Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή καριέρας σε μεγάλη ηλικία.
Στα 18 καλείσαι να διαλέξεις με τι θα ασχοληθείς στο μέλλον. Διαλέγεις πανεπιστήμιο και τμήμα που σου αρέσει. Κάτι που σχετίζεται με το επάγγελμα που θέλεις να ασχοληθείς.
Πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου όσο μπορείς, γιατί «είναι τα καλύτερά σου χρόνια», αλλά μόλις πάρεις πτυχίο τα πράγματα σοβαρεύουν.
Τι πτυχίο είναι; Που έχει ανταπόκριση; Πρέπει να βρεις μια δουλειά που να έχει σχέση με όσα έμαθες στη σχολή (πολύ σύντομα βέβαια καταλαβαίνεις πως όσα έμαθες δε σου χρησιμεύουν και πολύ). Τζάμπα σπούδαζες τόσα χρόνια;
Μόλις τελειώνεις το σχολείο, η κοινωνία και ο περίγυρος απαιτούν από εσένα να ξέρεις με τι θέλεις να ασχοληθείς στο μέλλον. Εκεί που ήσουν παιδί, καλείσαι να πάρεις αποφάσεις για το μέλλον σου.
Μπορεί να είσαι από αυτούς που ήξεραν από μικρή ηλικία τι επάγγελμα θέλουν να κάνουν και ήξεραν ποιο δρόμο να ακολουθήσουν. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που στα 18 δε ξέρουν τι θέλουν. Υπάρχουν και άλλοι που ούτε στα 25 ξέρουν, ούτε στα 35.
Το ότι η κοινωνία σε έκανε να πιστεύεις πως στα 18 πρέπει να διαλέξεις καριέρα και να την ακολουθήσεις μέχρι να πάρεις σύνταξη, δε σημαίνει πως ισχύει. Είναι φυσιολογικό να μη ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι, όπως είναι και φυσιολογικό να θες να κάνεις αλλαγή καριέρας σε μεγάλη ηλικία.
Ποιοι είναι όμως οι μύθοι που επικρατούν γύρω από την αλλαγή καριέρας σε μεγάλη ηλικία;
Πρέπει να ξέρεις από μικρός τι θέλεις να κάνεις στο μέλλον. Βέβαια αν κάτσεις και σκεφτείς τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν 5 χρονών και πόσα επαγγέλματα έχεις αλλάξει από τότε, θα καταλάβεις πως ο άνθρωπος αλλάζει όσο μεγαλώνει.
Μπορεί να νόμιζες πως θα σου αρέσει ο επαγγελματικός προσανατολισμός που διάλεξες, αλλά αν στην πορεία είδες πως δε σε γεμίζει, δε χρειάζεται να μείνεις κολλημένος εκεί επειδή στα 18 σου σού άρεσε.
Μεγαλώνεις, εξελίσσεσαι, ωριμάζεις. Δε σκέφτεσαι όπως σκεφτόσουν πριν 5 χρόνια ούτε σου αρέσουν τα ίδια πράγματα. Γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου. Μαθαίνεις τι σου αρέσει και τι όχι.
Αν αυτό που είχες διαλέξει κάποτε δε σε κάνει ευτυχισμένο, πρέπει να το αλλάξεις. Άκου το ένστικτό σου και μην το καταπιέζεις επειδή οι άλλοι λένε πως θα έπρεπε ήδη να ξέρεις τι θέλεις.
Ποιος θα αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για αλλαγή καριέρας; Πότε είσαι μεγάλος γι’ αυτό και πότε όχι;
Ό,τι και αν σου λένε, μην τους ακούς. Ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις αυτό που θέλεις. Σκέψου για παράδειγμα πόσα χρόνια δουλειάς έχεις ακόμα μέχρι να βγεις στη σύνταξη. Είναι πολλά, έτσι δεν είναι;
Γιατί λοιπόν να μην κάνεις αυτό που σου αρέσει; Πως θα περάσεις τόσα χρόνια κάνοντας κάτι που δε σε ευχαριστεί;
Ποτέ δεν είναι αργά και ποτέ δεν είσαι μεγάλος για να κάνεις κάτι που θέλεις. Ακολούθα το ένστικτό σου και άσε τους άλλους να μένουν κολλημένοι.
Ίσως να αναρωτιέσαι πως θα σε προσλάβει κάποιος όταν μετά τα 30 σου αποφάσισες να αλλάξεις καριέρα και δεν έχεις προϋπηρεσία στο αντικείμενο. Πως θα σε εμπιστευτεί ότι μπορείς να τα καταφέρεις;
Η αλήθεια είναι όμως πως έχεις μάθει πράγματα στη μέχρι τώρα καριέρα σου, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε όλες τις δουλειές. Είσαι διατεθειμένος επίσης, να μάθεις όσα χρειάζονται προκειμένου να ανταποκριθείς στη θέση αυτή και πολλοί εργοδότες θα το εκτιμήσουν αυτό. Όπως και το γεγονός πως δε διστάζεις να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.
Μάθε πληροφορίες για αυτό που σου αρέσει και θες να ακολουθήσεις, μίλα με ανθρώπους που το έχουν κάνει επάγγελμα και δείξε πόσο κατάλληλος είσαι για τη θέση που δίνεις συνέντευξη.
Πιστεύει κανείς πως μόλις προσληφθεί θα γίνει κατευθείαν αφεντικό; Ή μάλλον ακόμα και αν το πιστεύουν κάποιοι, νομίζεις πως ισχύει;
Είναι λογικό σε μια δουλειά να ξεκινάς από χαμηλά και να ανεβαίνεις σιγά σιγά. Πόσο μάλλον όταν είναι η πρώτη σου δουλειά σε αυτό το αντικείμενο. Αυτό δεν είναι κακό και δε θα έπρεπε να σε αποτρέπει από το να κυνηγήσεις τη δουλειά που σου αρέσει.
Η αλλαγή καριέρας σε μεγάλη ηλικία μπορεί όντως να συνεπάγεται και επιπλέον εκπαίδευση. Μπορεί να επιλέξεις να κάνεις πάλι πρώτο πτυχίο, ή μεταπτυχιακό ή ακόμα και σεμινάρια. Μπορεί να τα κάνεις δωρεάν ή να χρειαστεί να πληρώσεις.
Αν όμως έχεις το χρόνο γιατί να μην σπουδάσεις κάτι που σου αρέσει; Ή αν έχεις τα χρήματα γιατί να μην τα ξοδέψεις κάπου που σου αρέσει;
Το σίγουρο είναι πως αν δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο ή χρήματα, δε σημαίνει πως δεν μπορείς να μάθεις νέα πράγματα. Θα ψάξεις και θα βρεις αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα σε εσένα και το πρόγραμμά σου.
Το να αλλάξεις καριέρα σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι κοινωνικά «κατακριτέο» αλλά δε σημαίνει πως δεν πρέπει να το κάνεις. Μην το αφήνεις να σε κρατάνε πίσω. Τώρα που βρήκες τι είναι αυτό με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς, ήρθε η ώρα να το κυνηγήσεις.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
5 Μύθοι Καριέρας που σε Κρατάνε Πίσω
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις