.
Ούτε ο προϊστάμενός σου, ούτε ο συνάδελφος, ούτε το HR. Πρακτικά περιφέρεσαι μόνος σου, χωρίς κατευθύνσεις. Όταν ζητάς από το αφεντικό σου οδηγίες, σε αγνοεί. Όταν ρωτάς κάτι του HR, κανείς δεν αποκρίνεται. Και τα μέλη της ομάδας σου; Ο καθένας ασχολείται με τα δικά του.
Αυτό όμως δεν είναι φυσιολογικό. Ναι, σίγουρα θα υπάρξουν φορές που θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή, μέχρι να βρει χρόνο το αφεντικό σου προκειμένου να ασχοληθεί με εσένα που είσαι ο «καινούριος», αλλά δεν λαμβάνεις καθόλου εκπαίδευση, καθόλου οδηγίες και καθόλου προσοχή, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Ο νέος εργοδότης σου πρέπει να θέλει να πετύχεις και να σε βοηθάει σ’ αυτό, όχι να σε αγνοεί.
Ποιο ήταν είπαμε το όνομα εκείνου του αρχείου που πρέπει να ανανεώσεις; Πότε είναι η επόμενη συνάντηση με τους συνεργάτες; Θεωρεί όντως ο manager ότι μπορείς να διαχειριστείς εκείνο το μεγάλο νέο πρότζεκτ μόνος σου;
Δεν είσαι ακόμα πολύ σίγουρος ότι μπορείς να διαχειριστείς όλα αυτά που πρέπει να κάνεις. Πολλές φορές, μάλιστα, διερωτάσαι για το αν είσαι ικανός να ανταπεξέλθεις.
Αυτό είναι απολύτως λογικό. Χρειάζεται χρόνο να μάθεις τα ιδιαίτερα σημεία κάθε εργασίας, ειδικά μάλιστα αν άλλαξες κλάδο. Θυμήσου ότι ο νέος σου εργοδότης σε προσέλαβε γιατί έχει πίστη στις ικανότητές σου και πρέπει να πιστεύεις σ’ αυτές κι εσύ εξίσου. Θα βρεις τον ρυθμό σου σύντομα.
Πίστευες ότι προσελήφθης για να μανατζάρεις τις ενέργειες μάρκετινγκ της εταιρίας, αλλά τώρα σου ζητούν να κάνεις τηλεφωνικές πωλήσεις και μάλιστα με υψηλά όρια. Σίγουρα αυτή δεν είναι η θέση για την οποία πέρασες τόσες συνεντεύξεις.
Αυτό είναι όντως θέμα. Αν η δουλειά για την οποία προσελήφθης δεν είναι η δουλειά που σου ζητούν να κάνεις, τότε κάτι δεν πάει καλά. Αξίζει να έχεις μια συζήτηση με τον προϊστάμενό σου, αλλά αν η απόσταση ανάμεσα στα αντικείμενα είναι μεγάλη, οι πιθανότητες λένε ότι αυτό δεν είναι το σωστό μέρος για εσένα. Και πως αξίζει να αρχίσεις να σκέφτεσαι την επόμενη κίνησή σου.
Το να νιώθεις νευρικός ή και λίγο ανασφαλής καθώς ξεκινάς μια νέα εργασία είναι απολύτως λογικό. Στο κάτω κάτω περνάς από μια μεγάλη προσωπική αλλαγή και είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη νέα δουλειά σου. Αλλά αν νιώθεις κάτι βαθύτερο, από ένα απλό άγχος να πάνε όλα καλά, τότε πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τι φταίει.
Ρώτα τον εαυτό σου με ψυχραιμία: Είναι κάτι προσωρινό, οπότε πρέπει να κάνω υπομονή μέχρι να εγκλιματιστώ ή είναι κάτι βαθύτερο που δεν θα αλλάξει;
Αν απλά χρειάζεται να προσαρμοστείς στο νέο περιβάλλον, είναι θέμα χρόνου, θα νιώσεις πιο άνετα σε μερικές εβδομάδες. Αλλά αν από την αρχή βλέπεις προβληματικές καταστάσεις, τότε ίσως είναι καιρός να επαν-αξιολογήσεις την εργασία σου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είμαι στη διάθεσή σου να μιλήσουμε.
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Νιώθεις Ανήσυχος και Χωρίς Κίνητρο: Ποιες είναι οι αιτίες
Λάθη στη Δουλειά: Πώς να Αντιδράσεις
Πώς να Δημιουργήσεις καλές Εργασιακές Σχέσεις στην Νέα σου Δουλειά
Αποτυχία στη Δουλειά; Να γιατί είναι Σημαντική
Κουτσομπολιό στη Δουλειά: Πως να το Αποφύγεις