Πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίου και νέοι άνθρωποι κατά κύριο λόγο δυσκολεύονται πολύ να βρουν τη δουλειά που επιθυμούν, επειδή τους λείπει η απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία.
Δυστυχώς, οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν να προσλάβουν κάποιον που έχει ήδη την εργασιακή εμπειρία που ζητούν.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτική και αποθαρρυντική. Αντί, να εκνευρίζεσαι και να απογοητεύεσαι θα ήταν καλό να μάθεις πώς να κάνεις αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας. Αν δεν έχεις αρκετή εργασιακή εμπειρία, δες τι μπορείς να κάνεις παρακάτω.
Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας είναι ότι όλοι ξεκίνησαν με μηδενική εργασιακή εμπειρία. Όταν έχεις ανάγκη να βρεις δουλειά, θα κάνεις οτιδήποτε μπορείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να ψάχνεις για κάτι καλύτερο.
Προσδιόρισε τις δεξιότητες και τα ταλέντα σου και κατάγραψε τι είναι αυτό που ψάχνεις πραγματικά, ποιο ρόλο αναζητάς και σε ποιο χώρο εργασίας.
Αν κανείς δεν σε προσλαμβάνει λόγω της έλλειψης εργασιακής εμπειρίας, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι εθελοντική εργασία για να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία.
Το να εργάζεσαι δωρεάν μπορεί να μην είναι το καλύτερο, αλλά λίγες ώρες την εβδομάδα μπορούν να σου δώσουν κάποια εμπειρία την οποία μπορείς στη συνέχεια να βάλεις στο βιογραφικό σου. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να βρεις την δουλειά που επιθυμείς.
Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λαμβάνουν τόνους βιογραφικών από αιτούντες, όταν προσφέρεται κάποια θέση. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες σου να βρεις εργασία, γιατί έχουν προβάδισμα όσοι έχουν την ζητούμενη εργασιακή εμπειρία.
Κάνε αίτηση σε εταιρείες που έχουν 1-20 άτομα εργατικό δυναμικό. Το να υποβάλλεις αιτήσεις για δουλειά σε μικρές εταιρείες θα σου δώσει περισσότερες ευκαιρίες και ο προϊστάμενος θα είναι πιο πρόθυμος να σε εκπαιδεύσει.
Γνώρισε ανθρώπους που ήδη εργάζονται στο χώρο που ψάχνεις, χωρίς απαραίτητα να ζητάς εργασία. Πως θα το καταφέρεις αυτό; Μπορείς να δηλώνεις συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια όπου θα έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με επαγγελματίες του κλάδου και να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει.
Επίσης, θα μπορούσες να απευθυνθείς και στον κοινωνικό σου περίγυρο και να ρωτήσεις φίλους και συγγενείς αν γνωρίζουν κάποιον που θα προσλάμβανε κάποιον με το δικό σου υπόβαθρο. Μπορείς να σταθείς τυχερός και να βρεις αυτό που ψάχνεις. Είναι πολύ σημαντικό, να ενημερώνεις όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα ότι ψάχνεις για δουλειά σε έναν συγκεκριμένο τομέα.
Αν έχεις 2-3 επιχειρήσεις υπόψη σου, προσπάθησε να μάθεις περισσότερα για την ίδια την επιχείρηση και για την οργανωτική και διευθυντική της δομή.
Οποιοδήποτε πλέον έχει την δυνατότητα να αναζητήσει στο Διαδίκτυο την επιχείρηση που τον ενδιαφέρει και να μάθει τα πάντα για αυτή.
Από την στιγμή που συμπλήρωσες όλες τις απαραίτητες αιτήσεις και ότι σου ζητήθηκε, δεν χρειάζεται να ξοδέψεις άλλο χρόνο και ενέργεια με το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν, να μάθεις ποιος είναι ο υπεύθυνος διευθυντής στο τμήμα που θα ήθελες να εργαστείς και να προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις μαζί του.
Αν δεν μπορείς να βρεις δουλειά σε συγκεκριμένο τομέα, τότε προσπάθησε να βρεις κάτι που μπορεί να είναι παρόμοιο. Διεύρυνε τους ορίζοντες σου και μην «κολλάς» με συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Προσπάθησε να βρεις όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που αναζητούν τις δεξιότητες σου.
Μπορεί η αναζήτηση σου για εργασία να πάρει αρκετό καιρό, πολλοί άνθρωποι κάνουν τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό εξαρτάται από την οικονομικές συνθήκες του τόπου διαμονής σου και το timing. Αν η αναζήτηση σου για εργασία διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπάθησε να μην απογοητευτείς και τα παρατήσεις.
Προσδιόρισε το λόγο που διαρκεί τόσο πολύ και αν δεν βρίσκεις εργασία στο αντικείμενο που θέλεις, μπορείς να στραφείς σε κάτι διαφορετικό, προκειμένου να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία και μετέπειτα να ψάξεις στον τομέα που σε ενδιαφέρει.
Μην ανησυχείς για το τι μπορεί να συμβεί την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί ή όχι. Επομένως, επικεντρώσου στη κάθε μέρα ξεχωριστά. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς σήμερα!
Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το άγχος της ανεργίας, τότε η συζήτηση με έναν σύμβουλο εργασίας θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Φρόντισε να μην αφήνεις τους φόβους και τις ανησυχίες σου να σε επηρεάσουν.
Μην ξεχνάς να ανανεώνεις τις δεξιότητες σου, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας μακράς αναζήτησης εργασίας. Το να μάθεις πως να χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή ή να μάθεις πως να χρησιμοποιείς το πιο πρόσφατο λογισμικό είναι τρόποι για να παραμείνεις ενήμερος στη σημερινή αγορά.
Η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να αποκτήσεις τη δουλειά που θέλεις. Μην υποθέσεις ποτέ ότι έχεις αρκετές δεξιότητες. Πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθεις και να ενισχύσεις το βιογραφικό σου σημείωμα.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
5 Μύθοι Καριέρας που σε Κρατάνε Πίσω
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Πως θα Υιοθετήσεις μια Νέα Συνήθεια
Πως να πιάσεις κουβέντα με κάποιον: 6 Συμβουλές
Αντιπαθητικοί Συνάδελφοι: 6 Συμβουλές που θα σε Βοηθήσουν να Δουλέψεις μαζί τους