Γιατί δεν τηρείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου; - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί δεν τηρείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου;

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Έδωσες κι εσύ υποσχέσεις στον εαυτό σου για το νέο έτος; Και αν ναι, μήπως ήδη σταμάτησες να προσπαθείς να τις κάνεις πραγματικότητα;

Μην απελπίζεσαι, πολλοί είμαστε αυτοί που σύντομα εγκαταλείπουμε την προσπάθεια να τήρησουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στον εαυτό μας. Για αυτό σήμερα η πρότασή μου είναι απλή: Μην βάλεις ξανά απλά άλλον ένα στόχο.

Αντίθετα, κάτσε με τιμιότητα και σκέψου γιατί δεν πέτυχες στον τελευταίο στόχο ή υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου. Στην περίπτωση που ξεκίνησες για να πετύχεις κάτι και τελικά δεν το έκανες, αυτό σημαίνει ότι η θέλησή σου κάπου σε πρόδωσε.

Και όταν η θέληση μας προδίδει, είναι επειδή φαίνεται να υπάρχει κάτι πιο δυνατό στη ζωή μας από την υπόσχεση που δώσαμε στον εαυτό μας.

Οπότε, για σκέψου, τι είναι πιο δυνατό από τις υποσχέσεις που έδωσες στον εαυτό σου;

Η βιοχημεία του εγκεφάλου σου, οι αξίες σου και οι πεποιθήσεις σου.

Το παράδειγμα της δίαιτας

Και για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας ξεκινήσουμε με ένα απλό παράδειγμα, το οποίο βέβαια μπορείς να παραλληλίσεις με κάτι πιο σχετικό από τη ζωή σου.

Αν λοιπόν, θες να κάνεις δίαιτα και πιστεύεις ότι πρέπει να σταματήσεις να τρως όλα τα «παράνομα» αλλά νόστιμα φαγητά που σου αρέσουν, τότε δεν πρόκειται να πετύχεις.

Γιατί; Μα επειδή πρώτον, παίρνεις ευχαρίστηση από το φαγητό, διαφορετικά δεν θα ενέδιδες σε αυτό εξαρχής. Και είναι δύσκολο να σταματήσεις κάτι που σε ευχαριστεί.

Δεύτερο, επειδή μαζί με τις διατροφικές αυτές συνήθειες (και ιεροτελεστίες), μας συνοδεύει και η βιοχημεία του εγκεφάλου μας, η οποία εκπαιδεύεται αντίστοιχα από τις συνήθειές μας.

Τρίτο, αλλά πολύ σημαντικό, επειδή μέσα μας υπάρχει μία περιοριστική αντίληψη, ότι δεν θα τα καταφέρουμε ή ότι θα πάρουμε πάλι πίσω τα κιλά που χάσαμε ή ότι δεν αξίζει πραγματικά να το κάνουμε. Και κάπου πιο βαθιά, αυτό πηγάζει από το ότι θεωρούμε ότι δεν είμαστε αρκετοί, δεν αξίζουμε την αγάπη των άλλων κ.ο.κ.

Πώς να απαλλαγείς από μια κακή συνήθεια

Οπότε με όλα αυτά ως δεδομένο, πως κάνεις τον στόχο σου να επιτευχθεί;

Δουλεύοντας προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Από μέσα προς τα έξω, για να αλλάξεις την πεποίθηση που σε κρατάει πίσω. Και από έξω προς τα μέσα, φτιάχνοντας ένα σύστημα που θα διασφαλίσει ότι θα τηρήσεις τις υποσχέσεις και τον στόχο σου.

Στο παράδειγμα της δίαιτας λοιπόν, θα μπορούσες να ξεκινήσεις διαβάζοντας αναλυτικά για τα προβλήματα που προκαλεί η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, ώστε να κάνεις κτήμα σου όλες τις πιθανές συνέπειες. Και ταυτόχρονα να δημιουργήσεις ένα σύστημα που θα σε προστατεύει. Πχ αν τρως πρόχειρα στη δουλειά, να ετοιμάζεις από την προηγούμενη μέρα κάτι υγιεινό και θρεπτικό να παίρνεις μαζί σου, ή να μην παίρνεις πολλά χρήματα μαζί σου για να μην μπαίνεις στον πειρασμό να παραγγείλεις κ.ο.κ.

 

Προεκτάσεις στον επαγγελματικό χώρο

Αυτό όμως ήταν το παράδειγμά μας, εσύ μπορεί να μην έχεις θέματα με την διατροφή σου και τα κιλά, αλλά να νιώθεις ότι δεν γυμνάζεσαι αρκετά, καπνίζεις, δεν διαχειρίζεσαι σωστά τα χρήματά σου ή έχεις κάποια άλλη κακή συνήθεια.

Μερικές φορές είναι κάτι λιγότερο προφανές. Πρόσφατα, συζητούσα με έναν πελάτη μας για την καριέρα του, καθώς αισθανόταν ότι είχε βαλτώσει επαγγελματικά. Δεν ήξερε για ποιο λόγο, ούτε τι δράση θα έπρεπε να αναλάβει.

Όπως όμως αναλύαμε την κατάσταση, συνειδητοποιήσαμε ότι είχε κι αυτός μια περιοριστική αντίληψη: Ένιωθε ότι το να φροντίζει τις δικές του ανάγκες ήταν κάτι εγωιστικό και πως οι ανάγκες όλων των άλλων ήταν πιο σημαντικές από τις δικές του.

Αυτή η πεποίθηση τον οδήγησε και στον επαγγελματικό χώρο να αναλαμβάνει περισσότερα πράγματα και υποχρεώσεις απ’ ότι χρειαζόταν, με αποτέλεσμα να πνίγεται και να κρατάει τον εαυτό του πίσω. Αναγνωρίζοντας λοιπόν αυτή την πεποίθηση, ξεκίνησε να δουλεύει και μέσα του, αλλά και εξωτερικά τον τρόπο δουλειάς του.

 

Δημιούργησε ένα νέο Σύστημα

Έτσι, αυτό που έχω να σου προτείνω είναι αντί να βάζεις στόχους της μιας πρότασης (όπως «θέλω να χάσω κιλά») καλύτερα δημιούργησε ένα σύστημα που θα σε βοηθήσει να επιτύχεις και να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια

Το καλό είναι πως, κατά μέσο όρο, μετά από 66 ημέρες που θα χρησιμοποιείς το νέο σύστημα/πρόγραμμα, θα αρχίσεις να αλλάζεις έτσι ώστε και μεγαλύτερο αυτοέλεγχο να έχεις και το σώμα σου να σε βοηθάει.

Ίσως όμως χρειαστεί να ζητήσεις και τη βοήθεια κάποιου φίλου ή γνωστού σου, προκειμένου να ενισχύσεις τον εαυτό σου. Γιατί το άλλο μυστικό για να απαλλαγείς από κάποια συνήθειά σου είναι να γνωστοποιήσεις την απόφασή σου, προκειμένου να νιώθεις ότι υπάρχει μια κοινότητα που σε στηρίζει και νοιάζεται.

Οπότε πέρα από όλα τα άλλα, φέρε κοντά σου έναν κύκλο ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα. Αν θες να αθλείσαι περισσότερο, δημιούργησε ένα κύκλο με ανθρώπους που αθλούνται. Αν θες να ενισχυθείς στην καριέρα σου, φτιάξε έναν κύκλο με αυτοδημιούργητους και πετυχημένους ανθρώπους.

Και αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις αυτό και τι δράση να αναλάβεις για να απαλλαγείς από τις καταστροφικές συνήθειές σου, επικοινώνησε μαζί μας. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!