Πρώτη Δουλειά: 7 Πράγματα που Πρέπει να Κάνεις πριν Ξεκινήσεις - Purpose Συμβουλευτική

Πρώτη Δουλειά: 7 Πράγματα που Πρέπει να Κάνεις πριν Ξεκινήσεις

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Με την εισαγωγή σου στο πανεπιστήμιο, αρχίζεις και φαντάζεσαι την επαγγελματική σου πορεία και πως αυτή θα ήθελες να ξεκινήσει. Αργότερα, αναρωτιέσαι ποια είναι τα επιθυμητά προσόντα και πως θα γίνεις ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας για να βρεις την πρώτη δουλειά σου.

Παρακάτω παραθέτονται χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνεις πριν βρεις την πρώτη δουλειά σου.

1. Ξεκαθάρισε τα προφίλ σου στα social media

Ανεξάρτητα από το πόσο ωραίος δείχνεις στην αγαπημένη σου φωτογραφία στο Instagram ή από το πόσο αστείο θεωρείς το καινούριο σου tweet, ο μελλοντικός σου εργοδότης δεν θέλει να δει φωτογραφίες από τα ξέφρενα πάρτι που πήγες και πως κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού event εσύ έπαιζες παιχνίδια στο κινητό σου.

Γιατί ναι μπορούν να τα δουν όλα αυτά! Το 84% των εταιρειών χρησιμοποιεί τα social media για την εύρεση υποψηφίων. Επομένως, σιγουρέψου ότι δεν έχεις τα πάντα σε δημόσια θέα και προσπάθησε να βελτιώσεις το διαδικτυακό σου αποτύπωμα.

Οποιαδήποτε μη επαγγελματική φωτογραφία, δημοσίευση ή tweet πρέπει να διαγραφεί και όλα τα προφίλ σου πρέπει να γίνουν ιδιωτικά. Προσπάθησε να δημοσιεύεις πράγματα τα οποία σε αντιπροσωπεύουν σαν προσωπικότητα.

2. Πριν πιάσεις τη πρώτη δουλειά σου, μάθε μια καινούρια δεξιότητα

Αξιοποίησε τον ελεύθερο σου χρόνο κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν και μέσα σε αυτά προσπάθησε να εντάξεις μια καινούρια δεξιότητα που αργότερα θα σε βοηθήσει να μάθεις κάτι νέο  και να το αξιοποιήσεις όταν βρεις τη πρώτη δουλειά σου.

Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού, είτε να παρακολουθήσεις ένα μάθημα μάρκετινγκ ή οτιδήποτε είναι σχετικό με το τομέα των σπουδών σου. Μπορείς να μάθεις για το τι νέες δεξιότητες ψάχνουν οι εργοδότες και να επικεντρωθείς σε μια από αυτές. Πρώτη Δουλειά: 7 Πράγματα που Πρέπει να Κάνεις πριν Ξεκινήσεις

3. Διασυνδέσου όσο περισσότερο μπορείς για να βρεις την πρώτη δουλειά σου

Οι διασυνδέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρεση της πρώτης δουλειάς σου και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις αυτό. Αρχικά μπορείς να συνομιλείς με γνωστούς και οικογενειακούς φίλους και να κάνεις γνωστό ότι βρίσκεσαι στη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

Γενικά, θα πρέπει να το επικοινωνείς σε όλους, διότι πότε δεν ξέρεις αν κάποιος μπορεί να σου προσφέρει μια επαγγελματική ευκαιρία

Μπορείς να δημιουργήσεις το προσωπικό σου προφίλ σε επαγγελματικές πλατφόρμες και εκεί να διασυνδεθείς με πιθανούς μελλοντικούς σου εργοδότες, με απλούς εργαζόμενους που δίνουν τις δικές τους συμβουλές για το πώς ξεκίνησαν εκείνοι και βρήκαν τη πρώτη δουλειά τους ακόμα και με τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

4. Ολοκλήρωσε τουλάχιστον μια πρακτική άσκηση πριν την πρώτη δουλειά σου

Πλέον η πρακτική άσκηση εντάσσεται σχεδόν σε όλα τα προγράμματα σπουδών είτε αυτή είναι υποχρεωτική είτε αυτή είναι προαιρετική. Αν βρίσκεσαι σε αυτό το σημείο των σπουδών σου ή μπορείς να ενημερώνεσαι και για άλλες θέσεις πρακτικής άσκησης που δημοσιοποιούνται για διάφορες εταιρείες και οργανισμούς, άρπαξε την ευκαιρία και προτίμησε να πραγματοποιήσεις πρακτική άσκηση.

Έτσι, θα έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα προκειμένου να κάνεις την αρχή στην επαγγελματική σου πορεία, θα έχεις αποκτήσει εμπειρία και θα δεις αν πραγματικά σε ενδιαφέρει το αντικείμενο ή θα πρέπει να ακολουθήσεις κάτι άλλο επαγγελματικά.

5. Ανάφερε στο βιογραφικό σου τουλάχιστον 3 συστάσεις

Πολύ σημαντικό ακόμα και από το βιογραφικό σου σημείωμα στην αίτηση σου για εργασία, αποτελούν οι συστατικές επιστολές για τους μελλοντικούς σου εργοδότες.

Αυτές μπορείς να τις προμηθευτείς από τους προηγούμενους προϊσταμένους σου οι οποίοι μπορούν να εγγυηθούν για τις δεξιότητες σας και την επαγγελματική σας συμπεριφορά.

6. Επικοινώνησε την αξία σου

Μπορεί να έχεις το καλύτερο βιογραφικό, μια προσεκτικά επιμελημένη συνοδευτική επιστολή και συστατικές επιστολές, αλλά όταν έρχεται η ώρα να περάσεις από συνέντευξη για την πρώτη δουλειά σου θα πρέπει να είσαι ικανός να επικοινωνήσεις την αξία σου στους άλλους.

Προσπάθησε να επικεντρωθείς στις δυνάμεις, τις δεξιότητες και στα ταλέντα σου αν δεν τα γνωρίζεις ζήτα τη γνώμη του φιλικού ή του οικογενειακού σου περιβάλλοντος, ακόμα και από υπηρεσίες καριέρας.

Θέλεις βοήθεια για να βρεις την πρώτη σου δουλειά; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

7. Προσάρμοσε το βιογραφικό σου για τη κάθε εταιρεία

Ξέχνα ότι ένα βιογραφικό ταιριάζει σε όλες τις πιθανές θέσεις εργασίες. Η επεξεργασία ενός πρότυπου βιογραφικού και ενός πρότυπου μια συνοδευτικής επιστολής είναι μια καλή αρχή αλλά δε φτάνει μόνο αυτό.

Θα πρέπει να τα προσαρμόζεις κάθε φορά σύμφωνα με τις θέσεις για τις οποίες έχεις κάνει αίτηση και σε ενδιαφέρουν.

Αν για κάποια θέση εργασίας ή εταιρεία είσαι πραγματικά παθιασμένος να ενταχθείς στο προσωπικό της και πρόκειται ακόμα και για τη πρώτη σου δουλειά, μη διαστάσεις να δείξεις τον ενθουσιασμό σου και να γράψεις μια ειδικά προσαρμοσμένη συνοδευτική επιστολή εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θες αυτή τη θέση.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!