Τι μπορείς να κάνεις όταν σε φορτώνουν με δουλειά συναδέλφων;
Μπορεί όταν παίρνεις εσύ άδεια από το γραφείο να χαίρεσαι γιατί για ένα διάστημα δε θα τους βλέπεις, αλλά τι συμβαίνει όταν λείπει ένας ή περισσότεροι συνάδελφοι αλλά εσύ μένεις στο γραφείο; Όταν παίρνουν αναρρωτική, άδεια μητρότητας ή άδεια διακοπών;
Είναι η σειρά σου να τους καλύψεις. Ξαφνικά έχεις και τη δική σου δουλειά αλλά και τη δική τους. Θέλεις να βοηθήσεις και να φερθείς επαγγελματικά, αλλά δεν μπορείς να διαχειριστείς τα πάντα όταν σε φορτώνουν με δουλειά άλλων.
Δε θέλεις όμως να τους απογοητεύσεις αλλά ούτε και να αφήσεις πίσω τα δικά σου καθήκοντα.
Τι κάνεις λοιπόν όταν πρέπει να φέρεις εις πέρας τη δουλειά δύο ή περισσότερων ανθρώπων; Δουλεύεις παραπάνω ώρες; Αφήνεις τη δική σου δουλειά πίσω;
Η σωστή απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Πρέπει να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στη δική σου δουλειά αλλά και τη δική τους. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν σε αυτό.
Όταν κάποιος σου ζητήσει να αναλάβεις τη δουλειά του όσο θα λείπει, δες την κατάσταση ρεαλιστικά. Μπορεί να θέλεις να τον βοηθήσεις και η πρώτη σου αντίδραση να είναι ναι, αλλά πριν μιλήσεις σκέψου.
Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα και αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί για παράδειγμα την περίοδο που φεύγει να πρέπει να κλείσεις ένα δικό σου σημαντικό πρότζεκτ. Ή να χρειάζεται να λείψεις σε ένα επαγγελματικό ταξίδι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πιθανό να μην μπορείς να τον βοηθήσεις.
Αν πάλι αναλάβεις όσα σου ζήτησε, να θυμάσαι πως τόσο η δική σου όσο και η δική του δουλειά, είναι πιθανό να μη γίνει με τους ρυθμούς που γινόταν όταν ήσασταν και οι δύο στο γραφείο. Θα γίνει με μια καθυστέρηση και είναι και αυτό φυσιολογικό. Μην τρελαθείς να τα κάνεις όλα με τον ίδιο ρυθμό που γινόντουσαν πριν.
Ζήτα από το συνάδελφο που φεύγει να σου αφήσει με λεπτομέρειες όλα όσα θα χρειαστεί να κάνεις. Το να ψάχνεις εσύ να βρεις εκείνη τη στιγμή τι πρέπει να κάνεις, θα σου κοστίσει περισσότερο χρόνο.
Πες του να σου δώσει όλα τα στοιχεία των πελατών που θα πρέπει να μιλήσεις, παραγγελίες, email και όλα αυτά που θα χρειαστεί να κάνεις. Καλό είναι επίσης να έχει ενημερώσει τις επαφές του πως αυτό το διάστημα θα επικοινωνούν μαζί σου. Θα είναι πιο εύκολο αν είστε όλοι ενήμεροι για την άδειά του.
Όπως είναι λογικό, σε φορτώνουν με δουλειά άλλων και θα έχεις πολλά να κάνεις. Για αρχή δώσε βάση στα πιο σημαντικά. Σε όσα πρέπει να γίνουν την ίδια μέρα ή μέσα στην εβδομάδα.
Κάνε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να ολοκληρωθούν και μέχρι ποια μέρα, για να τη βλέπεις και να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και πότε. Με αυτόν τον τρόπο δε θα έχεις και το άγχος μη ξεχάσεις κάτι.
Πράγματα που δεν πρέπει να γίνουν άμεσα και δε σου χρειάζονται για να φέρεις εις πέρας κάποια άλλη εργασία, μπορούν να περιμένουν.
Μπορείς να τα κάνεις όταν βρεις λίγο χρόνο ή να τα αφήσεις για όταν επιστρέψουν οι συνάδελφοί σου και αναλάβει πάλι ο καθένας τις δικές του υποθέσεις.
Με τον αυξημένο φόρτο εργασίας είναι πιθανό να μη σου φτάνει το 8ωρο και πολλές φορές να αναγκαστείς να μείνεις παραπάνω. Μην το παρακάνεις όμως. Το ότι βοηθάς τους συναδέλφους σου ενώ λείπουν, δε σημαίνει πως πρέπει κάθε μέρα να κάθεσαι παραπάνω ώρες στο γραφείο, ούτε να δουλεύεις σαββατοκύριακα.
Το να δουλεύεις παραπάνω και μάλιστα για υποθέσεις που δεν είναι δικές σου, θα σε εξουθενώσει. Αν χρειαστεί κάποια μέρα να κάτσεις λίγο παραπάνω κάνε το. Μια μέρα όμως, όχι όλη την εβδομάδα.
Λογικά δε θα είσαι μόνο εσύ στο γραφείο. Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον άλλο συνάδελφο ή ακόμα και από το αφεντικό σου. Μπορεί κάποιος να παρευρεθεί σε ένα meeting στο οποίο δεν προλαβαίνεις να πας και να σου πει όσα έγιναν. Ίσως κάποιος μιλήσει με έναν πελάτη σου και λύσει ένα πρόβλημα που προέκυψε.
Όταν ένας συνάδελφος χρειάζεται να λείψει για ένα μεγάλο διάστημα, μπορείς να ενημερώσεις το αφεντικό σου για το πως έχουν τα πράγματα και πως δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα. Προσπαθήστε μαζί να βρείτε μια λύση που δε θα έχει ως πλάνο το να τα αναλάβεις όλα εσύ.
Το να κάνεις τη δουλειά κάποιου συναδέλφου που πρέπει να λείψει από το γραφείο, θα σου αυξήσει το φόρτο εργασίας. Αν ακολουθήσεις όμως όσα είπαμε παραπάνω, θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις χωρίς να αγχωθείς.
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
Πως να πιάσεις κουβέντα με κάποιον: 6 Συμβουλές