Χρειάζεται να έχουμε ψυχικό σθένος για να τα καταφέρουμε στη ζωή μας.
Αν είσαι από εκείνους που θέλουν να είναι πετυχημένοι στη ζωή τους, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι οι φιλοδοξίες σου δεν επαρκούν για να το καταφέρεις. Οι δυσκολίες που συναντάς καθημερινά θα επηρεάζουν αρνητικά τις σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές σου αντοχές.
Αυτό που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις, είναι να αναπτύξεις και να καλλιεργήσεις ψυχικό σθένος. Αυτό θα σε προστατεύσει από τα σκαμπανεβάσματα και τα εμπόδια που θα συναντήσεις στο δρόμο προς την επιτυχία: κούραση, άγχος, απογοήτευση από τις τυχόν αναποδιές.
Το ψυχικό σθένος είναι το προσόν που έχουν όσοι πετυχαίνουν τους προσωπικούς τους στόχους χρόνο με το χρόνο και παραμένουν δυνατοί παρά τις ατυχίες που μπορεί να τους συμβούν.
Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες δεν αρκεί το ταλέντο και η σκληρή δουλειά για να αγγίξει κάποιος την επιτυχία. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο ψυχικό σθένος που περιλαμβάνει την επιμονή και το πάθος, προϋπoθέσεις για μια πετυχημένη πορεία.
Στην πραγματικότητα το ψυχικό σθένος αποτελεί την ικανότητα του ατόμου να μένει ανεπηρέαστο από τα εμπόδια και τις αντιξοότητες. Άτομα που δεν έχουν ανεπτυγμένο ψυχικό σθένος χάνουν τις ελπίδες τους, όταν πάει κάτι στραβά, αποθαρρύνονται εντελώς και τελικά τα παρατάνε.
Το ενθαρρυντικό νέο είναι ότι αυτή η ικανότητα δεν είναι έμφυτη, αλλά επίκτητη, δηλαδή όλοι μπορούν να την αναπτύξουν και να την καλλιεργήσουν. Χρειάζεται μόνο θετικό τρόπο σκέψης, συγκέντρωση στο σκοπό σου και ένα δίκτυο ανθρώπων που θα σε στηρίξουν στην πορεία σου. Αυτές τις τρεις συνθήκες θα εξετάσουμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Ο θετικός τρόπος σκέψης είναι το πρώτο που είναι απαραίτητο για αυξήσεις το ψυχικό σου σθένος. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι από τις 60 χιλιάδες σκέψεις που κάνει καθημερινά ο μέσος άνθρωπος, το 95% είναι επαναλαμβανόμενες και ότι το 80% των αναπαραγόμενων σκέψεων είναι αρνητικές.
Με τόσο πολλές αρνητικές σκέψεις στο μυαλό σου είναι αδύνατο να εστιάσεις στις θετικές. Εξάλλου το ψυχικό σθένος έχει να κάνει και με τη συγκέντρωση των δυνάμεών σου στα κρίσιμα ζητήματα κι όχι στο παραμικρό αρνητικό θέμα που τριγυρίζει διαρκώς στο μυαλό σου.
Οι αρνητικές σκέψεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τις περιοριστικές πεποιθήσεις, τις σκέψεις «όλα ή τίποτα» και τη βύθιση στην αρνητικότητα. Στη συνέχεια εξηγούμε πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτά τα τρία είδη αρνητικών σκέψεων.
Μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν μπορείς να είσαι ψυχικά δυνατός, αν συνεχώς αυτομαστιγώνεσαι. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι πράγματα που πιστεύεις για τον εαυτό σου και σε κρατούν πίσω. Για παράδειγμα: «δεν είμαι αρκετά έξυπνος για να το κάνω», «δεν έχω αρκετή εμπειρία», «προσπάθησα στο παρελθόν και δεν τα κατάφερα, άρα δεν μπορώ να το κάνω».
Η αρνητική εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου μπλοκάρει την παραμικρή δυνατότητα να σκεφτείς θετικά. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσεις το εξής: οι περιοριστικές πεποιθήσεις δεν αποτελούν γεγονότα, παρά μόνο σκέψεις.
Αναγνωρίζοντάς τις, προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν είναι αληθείς και να τις αντιστρέψεις.
Για παράδειγμα: «είμαι αρκετά έξυπνος, απλώς πρέπει να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες», «μπορεί να μην έχω την εμπειρία άλλων, αλλά έχω αρκετή για να μπορέσω να ξεκινήσω και θα μάθω τα υπόλοιπα συνεχίζοντας τη δουλειά», «η προηγούμενή μου αποτυχία δεν είναι καθοριστική για τη μελλοντική μου εξέλιξη».
Οι σκέψεις της κατηγορίας «όλα ή τίποτα» είναι σκέψεις των άκρων. Εξαιτίας τους θεωρείς πως για σένα υπάρχει μόνο η απόλυτη επιτυχία ή η πλήρης αποτυχία.
Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Επιτρέποντας στις σκέψεις των άκρων να ορίζουν το μυαλό σου, δεν είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις και να εκτιμήσεις τα στάδια και τις διαβαθμίσεις ανάμεσα στην επιτυχία και στην αποτυχία. Δεν καταφέρνεις να χαρείς για μικρότερους στόχους που πετυχαίνεις.
Προσπάθησε σε κάθε σου κίνηση να βρίσκεις τα θετικά. Όπως όλα εκείνα που έχεις κερδίσει με την προσπάθειά σου και την εμπειρία που αποκόμισες, χάρη στην οποία θα αποφύγεις τυχόν λάθη του παρελθόντος και θα ξέρεις πλέον πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα.
Οι δύο προηγούμενες κατηγορίες αρνητικών σκέψεων σε οδηγούν στο να βυθίζεσαι στην αρνητικότητα.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σου τυχαίνουν αναποδιές και ενώ τις περισσότερες από αυτές δεν μπορείς να τις αποτρέψεις ή να τις αποφύγεις, μπορείς σίγουρα να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου όταν σου συμβαίνει κάτι κακό.
Μένοντας κολλημένος τις ατυχίες σου, ξοδεύεις απίστευτη ενέργεια την οποία θα μπορούσες να αξιοποιήσεις για να πετύχεις τους στόχους σου. Κι έτσι αυξάνεις από μόνος σου τις πιθανότητες να τα παρατήσεις.
Την επόμενη φορά που θα έρθεις αντιμέτωπος με μια κακοτυχία επιδίωξε να μη σπαταλήσεις την ενεργεία σου σε αυτή. Είναι σημαντικό να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει την απογοήτευση, αλλά προσπάθησε να μειώσεις το χρόνο στον οποίο μένεις «κολλημένος» στην κακοτυχία σου.
Για να βοηθηθείς μπορείς να κάνεις τα εξής:
– Τηλεφώνησε σε ένα φίλο ή σε κάποιον που συμβουλεύεσαι τακτικά. Είναι καλό να έχεις τη γνώμη κάποιου που βλέπει τα πράγματα απ’ έξω.
– Βάλε χρονικό περιορισμό στις σκέψεις σχετικά με το συμβάν! Μια ώρα είναι υπεραρκετή.
– Όταν περάσει η ώρα που έχεις καθορίσει, πες στον εαυτό σου ότι πρέπει να προχωρήσεις, ότι είσαι άνθρωπος, γι’ αυτό τα πισωγυρίσματα είναι κάτι φυσιολογικό.
– Αν δεν μπορέσεις να ελέγξεις τις αρνητικές σου σκέψεις τελικά, κάνε κάτι για να ξεχαστείς μέχρι να ηρεμήσεις και να μπορέσεις αργότερα να δεις τα πράγματα με καθαρό μυαλό.
Όσο πιο γρήγορα εστιάσεις στα θετικά και ξεπεράσεις την κακοτυχία, τόσο το συντομότερο θα μπορέσεις να επανέλθεις στην προσπάθεια να πετύχεις το στόχο σου.
Όποιες κι αν είναι οι αρνητικές σκέψεις που τριβελίζουν το μυαλό σου, χρειάζεται χρόνος για να εξασκηθείς στο να τις αντικαθιστάς με τις αντίστοιχες θετικές. Είναι αδύνατο να μπορέσεις να κατευνάσεις αυτές τις σκέψεις με το που τις εντοπίσεις.
Αν δεν τα καταφέρεις με την πρώτη, μη δυσφορήσεις. Πάρε βαθιά ανάσα και ξαναπροσπάθησε. Όσο εξασκείσαι στο θετικό τρόπο σκέψης, τόσο θα βελτιώνεσαι και έτσι θα ενισχύεις ταυτόχρονα το ψυχικό σου σθένος. Σε αυτή σου την προσπάθεια θα σε διευκολύνει το επόμενο βήμα, δηλαδή η δέσμευση στο στόχο σου.
Για να διατηρήσεις την αντοχή σου και τη συγκέντρωσή σου είναι σημαντικό να ξέρεις το λόγο για τον οποίο κάνεις το καθετί.
Αν έχεις την πρόθεση να πετύχεις έναν μεγάλο στόχο και δεν έχεις συνειδητοποιήσει το λόγο που το θέλεις αυτό, τότε δε θα είναι δύσκολο να χάσεις τη συγκέντρωσή σου, να αποθαρρυνθείς ή και να τα παρατήσεις με την πρώτη αναποδιά.
Αν πιστεύεις ότι την τελευταία φορά που δεν πέτυχες το στόχο σου ήταν επειδή δεν είχες αρκετή θέληση ή επειδή δεν επέβαλες την αναγκαία πειθαρχία στον εαυτό σου και γι’ αυτό τελικά εγκατέλειψες την προσπάθεια, τότε στην πραγματικότητα απλώς δεν είχες έναν αρκετά ισχυρό λόγο, ένα κίνητρο που θα σε κρατούσε δεσμευμένο σε αυτόν το στόχο.
Όταν δεν έχεις έναν επαρκή λόγο για να προσπαθήσεις και αναζητάς ένα εξωτερικό κίνητρο ή αμφισβητείς τη θέληση και τις ικανότητές σου, σπαταλάς μάταια την ενέργειά σου. Ακόμα κι αν σε γοητεύει η ιδέα της εκπλήρωσης κάποιου στόχου, αλλά δε σε συνδέει τίποτα ουσιαστικό με αυτόν, είναι σχεδόν αδύνατο να εμπνευστείς και να κινητοποιηθείς καταλλήλως για να τον φτάσεις.
Το εσωτερικό σου κίνητρο είναι η έμφυτη σου επιθυμία να κάνεις που ικανοποιεί εσένα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, όπως τους γονείς σου, το αφεντικό σου ή τον/την σύζυγό σου.
Αν σκέφτεσαι να κόψεις το κάπνισμα, γιατί ξέρεις ότι σου κάνει κακό, αλλά στην πραγματικότητα το απολαμβάνεις, τότε είναι σχεδόν ανέφικτο να το καταφέρεις, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει για σένα αρκετά ισχυρός λόγος.
Αν όμως έχεις αποφασίσει να σταματήσεις να καπνίζεις, διότι δε θέλεις το μωρό που μόλις απέκτησες να μεγαλώσει μέσα στον καπνό, τότε ίσως αυτό είναι το σωστό εσωτερικό κίνητρο που θα σε βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη δέσμευση στο στόχο σου. Δεν πρόκειται απλώς για πείσμα ή για μια επιφανειακή συμμόρφωση σε κάποια «πρέπει».
Αν προσπαθείς να αναπτύξεις το ψυχικό σου σθένος, μειώνεις την προσπάθεια και την απαιτούμενη ενέργεια συνδέοντας ένα ισχυρό κίνητρο σε ό,τι επιδιώκεις. Την ενέργεια που εξοικονομείς με αυτόν τον τρόπο θα την αξιοποιήσεις όταν έρθεις αντιμέτωπος με δύσκολες προκλήσεις.
Στην καλλιέργεια του ψυχικού σου σθένους θα σε βοηθήσει πολύ να διαπιστώσεις πως δεν είσαι μόνος σου. Είναι γεγονός ότι όσοι έχουν πετύχει δεν ήταν μόνοι τους σε αυτή τους την πορεία.
Ακόμα και σπουδαία πρόσωπα της πολιτικής και των επιχειρήσεων είχαν πίσω τους μια ομάδα ανθρώπων που τους καθοδήγησαν, τους ενθάρρυναν και τους υποστήριξαν έμπρακτα στην προσπάθειά τους.
Το ίδιο χρειάζεσαι κι εσύ για να διατηρήσεις το ψυχικό σου σθένος και να μείνεις ακλόνητος στην προσπάθεια σου να πετύχεις. Ανθρώπους να σε υποστηρίζουν και να «βάλουν πλάτη» όταν χρειαστεί.
Θα αποκομίσεις πολλά οφέλη έχοντας κάποιον μέντορα, δηλαδή κάποιον που σε καθοδηγεί να χαράξεις την πορεία σου προς την επιτυχία. Με τη βοήθειά του θα ανακαλύψεις και θα καλλιεργήσεις τα προτερήματά σου, θα εντοπίσεις και θα υπερνικήσεις τις αδυναμίες σου.
Αν παλεύεις να ξεπεράσεις τον αρνητισμό σου ή δεν έχεις εντοπίσει ακόμα το σκοπό των πράξεών σου, η συζήτηση με κάποιο που σε εμπνέει και είναι πρόθυμος να σε καθοδηγήσει θα σε ξεκολλήσει από τις λεπτομέρειες και θα σε προτρέψει να δεις τη συνολική εικόνα.
Δεν είσαι μόνος σου! Μάθε περισσότερα
Μπορεί ο μέντορας να σε βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά στην προσπάθειά σου για την επίτευξη των στόχων σου χρειάζεσαι και ανθρώπους που θα σου ανεβάζουν το ηθικό και θα φροντίσουν να διατηρήσεις την θετική σου προδιάθεση και την αισιοδοξία σου.
Το να αναζητήσεις τέτοιους ανθρώπους ανάμεσα στους φίλους και στους συγγενείς σου, δε σημαίνει ότι είσαι αδύναμος. Μίλησέ τους για τις προσπάθειές σου και όταν συναντήσεις δυσκολίες, μοιράσου τις μαζί τους. Η θετικότητά τους θα σε εμψυχώσει και θα συμβάλει στην καταστολή των περιοριστικών σου πεποιθήσεων και του αρνητισμού σου.
Μπορεί να έχεις ένα ισχυρό κίνητρο για να πετύχεις το στόχο σου, να έχεις βρει το μέντορά σου και ανθρώπους να σε εμψυχώνουν. Όμως βρίσκοντας ανθρώπους που έχουν τον ίδιο ή αντίστοιχο στόχο με εσένα μπορείτε να οργανώσετε μαζί μια ομάδα με σκοπό την αμοιβαία παρότρυνση.
Άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση με εσένα, μπορούν να σε καταλάβουν καλύτερα και να σου δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσεις να προσπαθείς όταν τα πράγματα δεν κυλούν τόσο ομαλά όσο θα περίμενες.
Κάποιες φορές δυστυχώς η στήριξη των καθοδηγητών, των υποστηρικτών και των συνοδοιπόρων δεν επαρκεί για την καταπολέμηση των αντιξοοτήτων και του έμφυτου αρνητισμού, γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να εξασκηθείς στο να συνέρχεσαι μετά τις δυσκολίες και να επανακτάς τον αυτοέλεγχό σου. Αυτό την ικανότητα αναπτύσσουμε παρακάτω.
Η ανάπτυξη του ψυχικού σθένους δεν είναι εύκολη υπόθεση! Όσοι είναι πετυχημένοι μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι τα εμπόδια, τα πισωγυρίσματα και οι προσωρινές αποτυχίες είναι αναπόφευκτα στην πορεία προς την επιτυχία. Και η δική σου περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όταν βρεθείς σε φάση στασιμότητας προσπάθησε να ανακαλύψεις τι φταίει, να αναδιοργανωθείς και να επαναπροσδιορίσεις το σκοπό σου.
Εντόπισε αν πρόκειται απλώς για έντονο αρνητισμό ή περιοριστικές πεποιθήσεις, αν το κίνητρο σου παραμένει το ίδιο ισχυρό, βρες τα θετικά που μπορείς να αποκομίσεις από το πισωγύρισμά σου και σκέψου ποιος άλλος μπορεί να σε βοηθήσει να επανέλθεις.
Αν μείνεις παθητικός και δεν αναλάβεις δράση, θα αποθαρρυνθείς ακόμα περισσότερο, θα νιώσεις αδύναμος και θα θέσεις σε κίνδυνο τη δέσμευσή σου στο στόχο σου.
Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάπτυξη ψυχικού σθένους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί προσπάθεια σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά κατά βάση περιλαμβάνει τη συνειδητοποίηση εκείνων που σε κρατούν πίσω.
Αποκτώντας ακλόνητο ψυχικό σθένος δε σημαίνει ότι θα γίνεις λιγότερο αδύναμος. Θα είσαι όμως σε θέση να υπερνικήσεις τις αδυναμίες σου, εστιάζοντας στα σωστά πράγματα, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις της ζωής.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις